NIEUWSMeridian

Meridian Audio levert audiosysteem voor Kia EV9

Autobouwer Kia en audiobedrijf Meridian Audio hebben aangekondigd dat de komende luxe volledig elektrische SUV EV9 van Kia een geluidssysteem zal krijgen ontworpen door Meridian Audio. Goede geluidsweergave in een auto is altijd een uitdaging. Na veel onderzoek heeft Meridian een groot aantal eigen Digital Signal Processing (DSP)-technologieën geïntegreerd in de opstelling met veertien luidsprekers in de komende Kia EV9.

Kia EV9 met audiosysteem van Meridian Audio

De kern van de oplossing die Meridian Audio heeft bedacht is verlegging van de focus van hardware naar software, waarbij eigen algoritmen worden gebruikt om de akoestische omgeving te beheren en vervolgens meer DSP-technologieën over elkaar heen leggen om de audio af te stemmen op het specifieke voertuig en de inzittenden van het voertuig. Tot deze DSP-technologieën behoren Meridian RE-Q om de audio te optimaliseren voor de akoestiek van de voertuigcabine, samen met Meridian Digital Precision om de S/R-verhouding te maximaliseren.

Er is ook Meridian Horizon om audio te upmixen en surroundgeluid te bieden van zowel tweekanaals stereo als native 5.1-inhoud. Bovendien optimaliseert Meridian Intelli-Q Data-Driven Equalization naar eigen zeggen het afspelen op een meer gedetailleerde manier, in plaats van alleen maar het volume te verhogen wanneer de voertuigsnelheid verandert.

“De uitdaging bij het leveren van een fantastische audioervaring in een EV is niet het niveau van het achtergrondgeluid. Het is de complexiteit van geluidsbronnen en hun frequentieprofielen. Deze bevinden zich doorgaans op aanzienlijk hogere frequenties dan in een auto met verbrandingsmotor, hetgeen van invloed kan zijn op ons vermogen om de positie van geluiden waar te nemen, en ze kunnen willekeuriger zijn, waardoor de akoestische omgeving moeilijker te beheren is met actieve ruisonderdrukking. In tegenstelling tot eerdere systemen die simpelweg het volume verhogen als reactie op achtergrondgeluid, reageert de eigen technologie van Meridian op het profiel van het achtergrondgeluid. Bijvoorbeeld het verhogen van de lage en middentonen naarmate het bandengeluid prominenter wordt bij snelheid of een ruwere wegtextuur.” zo luidt de toelichting van Meridian Audio.

De EV9 wordt ook geleverd met een in de open lucht aangesloten subwoofer in plaats van een traditionele behuizing. De kans op resonanties is kleiner en de kans dat er iets in de auto hinderlijk gaat meetrillen is kleiner.

De Kia EV9 SUV is het derde voertuig dat wordt geleverd met de technologieën van Meridian Audio. Meridian heeft eerder de EV6 van Kia van een passend audiosysteem voorzien. De Kia EV9 zal in de loop van 2024 in Europa, Azië en de VS worden gelanceerd. Prijsinformatie voor de Benelux is nog niet bekend gemaakt.


EDITORS' CHOICE