NIEUWS

Rockna Wavelight Server: netwerkspeler met lineaire voeding en grote interne opslag

Het in Roemenië gevestige audiobedrijf Rockna heeft de Wavelight Server gelanceerd. Het nieuwe apparaat kan worden geleverd met een interne opslag van verschillende capaciteiten Muziek kan ook worden afgespeeld van USB-opslagmedia of van bronnen op het netwerk.

Rockna Wavelight Server

Rockna is een Roemeens bedrijf dat in 1999 is opgericht. Het portfolio is klein maar constant. Op dit moment kan Rockna vier producten leveren, t.w. de Wavedream Dac, Wavedream Net, Wavelight Dac en ten slotte sinds kort ook de Wavelight Server, kortweg ook wel WLS genoemd. De Wavelight Server kan samen met de Rockna Wavelight PRE/DAC een compleet digitaal bronsysteem vormen waarbij alleen nog een eindversterker en luidsprekers nodig zijn. Uiteraard is combinatie met een andere DA-converter ook mogelijk en bij voorkeur heeft die andere DA-converter een I2S-ingang.

Naast de I2S-interface is het achterpaneel van de Rockna Wavelight voorzien van USB-A, Toslink, S/PDIF coaxiaal en AES/EBU. Er is ook een RJ45-aansluiting voor aansluiting op het thuisnetwerk, terwijl nog twee USB-A-poorten beschikbaar zijn voor opslagmedia.

Als het op stroom aankomt, vertrouwt Rockna op lineaire voedingen, de ene voor de geheugenschijf en de CPU en de andere met een eigen ringkerntransformator voor de hoofdklok en de op FPGA gebaseerde sectie audiobeheer. De CPU wordt bestuurd door een de fabrikant geoptimaliseerd Linux-systeem.

Klanten kunnen kiezen hoeveel opslagruimte in de Wavelight Server wordt geplaatst. Dat kan variëren tussen 2 TB en 16 TB.

De Wavelight Server kan worden gebruikt met Roon. Niet alleen gebruik als Roon Bridge is mogelijk maar ook gebruik als Roon Core, waardoor een tweede apparaat voor de core mogelijk maar niet noodzakelijk is. Maar dat is nog niet alles: de Wavelight-muziekserver van Rockna ondersteunt ook MPD en LMS (Logitech Media Server), kan streamen als UPnP-renderer en ondersteunt AirPlay en de HQplayer NAA. Bovendien is naar eigen zeggen de directe integratie van gangbare streamingdiensten in volle gang, evenals ondersteuning van internetradio, het rippen van CD’s en kamercorrectiefuncties.

De Rockna WLS wordt bestuurd via een interface die toegankelijk is via een browser of app. Naast het selecteren van actieve audiosoftware en -services, kan de gebruiker hiermee het geheugen, de upsampling- of transcoderingsparameters, I2S-uitvoerinstellingen en nog veel meer beheren. Zowel het besturingssysteem van de Rockna Wavelight-server als de FPGA-component kunnen via internet worden geüpdatet en zijn daarmee toekomstbestendig, aldus de fabrikant.

De Rockna Wavelight Server kan worden geleverd in zilver of zwart. We weten niet of de Wavelight Server ook rechtstreeks verkrijgbaar zal zijn in de Benelux. Volgens een Duitse website varieert de prijs tussen 5.890 euro voor de versie met 2 TB en 7.590 euro voor de versie met 16 TB.

Meer weten? Kijk dan op de website van Rockna.


EDITORS' CHOICE