NIEUWSOrigin Live

Origin Live Swift Mk5: draaitafel met meerlaags draaiplateau

De in Groot-Brittannië gevestigde draaitafelbouwer Origin Live heeft een nieuwe draaitafel gelanceerd genaamd Swift Mk5. Naast het herontwerp van de motor en voeding is een van de belangrijkste upgrades in de Origin Live Mk5-lijn de Multi Layer Platter (MLP). Deze trickle-down-technologie van het vlaggenschip Voyager is nu standaard ingebouwd in alle draaitafels boven de Aurora. De Swift Mk5 is in wezen een Aurora draaitafel met een Multi Layer Platter. Waarom de MLP standaard opnemen? “Omdat het te mooi klinkt om gewoon een optionele extra te zijn,” aldus oprichter Mark Baker.

Origin Live Swift Mk5

De Swift Mk5 heeft het basisontwerp van het model Aurora met zijn eenpunts vrijdragende ophanging. In dit systeem zijn het plateau en de toonarm ongeveer in evenwicht gebalanceerd op de uiteinden van een stijve subchassisbalk. Door de microscopische buiging van het enkele ophangingssteunpunt voelt deze opstelling hetzelfde aan als een stijve, mechanische ophanging. De Swift Mk5 beschikt ook over het lage wrijvingslager, waarvan de fabrikant claimt dat het consistent minstens drie keer langer nodig heeft om te stoppen met vrij ronddraaien dan bijna al het andere op de markt.. Dat zegt iets over de weerstand en wrijving. Lage wrijving in het lager zorgt ervoor dat de cartridge-stylus de vinylgroeven volgt met minder interferentie van systeemresonantie, hetgeen resulteert in een stille achtergrond en enorm verbeterde dynamiek en scheiding.

Dit alles komt samen met de Mk5 Multi Layer Platter, met een ingewikkeld ontworpen bovenkant met meer dan 1.000 individuele sleuven die met een laser door de bovenste laag zijn gesneden. Dit wordt gecombineerd met een andere composietlaag eronder en zorgvuldig op de acrylplaat geschroefd. De MLP-lagen werken volgens de fabrikant samen om oppervlakteresonantie in het plateau te verspreiden door trillingsinterferentie, hetgeen resulteert in een textuur in de muziek die vrij is van resonerende artefacten.

“We zeiden vaak tegen klanten dat deze plateau-upgrade een Aurora naar het prestatieniveau van een Calypso brengt, en de Calypso naar dat van een Resolution, enzovoort. We wilden niet alleen de zaken wat duidelijker maken, maar ook de consument het beste geluid geven dat ze kunnen krijgen, en de MLP is al jaren een game changer voor onze producten,” aldus de uitleg van Origin Live.

De toevoeging van de MLP als standaard heeft de kosten van de Calypso- en Resolution-draaitafels verhoogd. Om het aanbod zo toegankelijk mogelijk te houden heeft Origin Live bij de Swift het prijspunt tussen de Aurora en de Calypso ingevuld. De Origin Live Swift Mk5-draaitafel is nu verkrijgbaar voor 2.290 Britse ponden, de bijbehorende Zephyr Mk4 Tonearm kost 1.080 Britse ponden.

Voornoemde prijzen zijn slechts een indicatie voor de prijzen in de Benelux. We hebben geen prijs en leveringsinformatie voor de Benelux. Meer weten? Kijk dan op de website van Origin Live.EDITORS' CHOICE