NIEUWSAstell&Kern

Astell & Kern Acro CA1000T: veelzijdige hoofdtelefoonversterker en streamer

Astell & Kern heeft de Acro CA1000T aangekondigd. Dit is het tweede product in de productlijn van draagbare hoofdtelefoonversterkers van Astell&Kern die de functies van een krachtige versterker combineert met de draagbaarheid van een digitale audiospeler. Het nieuwe apparaat volgt de Acro CA1000 (zonder de “T”). Hoewel beide modellen op elkaar lijken, is de nieuwe CA1000T een dual-DAC en heeft hij buizen, terwijl de CA1000 een quad-DAC is. De nieuwe CA1000T is geen opvolger want het vorige model blijft gewoon te koop. 

Astell & Kern Acro CA1000T

Net als de eerdere Acro CA1000 lijkt de Acro CA1000T op een soort docking station waar een draagbare muziekspeler op is geplaatst. Wat een draagbare muziekspeler lijkt te zijn, is echter niets meer dan een draaibaar scherm dat vast zit aan het onderliggende kastje. Het apparaat is niet bedoeld voor gebruik onderweg. Daar heeft Astell & Kern andere oplossingen voor.


De nieuwe Astell&Kern Acro CA1000T is 's werelds eerste product dat de nieuwste vlaggenschip DAC-chips van ESS Sabre gebruikt. Dat is type ES9039MPRO en Astell & Kern (A&K) heeft een dual-DAC configuratie gebouwd. De nieuwe ES9039MPRO DAC is voorzien van een ingebouwde stereo hardware MQA-renderer, die 16x volledige MQA-decodering en ondersteuning van MQA-decodering via optische in/uit ondersteunt. De nieuwe DAC-chipset heeft volgens de fabrikant een nog geavanceerdere modulatie dan de bestaande ES9039PRO vlaggenschip DAC-chip om stroomverbruik, ruis en vervorming in de DAC te verminderen voor verbeterde audioprestaties. Bit-perfect weergave is mogelijk tot 32-bit/384kHz PCM en native DSD512 (22,4MHz), zodat zelfs de kleinste details die de artiest in de muziek wilde uitdrukken zonder vervorming kunnen worden gehoord, aldus A&K.

Astell & Kern Acro CA1000T: Triple Amp-systeem

De CA1000T is voorzien van A&K's Triple Amp System, voor het eerst geïntroduceerd in de SP2000T draagbare audiospeler. Het grote verschil is de plaatsing van een tweetal buizen in de CA1000T. Gebruikers kunnen kiezen tussen buizenversterkermodus, normale op-amp-modus of de nieuwe hybride versterkermodus. Alle drie de modi zijn beschikbaar op alle uitgangen op de CA1000T.

Astell & Kern Acro CA1000T: modus buizenversterker

De CA1000T is uitgerust met twee draagbare dual-triode KORG Nutubes (vandaar de toevoeging “T” aan de naam), voor een uniek buizenversterkergeluid. Het beschikt over een anoderooster-filamentstructuur die hetzelfde werkt als een triode-vacuümbuis. De KORG Nutube is echter veel kleiner, verbruikt veel minder stroom en levert toch dezelfde audio als een full-sized buis. De luisteraar krijgt rijke boventonen en de Tube Amp Mode zorgt voor een uniek warme en rustgevende toon.

Astell & Kern Acro CA1000T: Op-Amp-modus

De Op-Amp-modus is volgens de ontwerpers het hoogtepunt van A&K's expertise op het gebied van versterkerontwerp en levert extreme helderheid en een dynamisch geluid.

Astell & Kern Acro CA1000T: Hybride Amp-modus

Hybrid Amp Mode verbetert de resolutie en helderheid van de bestaande buizenversterkermodus om meer muzikale details uit te drukken. Deze modus, die de voordelen van retro-analoge gevoeligheid en uitvoer met hoge resolutie combineert, geeft volgens de fabrikant de luisteraar het plezier van een nieuwe tonaliteit, waarbij het beste van vacuümbuis- en op-amp-ontwerp en -technologie wordt samengebracht.

Astell & Kern Acro CA1000T: aansluitingen, instellingen, invoer en uitvoer

Om de meest geavanceerde hoofdtelefoons perfect aan te sturen, moet een apparaat een volledige uitvoer kunnen leveren die overeenkomt met de kenmerken van de hoofdtelefoon. De Acro CA1000T ondersteunt vier niveaus van versterkingsinstellingen, zodat bijna elke bestaande hoofdtelefoon in een optimale staat kan worden gebracht. De circuits voor het instellen van de versterking die in de CA1000T zijn geïmplementeerd, kunnen zelfs hoofdtelefoons met hoge impedantie aansturen zonder de geluidskwaliteit te verslechteren met een maximale output van 15 Volt (RMS). Zowel de Tube AMP-modus als de OPAMP bieden een krachtige 15 Volt (RMS) output naar de hoofdtelefoonuitgangen.

De Acro CA1000T biedt een uitgebreide reeks invoer-/uitvoeropties die kunnen worden gemanipuleerd met het draaibare aanraakscherm bovenop het apparaat.

Uitgangen zijn onder meer 3,5 mm en 6,35 mm ongebalanceerd, 2,5 mm en 4,4 mm gebalanceerd, mini-toslink optische uitgang, mini-XLR en RCA-uitgangen. Ingangen zijn 4,4 mm gebalanceerd, coaxiaal en optisch digitaal, USB, Bluetooth en Wi-Fi. De gebruiker zal dus niet snel een verloopkabeltje nodig hebben, want de Acro CA1000T is voorzien van alle gangbare ingangen en uitgangen

De CA1000T is voorzien van Replay Gain, Crossfeed, Bluetooth 5.0 met LDAC en aptX HD codec-ondersteuning, BT Sink, waarmee de CA1000T verbinding kan maken met een extern apparaat via Bluetooth en functioneert als een Bluetooth DAC. Muziek van een extern apparaat, zoals een smartphone, kan nu in hoge kwaliteit worden afgespeeld, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de dubbele DAC en het drievoudige versterkersysteem in de CA1000T. Roon Ready-ondersteuning zal worden toegevoegd in een toekomstige firmware-update.

Astell & Kern Acro CA1000T: muziek afspelen

De Acro CA1000T heeft 256 GB intern geheugen voor de opslag van muziekbestanden en voor uitbreiding kan een microSD-kaart tot 1TB worden geplaatst. Muziek kan ook van een NAS komen via dual-band 2.4/5Ghz a/b/g/n/ac Wi-Fi, DLNA-netwerken of USB-C.

Hoewel het apparaat voor stationair gebruik is bedoeld, is wel een accu geplaatst en deze biedt ongeveer 11 uur muziekplezier. A&K heeft een functie voor batterijbescherming aangekondigd (komt met een later update van de firmware) die de levensduur van de batterij verlengt. Wanneer de batterijbeschermingsmodus is ingeschakeld, wordt de batterij tot 85% opgeladen en stopt het opladen. Als de batterij tot 80% zakt, begint de batterij opnieuw op te laden en tot 85% op te laden.

Astell & Kern Acro CA1000T: prijs en leveringsinformatie

De A&K Acro CA1000T komt in de loop van de komende maand februari op de markt. De adviesprijs bij de dealers uit het netwerk van importeur D&D Audio is net geen 2.600 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE