NIEUWSFiio

FiiO Q7: draagbare DA-converter en hoofdtelefoonversterker

Sinan Kökbugur | 19 oktober 2022 | Fotografie Fabrikant | Fiio

FiiO Electronics Technology Co. Ltd., kortweg FiiO, heeft de Q7 aangekondigd. De Q7 is een draagbare DA-converter en hoofdtelefoonversterker die veel techniek aan boord heeft die zich ook in de FiiO M17 bevindt. Deze laatste is een draagbare muziekspeler en de spelerfuncties zijn in de Q7 geschrapt. Dat heeft een voordeliger prijskaartje tot gevolg.

FiiO Q7: hoogwaardige en draagbare audio

De FiiO M17 is een zogenoemde Portable Desktop-Class Player en volgens de fabrikant heeft de Q7 een hechte familieband (lees ook onze recensie over de FiiO M17). Beide apparaten zijn niet heel erg klein maar wel nog steeds draagbaar te noemen. In beide gevallen concurreren de specificaties met grotere audioapparaten en dat heeft zo zijn beperkingen als het gaat om het verkleinen van het formaat.

Wat zit er dan allemaal in de nieuwe Q7 van FiiO? Volgens de fabrikant is de Q7 een draagbare desktop-klasse DAconverter en hoofdelefoonversterker, waarin vooral een volledig symmetrische opbouw opvalt op basis van THX AAA 788+ Amp Circuit van THX Ltd. en een XMOS 16-Core XU316, een Qualcomm QCC5124 Bluetooth-chip van Qualcomm en ESS ES9038PRO-converters van ESS Technology. De nieuwe FiiO Q7 Portable DAC en Amplifier kan PCM-signaal tot een resolutie van 32-bit/768 kHz verwerken en DSD tot DSD512. De Q7 kan ook MQA-signaal decoderen.

Naast de reeds genoemde componenten, is het hart van de signaalverwerking een door FiiO zelf ontwikkeld Digital Control Core Center dat is gebaseerd op een ARM Cortex M4-processor en taken als klokbeheer, USB-decodering en optische decodering overneemt voor de best mogelijke geluidskwaliteit. De digitale en analoge circuits zijn op verschillende printplaten gesoldeerd, die op hun beurt elk afzonderlijk werden afgeschermd om elke vorm van geluidsbeschadigende invloed te voorkomen.

FiiO Q7: aansluitingen

De gebruiker heeft een ruime keuze aan aansluitingen. USB C en een optische en coaxiale S/PDIF-interface zijn beschikbaar als digitale ingangen. Voor hoofdtelefoons biedt de FiiO Q7 Portable DAC en Amplifier een ongebalanceerde 3,5 en 6,35 millimeter stereo jackplugaansluiting. Verder is er een symmetrische 2,5 millimeter aansluiting en een 4,4 millimeter Pentaconn voor de symmetrische aansluiting van koptelefoons. De 3,5 millimeter mini-jack en de 4,4 mm Pentaconn kunnen ook als line-out worden geconfigureerd.

FiiO Q7: krachtige versterker en uitgebreide Bluetooth-connectiviteit

Bijzonder aan de nieuwe FiiO Q7 Portable DAC en Amplifier is dat hij een uitgangsvermogen levert van maar liefst 3.000 mWatt, waardoor het apparaat volgens de fabrikant zo ongeveer elke hoofdtelefoon kan aansturen. Om dit vermogen af te kunnen geven zal wel de externe voeding moeten worden aangesloten. Overigens levert de FiiO Q7 in batterijgevoede modus nog steeds een uitstekende 1.500 mWatt. Dit wordt gegarandeerd door een zeer krachtige geïntegreerde batterij van 9.200 mAh en een geavanceerde voeding die is geoptimaliseerd voor de hoogste geluidskwaliteit.

Natuurlijk is de Q7 voorzien van Bluetooth-connectiviteit. Naast de codeces SBC en AAC ondersteunt de Q7 aptX, aptX LL, aptX Adaptive en aptX HD en ook LDAC.

De gebruiker kan waar nodig de FiiO Q7 instellen met de FiiO Control App die beschikbaar is voor Apple iOS en Google Android.

FiiO Q7: prijs en leveringsinformatie

De FiiO Q7 wordt geleverd met een scala aan accessoires, o.a. een zogenaamde FiiO Cooling Stand. Verder krijgt de koper een geschikte ruisarme voeding meegeleverd, evenals verschillende USB-kabels, een opberg- en transportdoos van kunstleer en zogenaamde stofpluggen voor optionele bescherming van de aansluitingen.

Naar verwachting zal de levering binnenkort beginnen. Officiële prijsinformatie voor de Benelux hebben wij nog niet vernomen, maar op een Duitstalige website zagen wij een prijs van 825 euro genoteerd staan.

MERK

EDITORS' CHOICE