Dan Clark Audio E3: gesloten hoofdtelefoon met magnetostatische drivers

De Amerikaanse hoofdtelefoonbouwer Dan Clark Audio (DCA) heeft zijn gesloten Ether C Flow hoofdtelefoon volledig opnieuw ontworpen en het resultaat is de E3. Het opvallende zwartblauwe ontwerp, de ergonomische vorm en de met Gorilla Glass 3 beklede oorschelpen zijn uitzonderlijke details.

Dan Clark Audio E3

De E3 is een gesloten hoofdtelefoon die de kenmerkende open luisterervaring van Dan Clark Audio (DCA) combineert met alle voordelen van gesloten oorschelpen. De uitstekende isolatie van de E3 creƫert een diepzwarte achtergrond die het ongelooflijke realisme benadrukt dat mogelijk wordt gemaakt door de combinatie van het gepatenteerde Acoustic Metamaterial Tuning System (AMTS) en de geheel nieuwe driver van de vijfde generatie.

Een belangrijk kenmerk van de E3 is het verbeterde AMTS-afstemmingssysteem, dat voorheen alleen te vinden was in de veel duurdere modellen Stealth, Expanse en Corina. De E3 brengt deze uitzonderlijke technologie niet alleen naar een meer betaalbare hoofdtelefoon, maar ook naar een nieuwe manier van implementatie. Alle hoofdtelefoons zijn immers onderhevig aan staande golven met een hoge frequentie, waardoor de hoge tonen hard, vermoeiend of synthetisch kunnen klinken. AMTS is een in-line systeem, waarvoor patent is aangevraagd, dat tussen de driver en het oor wordt geplaatst en dat golfgeleiders, diffusiecontrole en resonatoren integreert in een compacte structuur die deze staande golven elimineert en tegelijkertijd volledige controle over het hoogfrequente responsprofiel mogelijk maakt. Deze AMTS-afstemmingsarchitectuur is niet voor iedereen geschikt, maar wordt voor elke hoofdtelefoon afzonderlijk afgestemd om de ultieme luisterervaring met hoofdtelefoons te bieden. Voor de E3 is een nieuwe implementatiemodus ontwikkeld die verschilt van eerdere implementaties. Hoge frequenties worden in alle genres op een verfrissend zachte, nauwkeurige en gedetailleerde manier weergegeven, aldus de ontwerpers van DCA.

De geheel nieuwe magnetostatische driver van de vijfde generatie heeft innovatieve membranen die zijn vervaardigd met een geheel nieuw spansysteem dat zorgt voor gelijkmatige en consistente prestaties, minder vervorming en verbeterde consistentie. Er is uitgebreid onderzoeks- en ontwikkelingswerk uitgevoerd om de vlakke E3-driver te optimaliseren. Nieuwe diafragmamaterialen gecombineerd met geoptimaliseerde V-planaire karteling zorgen voor een lage vervorming over het gehele luisterbereik en een detailniveau dat voorheen alleen te vinden was in de topklasse elektrostatische modellen. In tegenstelling tot veel andere hoofdtelefoons waarbij details worden gecreƫerd door overmatige hoogfrequente energie, leveren de nieuwe drivers van de E3 in combinatie met AMTS een uitzonderlijk hoge resolutie zonder de vermoeiende vervorming en harde frequentierespons.

Een andere innovatie is de zogenaamde dual-mode opening. Hoewel het niet ongebruikelijk is om een baspoort op een hoofdtelefoon met gesloten achterkant aan te treffen, biedt de speciale dual-mode poort ongeƫvenaarde controle over de basfrequentierespons, waardoor een uitstekend gebalanceerde, meeslepende baservaring ontstaat die krachtig maar toch vrij van opgeblazenheid is.

Dan Clark Audio E3: ergonomisch ontwerp

Bij DCA is ergonomisch ontwerp van het allergrootste belang. Wat heeft het immers voor zin om een geweldig klinkende hoofdtelefoon te hebben als je hem maar een korte tijd kunt dragen? De E3 profiteert van alle ergonomische verfijningen, waaronder het veelgeprezen zelfinstellende hoofdbandophangingssysteem dat ook te vinden is in de Stealth, Expanse en Corina, evenals de praktische en elegante opvouwbare ophanging, die de E3 tot een compacte reishoofdtelefoon maken.

Dan is er ook nog Gorilla Glass 3 verwerkt in de E3 van DCA. Gorilla Glass 3 bestaat uit een dunne laag alkalisch aluminosilicaat, waardoor het glas stijver, krasvast en breukvaster wordt. Het ontwerp van het patroon onder het glas doet denken aan het gaas van een open hoofdtelefoon - een hint die de uitzonderlijk open luisterervaring van de E3 onderstreept.

Dan Clark Audio E3: prijs en leveringsinformatie

We hebben nog geen prijs en leveringsinformatie voor de Benelux vernomen. Louter ter indicatie, op Duitstalige websites zien wij een prijs van 2.460 euro genoteerd staan. Mogelijk wordt de prijs in de Benelux iets hoger of lager t.g.v. het lokale BTW-tarief.

MERK

EDITORS' CHOICE