Musical Fidelity A1: geïntegreerde versterker van vroeger die is bijgewerkt naar nu

Musical Fidelity heeft de A1 nieuw leven ingeblazen. De A1 is een compacte geïntegreerde versterker uit de jaren tachtig van de vorige eeuw, die niet uitblonk in vermogen maar wel in werking. De A1 werkte namelijk in klasse A en dat doet de herziene versie ook. Musical Fidelity heeft wel de nodige verbeteringen doorgevoerd zodat de A1 weer helemaal bij de tijd is.

Musical Fidelity A1: geïntegreerde klasse A versterker

Met behoud van het uiterlijk en de charme van de originele A1 Integrated Amplifier uit de late jaren tachtig van de vorige eeuw, keert Musical Fidelity terug naar zijn verleden met de heruitgave in 2023 van deze klassieke versterker. De herziene A1 is vorige week op de beursvloer van de High End München getoond en naar verwachting kan hij in de loop van de komende zomer worden geleverd.

De herziene A1 bouwt voort op de originele circuits met moderne verbeteringen en superieure componenten. De subtiele verschillen aan de buitenkant vallen niet of nauwelijks op, tenzij de oude en de nieuwe versie naast elkaar gezet zouden worden. De nieuwe versie is iets groter en dat is om de warmteafvoer van de pure klasse A werking te verbeteren. De nieuwe A1 biedt 28 Watt per kanaal aan acht Ohm. De oude versie had geen IR-afstandbediening. Dat mag tegenwoordig echt niet meer ontbreken.

Musical Fidelity A1: phono-versterker

In de Musical Fidelity A1-versterker is een hoogwaardige phono-versterker ingebouwd met een nauwkeurigheid van +/- 1 dB van de RIAA-curve. Ingangstrap in discrete stroommodus biedt de beste versterking voor MC- en MM-elementen met automatische aanpassing van de ingangsimpedantie (1 kOhm nominaal) voor MC.

Musical Fidelity A1: voorversterker

De gebruiker heeft de mogelijkheid om de versterkingsfactor te beïnvloeden met 10 dB. Een hoogwaardige potentiometer uit de ALPS RK-serie dient als volumeregeling. Het geluidsarme TL071 JFET-voorversterkercircuit is identiek aan het originele ontwerp van de eerste versie van de A1.

Musical Fidelity A1: eindversterker

De eindtrappen maken gebruik van robuuste en duurzame complementaire vlakke audiotransistors. Deze kunnen tot 25 A absoluut maximum leveren, hetgeen overeenkomt met een vermogen van 28 Watt pure klasse A bij acht ohm. Zo is de Musical Fidelity A1 versterker ook en vooral ideaal voor luidsprekers met een hoge impedantie, zoals bijvoorbeeld de Musical Fidelity LS3/5A die ook net is aangekondigd.

De uitgangstrap werkt dynamisch in klasse A. Als de maximale stroom zou worden overschreden wordt klasse A werking verlaten en wordt meer doorgelaten. DC-offset (gelijkstroom) uitgangsbeveiliging is voorzien om de luidsprekers te beschermen.

Musical Fidelity A1: voeding

De transformator die in de A1 wordt gebruikt, wordt geleverd met dubbele mono-splitrailwikkelingen. Door de geoptimaliseerde indeling van componenten is er een efficiëntere warmteafvoer. Ieder kanaal heeft een eigen secundaire wikkeling. Een filter zorgt voor een betere regeling en verminderde inschakelpieken.

Musical Fidelity A1: technische specificaties 

  • Vermogen: 2x 28 Watt / 8 Ohm, pure klasse-A
  • Maximale stroomafgifte: 25 Ampère
  • Ingangen: 5 x cinch, phono (MM/MC)
  • Uitgangen: luidspreker, RCA fix (tape out), RCA pre-out
  • Gewicht: 12 kilogram
  • Kleur: zwart
  • Inclusief afstandsbediening

 

Musical Fidelity A1: prijs en leveringsinformatie

De Musical Fidelity A1 zal in de loop van komende zomer leverbaar komen voor een prijs van net geen 1.600 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE