DAE Show-Visit: Joenit op Dutch Audio Event 2022

Joenit in Mechelen is al 'sinds mensenheugnis' de Benelux-vertegenwoordiger van het Engelse elektronicamerk Rega Research en het Canadese luidsprekermerk Totem Acoustics. Twee merken die een eigen visie hebben op hifi en muziekweergave, beide geleid door briljante maar ietwat excentrieke ontwerpers.

Dat paste goed bij de ideeën van de oprichters van Joenit; Wim Verellen en zijn vrouw Hilde, die inmiddels al 30 jaar geleden de vertegenwoordiging voor beide merken verwierven en er een verbintenis voor het leven mee smeedden. Alles draait om muziek en emotie bij Joenit, óók bij de huidige zaakvoerders Bram en Sam Verellen, de zoons van Wim en Hilde. Zij groeiden - letterlijk - op in het bedrijf en het was dan ook volkomen logisch dat zij de zaak zouden overnemen toen Wim en Hilde het een aantal jaren geleden wat rustiger aan gingen doen.

Joenit is tevens importeur van Chord Electronics, maar niet voor de Nederlandse markt. Daarom hadden ze dat merk thuisgelaten, en werd -traditiegetrouw zou je bijna kunnen zeggen- met een bescheiden maar zeer muzikaal spelende Rega/Totem set gedemonstreerd tijdens het Dutch Audio Event.

Op de vraag aan Bram wat voor nieuws ze hadden meegenomen antwoordde hij eerst “Eigenlijk niets…” maar hij herstelde zich in tweede instantie: “Toch wel, maar niet van heel erg kort geleden. Er zijn echter wel degelijk nieuwe versies van bekende Rega apparaten op de markt verschenen. De Elicit versterker hier achter mij (hij wijst op het apparaat dat op een piëdestal is neergezet maar niet staat aangesloten) is inmiddels aan zijn MK5 versie toe, wat betekent dat er in de voortrap gebruik wordt gemaakt van dezelfde schakeling als in de Aethos vlaggenschip versterker, en er zit nu ook een mooiere Alps volumeregelaar in. De Saturn cd-speler die daarnaast staat is de MK3 versie, nog steeds met een écht cd-loopwerk in plaats van een goedkope cd-rom drive, maar nu ook met digitale ingangen zodat je er bijvoorbeeld je televisie of gaming-console op kunt aansluiten.”

De set die de ruimte van muziek voorziet bestaat uit de Elex-R versterker, aangestuurd door een Rega Planar 3 platenspeler met Exact element, gewoon op de MM phono ingang van de versterker, en een paartje Totem Sky luidsprekers. Bram en Sam spelen platen uit hun eigen enorme collectie, en daar zit weinig ‘audiofiel’ materiaal bij. “Gewoon echte muziek die emoties losmaakt” zegt Bram, nadat zijn broer Sam het album Portret van de Belgische troubadour Zjef Vanuystel op de platenspeler heeft gelegd en het nummer De Zotte Morgen ten gehore brengt. De set speelt het prachtig, het is alsof Zjef zijn poëzie in de ruimte staat te zingen, de klank is vol en rijk en als het nummer klaar is moeten meerdere luisteraars even discreet een traantje wegpinken.

Het lukt ze gewoon élk jaar weer, die mannen uit Mechelen. Al tijdens de show wordt hun presentatie door meerdere bezoekers als ‘één van de de meest muzikale’ uitgeroepen op de sociale media. Dan doe je het goed…

Lees ook ons hele (live)verslag van Dutch Audio Event 2022

MERK

EDITORS' CHOICE