Monitor Audio Hyphn: de Concept 50 is hernoemd en in productie genomen

De Britse luidsprekerbouwer Monitor Audio heeft circa een jaar geleden een vloerstaander genaamd Concept 50 aan het publiek getoond op de High End audiobeurs in München. De Concept 50 is nu in productie genomen en heeft de naam Hyphn gekregen. De Hyphn is het vlaggenschip van de Britse fabrikant en is leverbaar in een witte, zwarte en donkergroene uitvoering.

Monitor Audio Hyphn

Monitor Audio gaat er prat op dat Hyphn de som is van de gezamenlijke ervaring en expertise van het Monitor Audio-team. Het radicale ontwerp, de technische innovaties, het vermogen en de prestaties beloven een dramatisch verbeterde luisterervaring met een visueel opvallende aanwezigheid, aldus de Britse fabrikant. De Hyphn-vlaggenschipluidspreker van Monitor Audio demonstreert de huidige ontwerp-, engineering- en fabricagemogelijkheden van het vijftig jaar oude bedrijf.

De Hyphn is een drieweg basreflexontwerp en de behuizing meet 1.392 x 502 x 520 millimeter (H x B x D). De behuizing bestaat uit twee pilaren en dat is ook de oorsprong van de naam. Een koppelteken (Hyphn) is een verbinding die twee afzonderlijke structuren verbindt. Het meest opvallende kenmerk is echter de M-Array-configuratie van een enkele tweeter omringd door zes  twee inch midrange-drivers. Hiermee komt de weergave van hoge tonen en middentonen dicht in de buurt van een puntbron.

De tweeter maakt gebruik van een Micro Pleated Diafragma III (MPD III) van de derde generatie, die door Monitor Audio in eigen huis is ontwikkeld. Dezelfde technologie komt ook terug op de topklasse Platinum Series 3G vloerstaande luidspreker. Ondertussen zijn de twee inch midrange-drivers voorzien van Monitor Audio's Rigid Diaphragm Technology III (RDT III) conussen, geïntroduceerd in 2022, voor verbeterde helderheid.

De dubbele pilaren van Hyphn bevatten ook een paar woofers met een diameter van acht inch, die naar binnen zijn gericht in een force-cancelling-configuratie, die er voor zorgt dat de conussen trillen en niet de behuizing. Bovendien zijn de woofers voorzien van onderhangende spreekspoelen met een grote diameter om harmonische vervorming te verminderen.

De cross-overfrequenties liggen op 350 Hz en 3,7 kHz en produceren naar verluidt een frequentierespons van 18 Hz tot 60 kHz (op niveau -6 dB). De nominale impedantie is vier Ohm en de Hyphn heeft een opgegeven gevoeligheid van 86 dB (2,83 Volt / 1 meter).

De unieke kast is gemaakt van thermisch gevormde, nauwkeurig gefreesde minerale en acrylsteen, waardoor een stijve structuur ontstaat. Bovendien is deze ontworpen met ingebouwde gevormde poortbuizen en verstevigingsribben met een interne en externe wanddikte van ½-inch tot 1-inch voor versteviging rond de force-cancelling woofers. Deze techniek minimaliseert volgens de ontwerpers fysieke vervorming en resonantie, waardoor een optimale geluidshelderheid en nauwkeurigheid van de drivers wordt gegarandeerd.

Rob Barford , Chief Executive Officer van Monitor Audio Group, verklaart als volgt: “het grote voordeel van een onafhankelijk bedrijf zijn, is de mogelijkheid om ons eigen lot te bepalen en ideeën en technische uitdagingen met volledige creatieve vrijheid te onderzoeken. Dus vroegen we ons af: wat zou er mogelijk zijn als we alles wat we in vijftig jaar ontwerpen, engineeren en bouwen van luidsprekers hebben geleerd, zouden combineren? Er was maar één manier om daar achter te komen, en drie jaar later presenteren we met veel plezier het antwoord. Hyphn is anders dan alles wat wij, of wie dan ook, ooit heeft gemaakt: de creatief meest ambitieuze, technisch geavanceerde en krachtige luidspreker in de geschiedenis van Monitor Audio Group. Het is een definitieve demonstratie van de mogelijkheden die we in de eerste vijf decennia hebben ontwikkeld – en de vorm van de dingen die komen gaan.”

Monitor Audio Hyphn: prijs en leveringsinformatie

De Monitor Audio Hyphn is verkrijgbaar in de afwerkingen Pure Satin White, Matte Black en Matte Heritage Green. Voor een bedrag van 82.500 euro wisselt een paartje van eigenaar.


EDITORS' CHOICE