NIEUWSTeac

Teac VRDS-701T: zwaar uitgevoerd en hoogwaardig CD-loopwerk

Het Japanse Teac heeft onlangs een CD-speler genaamd VRDS-701 aangekondigd. De VRDS-701 is voorzien van een hoogwaardig loopwerk en natuurlijk een DA-converter. Teac is één van de weinige fabrikanten die nog tijd en moeite besteden aan het ontwikkelen en bouwen van hoogwaardige CD-loopwerken. Het bedrijf heeft nu ook de VRDS-701T aangekondigd. Dat is zo ongeveer hetzelfde toestel maar dan zonder DA-converter aan boord.

Teac VRDS-701T (en VRDS701): nieuw ontwikkeld VRDS loopwerk

VRDS staat voor Vibration-Free Rigid Disc-Clamping System. Het VRDS-loopwerk van Teac is door de jaren heen een aantal keren verbeterd, maar heeft dezelfde basisbeginselen behouden. Het mechaniek vermindert de rotatietrilling van de schijf zelf en ongewenste mechanismetrillingen door de CD op een aluminium draaitafel met dezelfde diameter te klemmen en de traagheidsmassa te maximaliseren om de rotatie te stabiliseren. Servostroom wordt verminderd met de draaitafel door kromtrekken en vervorming van de schijf te corrigeren. Dit zorgt voor minder schijfleesfouten en een uitstekende geluidskwaliteit.

Het volledige CD-loopwerk is halfzwevend op het subchassis gemonteerd. Door de overdracht van trillingen tussen het CD-loopwerk en het chassis te regelen, wordt de impact van trillingen verminderd en wordt volgens de fabrikant een natuurlijk afspeelgeluid gerealiseerd over het hele frequentiebereik. Door motortrillingen van het hoofdchassis te isoleren, worden trillingen in het chassis voorkomen. Tegelijkertijd is het CD-loopwerk ook geïsoleerd van externe trillingen. De leesprecisie wordt ook verhoogd door het CD-loopwerk te isoleren van externe trillingen.

De VRDS-701T heeft een ingebouwde MQA-kerndecoder en kan MQA-CD's digitaal uitvoeren op 88,2 kHz. Bij gebruik in combinatie met een DA-converter die een MQA-renderingfunctie heeft, is bovendien afspelen met volledige MQA-decodering mogelijk. Dit is overigens vooral interessant voor de Japanse markt. Elders zijn niet of nauwelijks MQA-CD’s te verkrijgen.

De 10 MHz klokingang maakt synchronisatie met een externe klok mogelijk. Naast het verbeteren van de audiokwaliteit tijdens het afspelen met de VRDS-701T, maakt dit ook synchronisatie van het hele systeem mogelijk met een klokgenerator.

Twee ringkerntransformatoren met een hoog vermogen zijn bestemd voor enerzijds het digitale besturingsgedeelte en anderzijds het CD-loopwerk. Vermogenstransformatoren, die de neiging hebben trillingen te genereren, zijn op een zwevende structuur gemonteerd, waardoor ze worden gescheiden en geïsoleerd van het bodempaneel. De zijvinnen voor warmteafvoer zijn zo op maat gemaakt en hebben allemaal een andere lengte om trillingen verregaand te elimineren.

Muzieksignaal wordt uitgevoerd via een optische uitgang en een digitale cinch-uitgang.

Prijs en leveringsinformatie voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE