REVIEWYamaha

Review: Yamaha TRUE X BAR 50A Dolby Atmos soundbar

Harro Tillema | 17 augustus 2023 | Fotografie Fabrikant | Yamaha

SAMENVATTING

De Yamaha TRUE X BAR 50A heeft zich tijdens de reviewperiode gepresenteerd als een fijn werkende soundbar die vele streamingvormen ondersteunt en precies doet wat je van een goede soundbar mag verwachten. Dankzij de flexibele toepassing en de gunstige setprijs een absolute aanrader.

PLUSPUNTEN

  • Overtuigende geluidskwaliteit
  • Flexibel in gebruik
  • Vele streamingvormen mogelijk
  • Eenvoudige setup en bediening
  • Concurrerend geprijsd

MINPUNTEN

  • Afstandsbediening voelt goedkoop aan
  • Geen Google Chromecast ondersteuning

Onze jongste review van Yamaha betreft de Dolby Atmos soundbar uit de nieuwe TRUE X series van het merk. Deze conventioneel gebouwde TRUE X BAR 50A soundbar bundel (inclusief subwoofer) werd ons geleverd met twee optionele luidsprekers voor de surround kanalen. Met deze soundbar, die een EISA award (Home Theatre Audio) in de wacht sleepte, richt Yamaha zich op een breed publiek in een zwaarbevochten segment. Slaagt Yamaha erin om met deze slanke soundbar te overtuigen?

TRUE X

Wanneer we de TRUE X BAR 50A set hebben uitgepakt valt het ons op dat Yamaha bij deze soundbar voor een andere aanpak heeft gekozen dan voorheen. Waar de meeste soundbars en draadloze luidsprekers van de fabrikant de laatste jaren waren uitgerust met MusicCast, ontbreekt hier de Yamaha-eigen multiroom streamingfunctionaliteit. Gelukkig heeft het merk de soundbar wel voorzien van laagdrempelige streamingmogelijkheden zoals Spotify Connect, Tidal Connect en Amazon Music.

Ook is de soundbar voorzien van Apple Airplay2 voor een optimaal streaminggemak. Om alle functionaliteit en streamingmogelijkheden optimaal te kunnen gebruiken heeft Yamaha de Sound Bar Controller app ontwikkeld. Hiermee kan alle functionaliteit worden bediend, kunnen de TRUE X SUB 100A subwoofer en de optionele TRUE X SPEAKER 1A luidsprekers in een oogwenk met de soundbar worden gekoppeld.

De soundbar zelf (TRUE X BAR 40A) is voorzien van een HDMI-poort met eARC voor de doorgifte van het Dolby Atmos geluidssignaal van de televisie naar de soundbar en heeft deze een tweede HDMI-poort voor het aansluiten van game console, settopbox of Blu-ray speler. Het volume van de soundbar kan behalve met de meegeleverde afstandsbediening of de app ook met de remote van je televisie (via HDMI-CEC) worden bediend. Bovendien is de soundbar voorzien van een optische S/PDIF aansluiting, een USB Type-A aansluiting, een RJ-45 netwerkaansluiting, Wi-Fi en een low latency Bluetooth interface waarmee gemakkelijk vanaf de telefoon naar de soundbar kan worden gestreamd, ook zonder dat er een netwerkconnectie is gemaakt.

Naast een uitgebreide bediening via de app is de soundbar is voorzien van bedieningstoetsen en een eenvoudige afstandsbediening waarmee de meest essentiële functies zoals ingangskeuze, geluidsvoorkeuren, het master- en het subwoofervolume kunnen worden bediend. Ten slotte kan het volume van de optionele linker en rechter surround luidspreker in stapjes worden aangepast. Alle instellingen worden eenvoudig door middel van LED’s op het front van de soundbar weergegeven en wordt er bespaard op een kostbaar display. Hiermee is deze afstandsbediening een simpel, maar uiterst functioneel bedieningsorgaan van deze soundbar. Maak je gebruik van Amazon Alexa spraakbediening, dan kan de TRUE X BAR 50 hier ook mee overweg.

Flexibiliteit en gebruiksgemak

Op zichzelf, dus zonder additionele subwoofer of surround luidsprekers, is deze soundbar in enkele tellen in gebruik te nemen en laat zich vervolgens eenvoudig bedienen. De soundbar is voorzien van eigen woofers waarmee de soundbar voldoende laag genereert voor de meesten. Ook de sub blinkt uit in gebruiksgemak. Zet de redelijk plat uitgevoerde TRUE X SUB 100A eenvoudig ergens achter de bank, in een hoek of onder een kast en geniet ook in grotere ruimtes van een overtuigend laag. Zolang er een wandcontactdoos in de buurt is, laat de subwoofer van zich horen. Maak u geen zorgen over de bekabeling, want ook de connectie tussen de soundbar en sub geschiedt volledig draadloos via een 5,0 GHz Wireless Direct koppeling.

Wanneer je beschikt over de additionele TRUE X SPEAKER 1A portable luidsprekers dan kun je deze niet alleen ’s avonds gebruiken voor de surroundkanalen van het tv-geluid, maar ze ook mee naar buiten nemen wanneer je met een kopje thee in de tuin wil zitten. Met slechts een druk op de knop functioneert de speaker als solo luidspreker en schakelt met een enkele druk op dezelfde knop weer om naar surround luidspreker. Bovendien kun je de luidsprekers in een zogenaamde party modus schakelen waarmee zowel de soundbar en de twee draadloze luidsprekers op verschillende plekken in huis dezelfde muziek van je playlists afspeelt. Dankzij de ingebouwde accu kunt u tot 12 uur lang van muziek genieten.

Willen meerdere gezinsleden een luidspreker meenemen naar werk- of slaapkamer, dan hoeft er geen ruzie over te ontstaan. De beide ‘solo’ luidsprekers kunnen elk op een andere plek een eigen Bluetooth stream afspelen. ’s Avonds zet iedereen de luidsprekers weer netjes op de plek waar deze vandaan kwamen zodat deze weer als surround speakers kunnen dienen. Wordt dit vergeten en staat de luidspreker tijdens de avonduren nog op een nachtkastje, dan hoef je niet bang te zijn dat slapende gezinsleden rillend wakker worden van plotseling helikoptergeluid of geweerschoten in actiescènes. Deze speakers blijven in slaapstand totdat je deze zelf handmatig met de powerknop aanschakelt voor surroundweergave met de soundbar.

Surroundbeleving

Nadat we de soundbar inclusief subwoofer en beide portable luidsprekers hebben aangesloten kunnen we in enkele minuten van surround muziekweergave via Netflix genieten. Een goede test, want bij onze pre-productie sample zit nog geen gebruiksaanwijzing. Tijdens actiefilms ervaren we direct een flinke boost in beleving door de mooi aanvullende subwoofer. Er is een zogenaamde Bass Extension functie beschikbaar om het laag nog krachtiger te maken, maar hier hebben we tijdens de reviewperiode geen moment behoefte aan gehad.

De soundbar zelf laat geluid en muziek met een mooie neutraliteit horen. Een waardevolle eigenschap waar Yamaha al decennia bij om bekend staat. Wanneer we door de verschillende geluidsvoorkeuren (‘stereo’, ‘standard’, ‘movie’, ‘game’ en ‘all’) lopen valt het ons op dat deze soundbar een mooie ruimtelijke beleving in de ruimte neerzet. We ervaren natuurlijk niet zo’n geluidsbubbel zoals een conventionele Atmos setup dit wel kan, maar voor een soundbar in deze prijscategorie voldoet deze gewoon erg goed.

Bij de geluidsweergave van films en televisieseries prijzen we de Clear Voice functie waarmee stemmen met nog meer duidelijkheid op lagere volumes worden weergegeven. Op dit punt vallen veel soundbars, ongeacht het prijssegment, door de mand. Ten slotte kunnen we enkel positief zijn over de kwalitatief goede surround weergave. We schrikken meer dan eens van levensechte effecten van links- of rechtsachter en wanneer er een scene plaatsvindt in een ruime, galmende hal laten deze speakers precies dít beleven. Deze Yamaha TRUE X SURROUND configuratie levert gewoon hele goede prestaties.

Oordeel

Met streamingdiensten zoals Netflix, Disney en Amazon beschikken we op afroep over een vrijwel niet uitputtende stroom aan filmtitels en kunnen we besef van tijd en plaats vergeten met televisieseries uit alle windstreken van deze planeet. Bovendien is het entertainment met de laatste generatie game consoles van zodanig goede kwaliteit, dat we met zijn allen steeds vaker en langer achtereen voor de buis zitten. Behalve de wens van 4K ultra-HD beeldkwaliteit, neemt de behoefte bij velen toe om ook de geluidskwaliteit van, onder meer, Dolby Atmos content op het gewenste geluidsniveau te krijgen. Voor een goede geluidskwaliteit wordt soms ten onrechte gedacht dat dit alleen haalbaar is met een omvangrijke collectie luidsprekers. Omdat dit voor velen niet wenselijk is, zijn er vandaag de dag gelukkig voldoende goede alternatieven voorhanden om een goede entertainmentbeleving in elke huiskamer te brengen.

De knappe koppen bij de audiodivisie van Yamaha behoren tot de pioniers in de ontwikkeling van de soundbar van het allereerste uur en hebben in de afgelopen jaren meerdere prijzen in de wacht gesleept. In het bijzonder is de geluidskwaliteit van de recente Yamaha soundbars, waaronder deze nieuwe TRUE X BAR 50A (incl. subwoofer), buitengewoon indrukwekkend en hiermee wordt een significant belevingsniveau aan entertainment toegevoegd. Met deze nieuwe TRUE X series zet Yamaha wederom een uitstekend presterende homecinema oplossing in de markt. Ondanks dat deze soundbar niet beschikt over beam technologie, zet deze toch een fraaie ruimtelijke geluidsbeleving bij Dolby 5.1 of Atmos content neer.

De bediening van deze soundbar inclusief alle optionele luidsprekers is werkelijk kinderspel. Geen ingewikkelde aanmeldprocedures op je internetrouter, maar een simpele HDMI-kabel naar de tv en het maken van een paar Bluetooth connecties is al voldoende om te genieten van een significant beter televisiegeluid. Wil je gebruik maken van alle streaming functionaliteit via het Internet, dan doe je dit eenvoudig door het maken van een internetconnectie met de gratis te downloaden Yamaha Sound Bar Controller app.

Door de geringe hoogte van de soundbar vindt deze onder vrijwel elke televisie een mooi plekje. Ook de vormfactor van de subwoofer en de compacte grootte van de surround luidsprekers dragen bij aan een onopvallende adaptatie in de woonomgeving. Door toepassing van luxe stoffen heeft de soundbar een premium uitstraling en dankzij uitvoeringen in light gray, carbon gray en black kun je de soundbar nog beter afstemmen op de kleuren van het interieur. Dankzij de eenvoudig in te stellen surround, party en solo functionaliteit van de TRUE X SPEAKER 1A luidsprekers biedt de soundbar alle functionaliteit die we maar zouden kunnen wensen.

De TRUE X series soundbar maakt de ‘X’ in de modelnaam – die staat voor eXpandable, fleXible en eXperience  dan ook meer dan waar. Dan hebben we het nog niet gehad over de prijs. Wanneer je kiest voor de meest complete bundel van soundbar met subwoofer en surround luidsprekers betaal je 1.237 euro. Prima deal!

Conclusie

De Yamaha TRUE X BAR 50A heeft zich tijdens de reviewperiode gepresenteerd als een fijn werkende soundbar die vele streamingvormen ondersteunt en precies doet wat je van een goede soundbar mag verwachten. Maak je geen gebruik van een van de ondersteunde streamingdiensten, dan is een connectie met het internet niet per se nodig om van alle mogelijkheden te kunnen genieten, wat het leven met deze soundbar kinderlijk eenvoudig maakt. De geluidsweergave is van uitstekende kwaliteit. Dankzij de flexibele toepassing van de surround luidsprekers en de gunstige setprijs is deze Yamaha TRUE X BAR 50A een absolute aanrader.

Yamaha TRUE X BAR 50A
Soundbar + Subwoofer: 899 euro
1A speaker: 169 euro (per stuk)

Items uit de TRUE X BAR 50A ook los leverbaar
Yamaha TRUE X BAR 40A: 599 euro
Yamaha TRUE X SUB 100A: 349 euro

yamaha.com
Beoordeling 4.75 / 5

Totaalscore:
Geluidskwaliteit: 5 uit 5
Ruimtelijkheid: 4 uit 5
Connectiviteit: 4,5 uit 5
Functionaliteit: 5 uit 5
Gebruiksgemak: 5 uit 5
Prijs-prestatie: 5 uit 5

MERK

EDITORS' CHOICE