NIEUWS

De ontwikkeling van filmmuziek

Gastauteur | 16 november 2022 | Fotografie Gastauteur

Waar vroeger de eerste geluidloze films een grote hit waren, kunnen we nu de filmmuziek niet meer wegdenken. Soundtracks zijn zo belangrijk geworden dat fans van een bepaalde band alles zullen volgen waar de muziek onder is gezet. Je hebt bijvoorbeeld online gokkasten met Michael Jackson thema waar de fans meteen op af komen. Wil je zelf dit ook uitproberen? Check dan eerst even de online casino reviews.

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

De filmmuziek heeft veel ontwikkelingen doorgemaakt voordat het van geluidloze films naar de films van nu is gegaan. Wij hebben een klein stukje van de filmmuziek geschiedenis en ontwikkeling voor je opgeschreven. Dan kijk je de volgende keer misschien wel heel anders naar je favoriete film. 

Het maken van de eerste films

Dit gebeurde voor het eerst in de negentiende eeuw. Men wist nog niet hoe beeld en geluid samengevoegd konden worden. Wel werd er muziek afgespeeld tijdens de film. Dit was een soort begeleidende muziek om de film te ondersteunen. Het publiek kon op deze manier beter inschatten wat de stemming van de film was en het overstemde de herrie van de luide projector.

Laat in de jaren twintig werd ontdekt hoe beeld en geluid wel samen konden worden opgenomen. Dit was de eerste start van films met muziek. De periode wordt ook wel de Gouden Eeuw van Hollywood genoemd. De ontwikkelingen rondom film en muziek gingen razendsnel. Componisten trokken allemaal naar Amerika om iets mee te krijgen van de chaos. 

Ontstaan van verschillende soorten filmmuziek

In de jaren dertig werd er steeds beter gekeken naar wat de films nodig hadden. Een romantische film heeft geen luidruchtig orkest nodig, maar meer subtiele muziek. Maar een bloedstollende thriller kan wel wat harde klappen gebruiken.

De filmmuziek kwam steeds beter tot zijn recht. Moderne muziek ging zich mengen in de industrie en filmmuziek werd een veel breder concept. Uiteindelijk ging het een eigen leven leiden. Soundtracks zoals The Sound of Music werden verkocht en groeiden uit tot de bestverkochte lp.

John Williams leverde de soundtrack van de eeuw voor Star Wars in 1977. Hoe populairder de liedjes werden, hoe beter de films het deden. Hoe anders zou Star Wars zijn zonder de iconische soundtrack van de film? Een ander voorbeeld is Circle of Live. De soundtrack van The Lion King. Geschreven en gecomponeerd door Elton John en Tim Rice. Niet alleen The Lion King was een groot succes, maar het liedje stond 13 weken lang in de top 40.

Artiesten zoals Adele en Billie Ellish hebben recent de filmmuziek voor James Bond geleverd. De power nummers blijven iedereen bij waardoor het niet alleen reclame is voor film, maar ook voor de artiesten. 

Emoties opwekken met filmmuziek

Dit is de sleutel van het succes. Een zielige film kan veel meer kracht krijgen door een dramatische soundtrack. De horrorfilm heeft een groter schrikeffect als er een opbouwend muziekje is die bijvoorbeeld leidt tot een keiharde knal. Muziek geeft een extra laag aan de film. 

Filmmuziek wordt speciaal geschreven voor een film en moet zo ontworpen worden dat het perfect bij het verhaal past. Componisten werken niet alleen, maar gaan samen met de regisseur opzoek naar het ideale geluid.

De filmmuziek wordt achteraf pas geschreven voor de film. De componist krijgt een versie van de film mee en mag gaan schrijven. Elke scene waar de muziek te horen is moet goed aansluiten bij de emoties en boodschap die worden afgegeven. 

Later wordt de muziek door de filmtechnicus op het juiste tempo van de film afgesteld. Dit doen ze door bepaalde software te gebruiken. De laatste stap van het hele proces is het echt opnemen van de muziek.


EDITORS' CHOICE