NIEUWSYG Acoustics

DAE Show-Visit: D&D Audio op Dutch Audio Event 2022

D&D Audio vertegenwoordigt in Nederland een uitgebalanceerd pakket merken dat bestaat uit de kabels van Siltech en Crystal Cable, de geïntegreerde streaming versterkers en all-in-1 actieve streaming luidsprekers van Devialet, de platenspelers en phono-accessoires van Clearaudio en SME Audio en de high end portable digitale audiospelers van Astell&Kern. Kort geleden is ook het fraaie luidsprekermerk YG Acoustics aan de portfolio toegevoegd, en stond meteen voor de grootste primeur van de importeur: de komst van de Cairn-speaker uit de Peaks-serie van YG Acoustics, een lijn waarmee de Amerikaanse fabrikant een stuk toegankelijker is geworden.

Dat laatste was niet de enige noviteit die D&D Audio tijdens het Dutch Audio Event liet zien en horen. Op zaterdag werd gedemonstreerd met de Crystal Cable Arabesque Minissimo Diamond luidspreker met de optionele Scala diffuser erop. De nieuwste versie van deze uniek vormgegeven monitor is voorzien van een absolute toptweeter van het Duitse merk Bliesma, maar de grootste verrassing is het gloednieuwe, nog experimentele passief-actieve filter dat er nu nog in een zwarte externe behuizing achter staat.

Edwin Rijnveld licht het werkingsprincipe van dit filter, dat uiteindelijk in de voet van de bijpassende Minissimo stand zal worden verwerkt, kort aan ons toe: “In het nieuwe filter zit direct achter de input een gebalanceerd passief filter, wat op zich niet zo ongewoon is, maar dáár zit dan weer een Klasse D versterker achter die niet versterkt, maar die als buffer dient om de impedantie aan te passen. Dat heeft nog nooit iemand zo bedacht, terwijl eigenlijk heel logisch is.” En met een grote glimlach: “Noem dat maar het ‘Edwin Principe’, het verzinnen van elegante, eenvoudige oplossingen die de weergave écht beter maken.”

De set, die verder bestaat uit een Devialet Expert 250 versterker en Crystal Cable Future Dream22 mono-kristal zilveren luidsprekerkabels (voor het eerst in Nederland), klinkt in ieder geval subliem. Het blijft verbluffend om zo’n diepe bas uit zo’n ‘minissimo’ (Italiaans voor ‘zéér klein’) luidsprekertje te horen, maar ook de levendigheid, de realistische klankkleuren en de enorme dynamiek en snelheid maken indruk. 

Meer fraais van Crystal

Een andere noviteit van Crystal Cable is de werkelijk gloednieuwe Da Vinci Network. Gabi Rijnveld, de vrouw achter het merk Crystal Cable, legt uit: “Dit is onze nieuwe top-netwerkkabel. In tegenstelling tot de andere ethernetkabels in ons assortiment heeft deze wél een 1000Mbit capaciteit."

"Tot nu toe vonden we een maximale snelheid van 100Mbit beter functioneren, maar we hebben in deze kabel de problemen met hogere bitsnelheden kunnen oplossen.” Hoe ze dat precies hebben gedaan blijft het geheim van de (zilver)smid, maar interessant is het zéker.

Op zondag speelden de kleine YG Audio Cairn monitors uit de gloednieuwe Peaks Serie ‘instap’. Ze zien er met hun ongelooflijk mooi afgewerkte behuizing met massieve houten zijpanelen, hun textielen dome-tweeter in een grote en relatief diepe waveguide en een kleine woofer-middentoner niet alleen schitterend uit, ze klinken ook heel erg fraai.

Net als de Minissimo’s een dag eerder, die ook op de zondag om en om gedemonstreerd werden met deze jongste generatie YG-speakers, weten de kleine Cairns een enórm beeld neer te zetten, met veel dynamiek en snelheid, en eveneens een verbluffende laagweergave. Dat belooft wat voor de grotere modellen in de Peaks Serie, want dit is de kleinste loot uit een reeks van vijf, als we de Descent sub even niet meetellen. De klinkende namen? Cairn, Tor (de iets grotere monitor), en vloerstaanders Talus, Ascent en Summit. Hoe dan ook prettig om YG Acoustics in Nederland vertegenwoordigd te zien, daar gaan we meer van horen!

Lees ook ons hele (live)verslag van Dutch Audio Event 2022

MERK

EDITORS' CHOICE