NIEUWSiFi

iFi Audio Neo iDSD 2: opvolger van beproefd concept

Sinan Kökbugur | 22 september 2023 | Fotografie Fabrikant | iFi

Het Britse audiomerk iFi Audio heeft de opvolger aangekondigd van de eind 2020 gelanceerde hoofdtelefoonversterker tevens DA-converter iFi Neo iDSD. De nieuwe iFi Neo iDSD 2 heeft een nieuwe Bluetooth-module, een nieuw hoge resolutie scherm op het front en een opnieuw ontworpen hoofdtelefoonversterker.

iFi Audio Neo iDSD 2

iFi Audio bouwt compacte DA-converters, hoofdtelefoonversterkers en combinaties voor draagbaar gebruik en desktop gebruik. De Neo iDSD 2 is de opvolger van de succesvolle Neo iDSD. Lees ook onze recensie over de iFi Neo iDSD.

De nieuwe Neo iDSD 2 is voorzien van een nieuwe Bluetooth 5.4-module met ondersteuning van aptX Lossless dat ondersteuning biedt voor streaming van CD-kwaliteit (16-bit/44,1 kHz met bitrates tot 1,2 Mbps), samen met aptX Adaptive. De iDSD2 heeft ook een nieuw twee inch retina TFT-kleurendisplay en een opnieuw ontworpen hoofdtelefoonversterker die tot 5.500 mWatt aan 32 Ohm kan leveren via een gebalanceerde 4,4 millimeter jackplug-uitgang.

Net als zijn voorganger kan de iFi Neo iDSD 2 op drie verschillende manieren worden gebruikt, t.w. als een pure DA-converter met een vaste analoge uitgang, een DAC/voorversterker met een variabele uitgang of als hoofdtelefoonversterker met of zonder gebruik van de DA-converter. De iFi Neo iDSD heeft naast digitale ingangen ook een analoge ingang dus de gebruiker kan ook een enkel analoog apparaat aansluiten.

Het hart van de DA-converter is een DAC-chip van Burr-Brown, samen met een 32-bit/16-core XMOS Cortex-microcontroller. De gebruiker heeft de beschikking over een viertal digitale filters om de klank te personaliseren.

Dan is er nog een verbeterde versie van iFi's eigen Global Master Timing-klok met femtoseconde-precisie en er is ook een bijgewerkt PureWave-circuitontwerp om de audiokwaliteit en het versterkervermogen verder te verhogen. De iDSD 2 wordt ook geleverd met een uitgebreid XBass II-systeem dat drie hoofdtelefoon EQ-opties biedt, met de standaard 'Bass' voor de lage frequenties, 'Presence' die de focus verschuift naar de hogere middentonen, en 'Bass + Presence' die nogal voorspelbaar het beste van beide combineert. Het wordt ook geleverd met iFi’s XSpace. Dat is een analoge verwerkingsmodus om het geluidsbeeld van de hoofdtelefoon te verbreden om naar eigen zeggen een meer ruimtelijke en luidsprekerachtige ervaring te bieden.

De Neo iDSD 2 ondersteunt alle gangbare codecs en resoluties. PCM-signaal wordt ondersteund tot 32-bit/768 kHz en DSD tot DSD512 (22,5792 MHz), samen met volledige decodering/upsampling van MQA-bestanden tot 384 kHz. De aptX-ondersteuning is geschikt voor de gebruikelijke reeks Bluetooth-formaten en kan maximaal acht gekoppelde bronapparaten in het geheugen opslaan, waarbij de nieuwe module openstaat voor updates als er later nieuwe codecs op de markt zouden komen.

iFi Neo iDSD 2: prijs en leveringsinformatie

De iFi Neo iDSD 2 heeft een adviesprijs van net geen 900 euro. De levering gaat in de loop van oktober beginnen.

MERK

EDITORS' CHOICE