NIEUWS

Hypostatic Blackbird: hybride luidsprekersysteem uit Finland

De Finse luidsprekerfabrikant Hypostatic heeft een nieuw model vloerstaande luidspreker uitgebracht genaamd Blackbird. De Blackbird is een passief hybride luidsprekersysteem waarin een vlakke magnetostatische driver, die midden en hoog voor zijn rekening neemt, is gecombineerd met een dynamische woofer.

Hypostatic Blackbird

Hypostatic is een handelsmerk van in Finland gevestigde bedrijf Absolute Dimension Oy dat is opgericht in 2018. Het eerste model luidspreker was de Indigenum die in het jaar van oprichting werd gepresenteerd. Het tweede model was de Venus en die kwam in 2020. Vervolgens gooide coronapandemie alles in de wereld overhoop en Hypostatic krieeg amper de kans zijn luidsprekers aan het publiek te presenteren. “We hadden dus genoeg tijd om na te denken over onze producten en de richtlijnen voor waar we naartoe willen in de toekomst. En we hebben besloten om een nieuw luidsprekermodel genaamd Blackbird te ontwerpen en de vorige modellen worden nu stopgezet,” aldus de verklaring op Hypostatic's website..

Het belangrijkste ontwerpprincipe was naar eigen zeggen een uitstekend geluid willen bieden in kleine en middelgrote kamers tegen een redelijke prijs. “Als je op zoek bent naar een alternatief voor grote en glanzende luidsprekers, dan is de Hypostatic Blackbird iets voor jou,” zo stelt oprichter Jari Ollonberg.

De magnetostatische driver CMD 705 van een eigen ontwerp is verantwoordelijk voor de weergave van hoge en middenfrequenties in het systeem. De weergave begint bij 250 Hz en loopt vervolgens zonder cross-over tot aan de bovenkant van het frequentiebereik, dat overigens (nog) niet is opgegeven door de fabrikant. Het maakt gebruik van een gebogen membraan, dat een breder stralingspatroon mogelijk maakt. De magnetostatische driver heeft geen klankkast en er is dus hoegenaamd geen sprake van enige kastkleuring.

De laagweergave komt voor rekening van een dynamische woofer met een diameter van acht inch in een basreflex behuizing van gepoedercoat staal. De totale gevoeligheid is 87 dB (1 Volt / 1 meter), de opgegeven nominale impedantie is vier Ohm. Het gewicht is veertig kilogram en de Blackbird is 103 centimeter hoog. Hypostatic geeft tien jaar garantie op montage en onderdelen.

De verkoop gaat via de website van Hypostatic. De Blackbird kost 6.490 euro per paar. Meer weten? Kijk dan op de website van Hypostatic.


EDITORS' CHOICE