NIEUWSAstell&Kern

Astell & Kern HC4: kleine USB DA-converter en hoofdtelefoonversterker

Audiobedrijf Astell & Kern (A&K) heeft de HC4 aangekondigd, een compacte DA-converter en hoofdtelefoonversterker. Vergeleken met het voorgaande model HC3 zijn bij de HC4 ondersteuning van MQA en microfoons geschrapt. Voor het overige lijken vorm en functies van de HC4 veel op die van de HC3.

Astell & Kern HC4

De markt van USB dongles met daarin een DA-converter en hoofdtelefoonversterkers mag overvol genoemd worden. De consument kan bij sommige webshops kiezen uit een assortiment van een paar honderd modellen. Een acceptabel klinkende dongle kost een paar tientjes en wat luxueuzere modellen hebben een adviesprijs tussen pakweg 100 en 400 euro. Nee, dat is geen harde boven of ondergrens.

Binnen deze volle markt is het knokken om je product onder de aandacht te brengen en de kostprijs speelt ook een rol. Fabrikanten lijken te zijn begonnen met het schrappen van functies en functies die niet of niet veel worden gebruikt zijn als eerste aan de beurt. Astell & Kern (A&K) heeft ondersteuning van MQA geschrapt voor de HC4. Ook ondersteunt de HC4 niet het gebruik van microfoons via de 3,5 millimeter jackplug aansluiting.

Er zijn nog meer verschillen met de eerdere A&K HC3. De DAC-chip in de HC4 is van AKM en die in de HC3 is van ESS Sabre. De HC4 bevat echter zowel 4,4 mm als 3,5 mm hoofdtelefoonaansluitingen, Digital Audio Remaster (DAR) om PCM en DSD te upsamplen, en ondersteunt zowel UAC 2.0 als UAC 1.0 voor gebruik met gaming consoles.

Overigens is de HC4 de eerste USB DA-converter met een DAC-chip van AKM. De AK4493S DAC van AKM, gebruikt in de AK HC4, is verder verbeterd met verbeterde ruisbeheersing, een ontwerp met lager vermogen en ultraprecieze versterkertechnologie, die volgens de fabrikant een uitzonderlijk hoogwaardig hifigeluid levert.

De 4,4 mm gebalanceerde aansluiting biedt een hoge output van 3 Volt (RMS), waardoor de prestaties van gevoelige hoofdtelefoons en IEM's worden gemaximaliseerd, terwijl een duidelijke kanaalscheiding en minimale ruis wordt gegarandeerd. De ongebalanceerde 3,5 mm-aansluiting is compatibel met de meeste bestaande IEM's en hoofdtelefoons en biedt voldoende output, t.w. 2 Volt (RMS) om alle gangbare hoofdtelefoons goed aan te kunnen sturen. Om een stabiel uitgangsvermogen en hifi-geluid van ultrahoge kwaliteit te verkrijgen via de dubbele uitgangen, introduceert de AK HC4 een exclusief AMP-circuit dat de standaard ingebouwde versterkers vervangt die in de meeste USB DAC-ontwerpen worden gebruikt.

De afmetingen van de HC4 zijn 29,5 x 64,5 x 14,5 millimeter en hij weegt 31 gram.

De adviesprijs van de HC4 is net geen 250 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE