Monitor Audio Concept 50: vloerstaande luidspreker met aparte vorm en techniek, te zien op HEM

De Britse luidsprekerfabrikant Monitor Audio viert dit jaar zijn vijftigjarig jubileum. Het bedrijf heeft dus vijftig jaar ervaring met het bouwen van luidsprekers. Naar eigen zeggen is alle kennis en vakmanschap gebruikt bij de ontwikkeling van het model Concept 50, een vloerstaande luidspreker die opvalt met zijn techniek maar vooral ook door zijn uiterlijk. Wanneer Concept 50 op de markt gaat komen en voor welke prijs is nog niet bekend gemaakt. Wel hebben collega's de nieuweling inmiddels aan het werk gehoord, want een deel van de redactie loopt momenteel op de High End rond, te volgen via hifi.nl/munchen.

Monitor Audio Concept 50: drieweg vloerstaande luidspreker

Er is nog een heleboel onbekend t.a.v. de Monitor Audio’s prototype Concept 50. De Britse fabrikant heeft wel laten weten dat de Concept 50 een drieweg luidspreker is die 96 kilogram weegt. De afmetingen zijn 1.384 x 439 x 451 millimeter (H x B x D). Een hoog gewicht duidt doorgaans op een grondige en zware bouwkwaliteit, maar groot en zwaar levert niet automatisch een goede geluidskwaliteit.

De Concept 50 is niet alleen zwaar maar heeft ook de nodige nieuwe en aparte techniek aan boord om tot een zeer hoge geluidskwaliteit te komen. Monitor Audio geeft een frequentiebereik op van 21 Hz tot 60 kHz op niveau -6 dB. Ontwikkeling en productie vinden plaats op Britse bodem.

De ontwikkeling van de Concept 50 is volgens de fabrikant circa twee jaar geleden begonnen. Een luidspreker dient zich idealiter als een puntbron te gedragen. De tweeter en de zes middentoners, die elk een diameter hebben van 50 millimeter, zijn dan ook als zodanig geplaatst, d.w.z. de middentoners zijn rondom de tweeter geplaatst. De vier woofers (diameter 200 millimeter) aan weerszijden van de behuizing zijn paarsgewijs tegenover elkaar geplaatst waardoor  ze elkaar trillingen zouden moeten opheffen of in elk geval verminderen.

De middentoners hebben een grote bandbreedte die overloopt in het bereik van de tweeter. Een naadloze cross-over is volgens Monitor Audio het resultaat. De tweeter heeft een Micro Pleated Diaphragm (MPD) en het is de derde generatie MPD-tweeter van het bedrijf.

De behuizing is gemaakt van een composiet van mineralen en acryl dat is gevormd bij een hoge temperatuur. Met gebruik van slijp- en freesmachines is de behuizing daarna heel precies afgewerkt. De middentoners en tweeter zijn gemonteerd in een baffle van aluminium. De behuizing lijkt in niets op de traditionele kasten met naar voren gerichte drivers.

Monitor Audio stelt in zijn persbericht dat de Concept 50 een prototype is dat uiteindelijke zal worden doorontwikkeld naar een productierijp model. Waarschijnlijk zal het eindresultaat tegen het einde van dit jaar het levenslicht zien. Wie de Conept 50 van dichtbij wil bekijken moet deze week naar de High End audiobeurs in München reizen, die zal worden gehouden van 19 mei t/m 22 mei. Monitor Audio bevindt zich in kamer F131 van Atrium 4. De collega's van de redactie komen er net vandaan.EDITORS' CHOICE