NIEUWSGryphon

Gryphon Audio toont vloerstaande luidspreker EOS 5

Het in Denemarken gevestigde Gryphon Audio Designs heeft een nieuwe vloerstaande luidspreker genaamd EOS 5 onthuld op een audiobeurs in Hong Kong. De nieuwe EOS 5 bouwt voort op technologieën die zijn ontwikkeld voor de kleinere EOS 2. Naar verwachting zal de nieuwe EOS 5 vanaf begin 2024 kunnen worden geleverd.

Gryphon Audio Designs EOS 5

Omdat de EOS 5 groter is dan de EOS 2, is het frequentiebereik ook groter, t.w. 20 Hz tot 40 kHz. Volgens de ontwerpers kan de EOS 5 ook beter omgaan met grote dynamieksprongen. De vier geplaatste drivers zijn op maat gemaakt voor de EOS 5. De 6,5 inch middentoner er de twee 9,5 inch woofers zijn voorzien van een zogenoemd Thin-Ply Carbon Fiber Diaphragm (TPCD) conusconstructie en Impulse Optimizer Rings die voor het eerst zijn gebruikt in de EOS 2. Net als bij EOS 2 zijn de conussen geproduceerd door een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van Formule 1-componenten. Een kleinere 29 millimeter  Beryllium Dome-tweeter is speciaal ontworpen voor het hogere cross-overpunt van de EOS 5. Ontworpen om een gemakkelijke versterkerbelasting te bieden, is een gevoeligheid van 90 dB gekoppeld aan een nominale impedantie van vier Ohm en een minimale impedantie van 2,9 Ohm.

De kast van de EOS 5 lijkt veel op de kast van de EOS 2. Intern biedt het Line-Dampened poortsysteem echter een unieke oplossing om de luchtstroom in deze grotere luidspreker met bredere bandbreedte te reguleren. Net als de EOS 2 profiteert de nieuwe EOS 5 van ontwerpdetails die de plaatsing in een brede waaier van luisteromgevingen nakkelijk moet maken. Zo is er een tweeter-niveauschakelaar met drie standen, t.w. 0 dB, +2 dB of +3 dB om de verspreiding buiten de as te optimaliseren in de grootste verscheidenheid aan huiselijke ruimtes en zitopstellingen. Opnieuw zijn de op maat gemaakte verstelbare spikes van Gryphon Audio uitgerust met verwijderbare, geïntegreerde dempers om de meest stabiele luidsprekerpositionering te bieden op vloeren, met of zonder vloerbedekking.

De EOS 2 is verkrijgbaar in een drietal kleuren, t.w. Soul Red Crystal, High Gloss Black en Stealth Grey. De EOS 5 is straks ook in deze kleuren verkrijgbaar maar er is ook een opmerkelijke nieuwe afwerking genaamd S-Mat Black. S-Mat Black is een matzwarte verf met bijzondere eigenschappen die naar eigen zeggen voor het eerst wordt gebruikt voor een luidspreker. De verf heeft volgens Gryphon Audio een ‘zelfherstellende’ chemie die, in het geval van kleine krasjes, daadwerkelijk kan worden gerepareerd met behulp van een stukje perkamentbakpapier en een strijkijzer dat op laag vuur wordt gebruikt, waardoor de verf weer gaat vloeien en zijn normale, smetteloze oppervlak terugkrijgt. Klinkt heel leuk, maar een warm strijkijzer op een luidspreker zetten vinden we geen aantrekkelijke gedachte. Beter maar geen krassen maken en anders even bellen met de dealer.

We hebben nog geen officiële prijs en leveringsinformatie vernomen. Louter ter indicatie, volgens het geruchtencircuit zal de levering begin 2024 gaan beginnen voor een prijs vanaf 42.800 euro per paar. Let op, dat is exclusief BTW, dus een belangstellende zal de lokale BTW erbij op moeten tellen.

MERK

EDITORS' CHOICE