NIEUWSStax

Stax SRM-D10: draagbare dac/versterker voor elektrostatische hoofdtelefoons

Het Japanse Stax heeft een draagbare hoofdtelefoonversterker getoond genaamd SRM-D10 die voorzien is van een DA-converter. Voorlopig is de SRM-D10 enig en uniek in zijn soort want het apparaat is gemaakt voor de aansturing van de elektrostatische hoofdtelefoons van Stax. Nee, het apparaat heeft geen jackplug-uitgangen en is dus niet geschikt voor dynamische hoofdtelefoons. De SRM-D10 kan wel DSD afspelen. 

Stax SRM-D10: voor wie buitenshuis wil luisteren naar zijn elektrostatische hoofdtelefoon

Het Japanse audiobedrijf Stax is met name bekend vanwege zijn elektrostatische hoofdtelefoons. Elektrostatische hoofdtelefoons werken met een hoge spanning en kunnen daarom niet met een gewone hoofdtelefoonversterker worden aangestuurd. Bouwers van elektrostatische hoofdtelefoons leveren daarom altijd een op maat gemaakte versterker of omvormer mee ter aansturing van hun hoofdtelefoon.

Tot op heden was de liefhebber van een elektrostatische hoofdtelefoon altijd aan zijn huis en audioset gebonden en zijn bewegingsvrijheid was beperkt tot de lengte van de hoofdtelefoonkabel. Stax lijkt daar nu voor het eerst verandering in te brengen door het aankondigen van de SRM-D10. Het nieuwe apparaat is draagbaar en voorzien van een accu en is speciaal gemaakt voor aansturing van de hoofdtelefoons van Stax.

De SRM-D10 is niet alleen een versterker/omvormer, maar het is tevens een DA-converter die voorzien is van een asynchrone XMOS usb-interface. De gebruiker kan zijn SRM-D10 voeren met PCM-signaal tot 32-bit/384 kHz of DSD tot DSD128. DA-conversie komt voor rekening van een chip van ESS type ES90198 in combinatie met een chip van Texas Instruments van het type TI OPA1642. Eventueel kan de gebruiker ook analoog signaal invoeren via de 3,5 millimeter jackplug-ingang. Het frequentiebereik loopt van 20 Hz tot 40 kHz.

De SRM-D10 heeft een 5-pins aansluiting voor het aansluiten van de alle modellen van het Japanse bedrijf. De aansluiting kan een spanning van 580 Volt DC veilig verwerken. De afmetingen zijn met 75 x 141 x 32 millimeter compact te noemen. De behuizing is gemaakt van aluminium en heeft een gewicht van 450 gram. Stax geeft geen indicatie van de haalbare speelduur.

Kort samengevat is de SRM-D10 een bijzonder apparaat. Het is natuurlijk de vraag of bezitters van Stax-hoofdtelefoons de SRM-D10 al dan niet massaal zullen omarmen. Elektrostatische hoofdtelefoons zijn immers altijd relatief groot en volledig open. Omstanders kunnen de muziek dan ook goed volgen en om die reden leidt een gesloten hoofdtelefoon over het algemeen minder vaak tot sociale wrijvingen.

Hier komt nog bij dat de drivers van elektrostatische hoofdtelefoons veel gevoeliger zijn voor stof en vocht dan de drivers van dynamische hoofdtelefoons. Het is dan ook de vraag hoeveel elektrostatische hoofdtelefoons er straks in het straatbeeld zullen verschijnen. Vermoedelijk is de SRM-D10 niet bedoeld voor gebruik op straat of in de trein of het vliegtuig. Voor gebruik in de tuin of in een hotelkamer is hij waarschijnlijk uiterst geschikt.

Stax SRM-D10: prijs en leveringsinformatie

Stax heeft het apparaat nu wel aangekondigd, maar een leveringsdatum is nog niet bekend gemaakt. Prijsinformatie voor Nederland is er nog niet maar wij hebben op een Amerikaanse website een prijs gespot van 900 dollar. Onder andere invoerrechten en het lokale BTW-tarief zullen de prijs in Nederland vermoedelijk wel iets opstuwen.

MERK

EDITORS' CHOICE