NIEUWSClearaudio

Clearaudio Concept Signature: een goed concept nader uitgewerkt

Het Duitse Clearaudio heeft zijn draaitafel model Concept als sinds 2009 in het portfolio. De succesvolle draaitafel heeft een opvolger gekregen en die heet Concept Signature, Enerzijds geeft dit aan dat de Concept een uitstekend concept was en anderzijds zijn er ook verbeteringen doorgevoerd.

Clearaudio Concept Signature

De originele Concept is geïntroduceerd in 2009 en er zijn inmiddels ruim 20.000 exemplaren over de toonbank gegaan. Als instapper in de wereld van vinylplaten zorgde deze draaitafel voor een revolutionair geluidspakket met een onbetwiste prijs-, ontwerp- en prestatieverhouding, met als kers op de taart een speciaal ontwikkelde toonarm en element. Bijna anderhalf decennium later krijgt de succesformule in de Signature een opvolger die volgens de fabrikant hetzelfde fundamentele doel dient: even doelgericht en gebruiksvriendelijk als zijn voorganger, omdat alle parameters van de afzonderlijke componenten in de fabriek van Clearaudio al perfect zijn ingesteld.

De kern van de behuizing van de Concept Signature draaitafel is gemaakt van vezelplaat met gemiddelde dichtheid of, optioneel, lagen van massief hout die onder hoge druk zijn verlijmd. De toplaag van de draaitafel is gemaakt van speciaal gesatineerd kunststof. Deze samenstelling minimaliseert resonanties en zorgt voor een perfect uiterlijk.

Het draaiplateau wordt aangedreven door een gepolijste platte riem van een volledig ontkoppelde gelijkstroommotor om de overdracht van ongewenste (bij)geluiden te minimaliseren. Een royaal gedimensioneerde externe voeding zorgt voor de voeding. De concept Signature zal verkrijgbaar zijn in de bekende vier Concept chassiskleuren: Silver, Black, Wood en Dark Wood.

Clearaudio Concept Signature: vernieuwingen

De nieuwe besturingstechnologie met geïntegreerde automatische kalibratie, nieuwe instelmogelijkheden en extra Tacho-Speed-Control ("TSC") zorgen voor nog betere prestaties in termen van uniformiteit en impulsstabiliteit. Dat vraagt om iets meer uitleg.

De volledig nieuw ontwikkelde Tacho-Speed-Control bewaakt constant de snelheid en geeft real-time feedback naar de besturingselektronica. Hierdoor kan deze onmiddellijk reageren op veranderende invloeden zoals afnemende riemspanning, wrijving van de platterlager of temperatuurschommelingen. Bovendien voert TSC een automatische kalibratie bij elke herstart. Met deze nieuwe draaitafel is handmatig herkalibreren ook mogelijk met één druk op de knop aan de achterzijde.

Verschillende O-ringen ("IMS") verbeteren de motorophanging die losgekoppeld is van het chassis, dat in gewijzigde vorm is overgenomen van de Reference Jubilee. Tegelijkertijd vormt de nieuwe encoder de basis voor nog meer functies van toekomstige generaties en uitbreidingsfasen.

Clearaudio Concept Signature: (technisch) ontwerp

Qua design heeft de Concept Signature eveneens stappen gemaakt. Het opnieuw ontworpen oppervlak met een verlichte touchcontroller zorgt voor een intuïtieve bediening van de draaitafel en zet nieuwe designaccenten. De ruime keuze aan Clearaudio toonarmen en elementen laat niets te wensen over op het gebied van modulariteit. Perfecte combinaties voor de Concept Signature platenspeler zijn onder andere alle MM-elementen, alle MC-elementen van Concept MC tot Talisman V2 Gold, evenals alle toonarmen van concept tot Profiler. Daarnaast worden de conceptklem, een speciaal ontworpen acrylafdekking en de Nano phono V2 / Smart phono V2 of een van de twee upgrade voedingen (Professional Power 12V / Smart power 12V) van Clearaudio aanbevolen.

Clearaudio Concept Signature: Professional Power 12V

De Professional Power 12V is een gestabiliseerde 12 Volt gelijkstroomvoeding op basis van een transformator van hoge kwaliteit. Hij is ontworpen om het gat op te vullen tussen de standaard voeding die bij alle Clearaudio draaitafels wordt geleverd en de geavanceerde, automatisch opladende smart power 12 Volt batterijvoeding. De Professional Power 12V biedt een verbeterde filtering ten opzichte van de standaard voeding, hetgeen een veel schonere stroombron oplevert – schoner vermogen en meer 'headroom' voor de draaitafels. De resulterende verbeteringen in geluidskwaliteit zijn aanzienlijk.

De constructie van het apparaat bestaat uit elektronische componenten van professionele kwaliteit en een voor resonantie geoptimaliseerde transformator om te garanderen dat er geen mechanische interferentie door de behuizing wordt overgedragen. Het aantrekkelijke ontwerp en de verbeterde luisterervaring zorgen ervoor dat de Professional Power 24V een welkome aanvulling is op je audiosysteem thuis.

Clearaudio Concept Signature: Smart Power 12V

De Smart Power 12V op zijn beurt is een op batterijen werkende upgrade van de gelijkstroomvoeding, ontworpen voor de Concept Series en Performance DC draaitafels van Clearaudio. Net als de smart power 24V levert deze voeding een zuivere voeding die onafhankelijk is van de variabiliteit en inherente ruis van de netvoeding. Met een minimale uitgangsimpedantie levert hij een constante, stabiele spanning, waardoor je Concept of Performance DC draaitafel een perfecte snelheidsstabiliteit behoudt.

Clearaudio Concept Signature: prijs en leveringsinformatie

De adviesprijs van de Concept Signature komt op 2.500 euro voor de Silver en Black modellen. De twee aanvullende opties in hout gaan voor 2.750 euro over de toonbank.


EDITORS' CHOICE