Raidho X2t vloerstaande luidsprekers zijn voorzien van drivers met een tantaal conus

De Deense luidsprekerfabrikant Raidho Acoustics heeft de vloerstaande X2t aangekondigd. De twee basdrivers hebben een conus met een tantaalcoating en zijn daardoor extreem stijf. De ribbon-tweeter is volledig zelf ontwikkeld en gebouwd en zit ook in veel duurdere modellen.

Raidho X2t

De X-productlijn van de Deense luidsprekerbouwer Raidho Acoustics staat voor “eXtreme performance for the price”. Raidho bouwt geen goedkope luidsprekers, maar de X-serie is naar Raidho’s maatstaven relatief betaalbaar. In de de X-serie zit ook techniek die uit de meer high-end reeksen zijn doorgesijpeld. Zo heeft de nieuwe X2t heeft bijna dezelfde ribbon-tweeter als in de RaidhoTD6, die 210.000 euro kost. Volgens de ontwerpers is de Raidho zegt dat de X2t een flinke stap vooruit vergeleken met de eerdere X2 die met pensioen zal gaan.

De Raidho X2t is een compacte en elegante vloerstaande luidspreker die veel heeft overgenomen van de ontwerpfilosofie van het monitormodel X1t die op de High End München 2022 aan het publiek is getoond. Volgens Raidho doet de X2t alles wat de compacte X1t doet, alleen op een hoger niveau. De Raidho X2t heeft bovendien twee woofers waarmee een betere laagweergave wordt bereikt.

De twee 5,25 inch basdrivers in de nieuwe X2t zijn voorzien van een tantaalcoating. Tantaal behoort tot een klasse metalen die bekend staat als vuurvaste metalen, die worden gekenmerkt door hun sterke weerstand tegen hitte en slijtage. Het heeft een smeltpunt van 2996 graden Celsius, het vierde hoogste van alle metalen. Dit maakt het membraan veel stijver en harder zonder enig gewicht toe te voegen. De opbreekmodi van de drivers is verhoogd tot 15 kHz.

Raidho's gepatenteerde ribbon-tweeter is volledig met de hand ontworpen en gebouwd in Denemarken. Het is een Planar Magnetic Tweeter met folie van 11 micron dik. Het membraan heeft vijftig keer minder massa in vergelijking met een conventionele dome-tweeter. De spreekspoel zit namelijk in de folie die maar 20 milligram weegt. Het resultaat is vrijwel geen resonanties of vervorming en het breekpunt ligt bij 82 kHz.

Andere verbeteringen van de X2t vergeleken met de eerdere X2 omvatten betere componenten in de cross-over, interne bekabeling van Nordost en een volledige herafstemming van de luidspreker. De ontkoppeling van de luidsprekers is geïntegreerd in de voeten. Spikes zijn niet nodig want de behuizingen rusten op metalen balletjes.

Raidho X2t: technische specificaties 

 • Topologie: 2,5 weg
 • Impedantie: vier Ohm
 • Basreflex behuizing, poort achterop
 • Drivers 1 x Raidho ribbon-tweeter, twee stuks 5,25 inch Raidho Ceramix driver met Tantalum coating
 • Cross-overfrequenties: 130 Hz en 3,4 kHz, 2e orde
 • Frequentiebereik: 40 Hz tot 50 kHz (+/-3 dB)
 • Gevoeligheid: 87 dB 2,83 Volt / meter
 • Nominale impedantie: 2,83 Volt / meter
 • Aanbevolen versterkervermogen: 50 tot 150 Watt
 • Afwerking: Piano Black, Birdseye maple of elke gewenste kleur te bestellen
 • Afmetingen (B x H x D): 300 x 1.065 x 490 millimeter, inclusief voeten
 • Afmetingen behuizing (voetafdruk, B x D): 143 x 410 millimeter
 • Gewicht: 23 kilogram

 

Raidho X2t: prijs en leveringsinformatie

We weten niet wanneer de levering gaat beginnen maar de prijs zal Euro 14.000,00 voor de set bedragen, dat hebben we wel al vernomen.

MERK

EDITORS' CHOICE