Raidho lanceert nieuwe vlaggenschip vloerstaander TD6 en monitormodellen X1t en X1.6

De Deense luidsprekerfabrikant Raidho heeft een drietal nieuwe modellen aangekondigd. De monitormodellen X1t en X1.6 en het vloerstaande vlaggenschip TD6 hebben allerlei nieuwe techniek aan boord. Het grootste verschil is het formaat. En de prijs.

Radho X1t: tweeweg monitorluidspreker

De nieuwe X1t is gebaseerd op de inmiddels klassieke X1 van de Deense fabrikant. Deze herziene versie claimt zoveel mogelijk prestaties in een zeer kleine vormfactor te verpakken. Raidho zweert bij het gebruik van ribbon-tweeter en de X1t heeft dus een ribbon-tweeter aan boord. Dit is een vlakke magnetostatische tweeter vanwege de sporen in de folie. De folie weegt slechts 20 milligram en is 11 micron dik. Het membraan heeft dus 50 keer minder massa in vergelijking met een conventionele dome-tweeter, waardoor resonantie en vervorming nauwelijks meer een rol spelen volgens de ontwerpers. Het resultaat is een helder en natuurlijk geluid.

De middentoner/woofer heeft een conus van aluminium dat van zichzelf erg stijf is. Een van de uitdagingen bij aluminium is dat het zijn eigen resonantie heeft. Om dit te onderdrukken zijn alle drivers die in Raidho gebruikt worden bedekt met een dun laagje keramiek. De coating wordt aangebracht via een plasmaproces dat de keramische coating aan het aluminium hecht.

De "t" in X1t staat voor tantaal. Tantaal behoort tot een klasse metalen die bekend staat als vuurvaste metalen en wordt gekenmerkt door een hoge weerstand tegen hitte en slijtage. Het heeft een smeltpunt van 2.996°C, het op drie na hoogste van alle metalen. Dit maakt de conus veel stijver en harder zonder enig gewicht toe te voegen en verhoogt de breakup-modi tot een hoge waarde van 15 kHz.

Het motorsysteem van de driver heeft een aerodynamische constructie met perfecte ventilatie, die de dynamiek verhoogt en vervorming vermindert. Zeer sterke neodymiummagneten zorgen voor ultieme controle over de spreekspoel.

In vergelijking met de standaard X1 zijn er betere componenten geïnstalleerd, hetgeen resulteert in een meer open en helderder geluid. De kast is ook intern opnieuw ontworpen, zodat de luchtstroom en basreflexpoort veel hogere basprestaties en -kwaliteit kunnen leveren.

De Raidho X1t heeft een adviesprijs van 5.800 euro per paar.

Raidho X1.6: iets grotere tweeweg monitorluidspreker

De Raidho X1.6 heeft veel van de eigenschappen van de kleinere X1t. Zo heeft de X1.6 ook een ribbon-tweeter gemonteerd gekregen. De middentoner/woofer heeft echter geen tantaal coating zoals op de X1t, maar de driver is een stuk groter, t.w. 6,5 inch in diameter i.p.v. 5,25 inch zoals in de X1t.

De Raidho X1.6 is gaat voor 7.300 euro per paar over de toonbank.

Raidho TD6: hoogwaardige, gewichtige en prijzige vloerstaander

De TD6 is een volledig nieuwe ontwikkeling en volgens opgave van de fabrikant zijn alleen delen van het uiterlijk vergelijkbaar met de vorige modellen. De TD6 heeft Raidho’s zelfontwikkelde ribbon-tweeter aan boord. Dit is dezelfde tweeter als in de monitormodellen.

Raidho TD6: middentoner en woofers

Het membraan van de middentoners en woofers is een vijflaags sandwichconstructie die bestaat uit een aluminium conus met daarop keramiek, tantaal en diamant en ook diamant op de achterkant. Al deze materialen brengen hun eigen sterke punten in de mix, waardoor de conus uniek en revolutionair is. 1,5 karaat diamant op elke aandrijfeenheid, maar dan wel slechts 10 micron dik, dit is het materiaal dat Raidho tegenkwam samen met het Deense Technische Instituut terwijl de fabrikant op zoek was naar het ultieme materiaal voor luidsprekerconussen. Bij DTU is er een zeer gespecialiseerde machine die argongas pompt en deeltjes met de snelheid van het licht blaast, waardoor de atomen aan het membraan worden vergrendeld. Zo ontstaat de tantaal- en diamantcoating. Van de TD-lagen wordt gezegd dat ze de resonantie met 36dB verminderen ten opzichte van keramiek en zijn 50 keer stijver dan pure keramische conussen. Raidho is de enige luidsprekerfabrikant ter wereld die deze technologie gebruikt.

De motor van de driver bestaat uit een zeer sterke magneet (N52 neodymium) met een onzichtbaar, uniform magneetveld, gekoppeld aan een onderhangende titanium spreekspoel. Volgens Raidho zorgt dit voor een perfecte transiënte respons zonder meetbare vervorming. De turbinevorm met uitstekende aerodynamische eigenschappen moet leiden tot een zeer zuiver en ongekleurd geluid. Alle randen in de nabijgelegen basket zijn afgerond om reflecties te elimineren en de golven in het dempende materiaal te leiden. Bovendien is de gehele driverconstructie rond het diafragma open om het te laten “ademen”.

De onderdelen van de cross-over zijn veelal van Mundorf en worden direct op een stevige PVC plaat gemonteerd. Er wordt gebruik gemaakt van harde en directe bedrading, met geïntegreerde Nordost-kabels in de cross-over zelf.Alle interne bedrading wordt gedaan met Nordost's kabels, die voortbouwen op Valhalla-technologie, met een mogelijke upgrade naar Odin's TSC. Er is gekozen voor het eenvoudigste cross-over ontwerp om een direct en zuiver signaalpad te garanderen. De luidsprekers worden vervaardigd in Pandrup, Denemarken.

Raidho TD6: technische gegevens 

 • Afmetingen (B x H x D): 250 x 1.950 x 700 millimeter (250 x 2085 x 835 millimeter met voetjes)
 • Gewicht: 175 kilogram
 • Frequentiebereik: 25 Hz tot 50 KHz (-6 dB)
 • Impedantie: 8 Ohm
 • Gevoeligheid: 87 dB (2,83 Volt / 1 meter)
 • Cross-over frequenties: 350 Hz en 3 kHz, 2e orde
 • Behuizing: basreflex, zes baspoorten aan de achterzijde
 • Drivers (9 stuks): 1 x afgedichte ribbon-tweeter, 2 x 5.25 inch Tantalum Diamond middentoner, 6 x 8 inch Tantalum Diamond-woofers
 • Afwerking: pianozwart, alle mogelijke lakkleuren, wortelnotenhoutfineer
 • Aanbevolen versterkervermogen: groter dan 100 Watt
 • Verkoopprijs: vanaf 210.000 euro per paar

MERK

EDITORS' CHOICE