NIEUWSJamo

Luidsprekermerk Jamo werkt aan wederopstanding en lanceert productlijn Studio7

Het van oorsprong Deense luidsprekermerk Jamo heeft een nieuwe productlijn genaamd Studio7 gelanceerd, die bestaat uit vloerstaanders, monitorluidsprekers en centerluidsprekers. Alle leden van de Studio7 hellen zeven graden naar achteren, vandaar het cijfer 7 in de productnaam. De luidsprekers zijn leverbaar in de kleuren Blue Fjord en Grey Cloud.

Jamo Studio7: luidsprekers sinds 1968

Jamo is opgericht in 1968 in Glyngore, Denemarken, door twee zwagers, Preben Jacobsen en Julius Mortensen. De oprichters gebruikten de eerste twee letters van hun achternaam om de bedrijfsnaam te vormen: Jacobsen + Mortensen = JAMO.

Binnen twee jaar na de oprichting van het merk was het kippenhok waar Jamo begon geschiedenis, en Preben en Julius bouwden hun eigen speciaal gebouwde onderzoeks-, ontwikkelings- en productiefaciliteit. In 1978 waren er meer dan een miljoen luidsprekers van de lopende band van Glyngore gerold. In 1994 was Jamo uitgegroeid tot het grootste luidsprekermerk van Europa en was Jamo het eerste Europese bedrijf dat THX-gecertificeerde luidsprekers uitbracht.

In 2005 verwierf het Amerikaanse merk Klipsch Jamo en lanceerde het jaar daarop de R909. Het jaar daarop werd dit product door EISA uitgeroepen tot Europese High-End Luidspreker van het Jaar 2006-2007. Gedurende het volgende decennium bleef Jamo innoveren in Dolby Atmos, op maat gemaakte installatieluidsprekers, soundbars en digitale oplossingen.

Jamo Studio 7: zes modellen

Studio7 is Jamo's nieuwste serie passieve luidsprekers. De Scandinavische natuur inspireerde het ontwerp en de nieuwe lijn dankt zijn naam aan de zeven graden kanteling die zijn uiterlijk en geluid onderscheidend maakt.

De nieuwe Jamo Studio7-serie bestaat uit zes modellen: Er zijn twee formaten vloerstaande luidsprekers, genaamd S7-27F en S7-25F, twee modellen boekenplankluidsprekers genaamd S7-17B, S7-15B en twee centerluidsprekers met de namen S7-25C, S7-43C.

Jamo Studio 7: drivers

Jamo heeft een nieuwe tweeter ontwikkeld met een diameter van een inch en een koperen Faraday-ring die de gevoeligheid verhoogt en niet-lineaire vervorming vermindert. De tweeter en surround zijn gemaakt van stof. De hoogfrequente golfgeleider is geoptimaliseerd met behulp van Jamo's exclusieve COMSOL-softwaremodel.

Alle modellen zijn zeven graden naar achteren gekanteld. Dit geeft niet alleen een onderscheidend uiterlijk, maar zou naar eigen zeggen ook een coherent geluidsbeeld garanderen. De cross-over is onderin geplaatst. Aldus worden timingafwijkingen verminderd vergeleken met een meer traditionele behuizing.

De woofers zijn voorzien van papieren conussen en zeer sterke magneten met aluminium inductantiekortsluitringen die het vermogen verbeteren en vervorming verminderen. De aluminium kortsluitring vermindert vervorming omdat de aluminium ring als koellichaam fungeert. De papieren conus in reliëf met "Thor's Hammer"-details verhoogt de stijfheid om de transiënte respons te verbeteren.

Wanneer een luidsprekerdriver geluid produceert, verspreidt de energie zich over de klankkast van de luidspreker naar de rand van de kast. Als die energie een harde kastrand raakt, wordt een kleinere versie van deze energie naar de driver gereflecteerd, waardoor een in de tijd verschoven signaal op laag niveau ontstaat dat het geluid van de driver kan aantasten en tot vervorming kan leiden. Dit wordt diffractie genoemd. Om verkleuring van het signaal van de driver door diffractie te voorkomen, heeft Jamo de rand van de kast afgerond, waardoor de energie op natuurlijke wijze wordt afgevoerd.

Jamo Studio7: behuizing en cross-over

De wanden van de behuizingen van de leden van de Studio7 zijn gemaakt van 15 millimeter dik MDF. De baffle is met 18 millimeter nog iets dikker. Door inwendige verstevigingen wordt volgens de ontwerpers een lage mate van 'self-noise' veroorzaakt.

Jamo heeft de cross-over in de afgedichte onderkant van de kast geplaatst om de mogelijkheid van interactie tussen de grote basdrivermagneet en de spoelen in de cross-over te minimaliseren. Het Studio7-ontwerp besteedt ook bijzondere aandacht aan de topologie en selectie van componenten, waaronder  Mylar en niet-gepolariseerde elektrolytische condensatoren, samen met ijzer- en luchtkernspoelen en 25 Watt weerstanden.

Jamo koos de kleuren van de Studio7-reeks naar eigen zeggen uit het kleurenpalet van Scandinavische landschappen. Noorse fjorden inspireren de donkerblauwe Blue Fjord, terwijl de grijze afwerking genaamd Grey Cloud verwijst naar de mist die boven een Fins bos kan hangen.

Jamo Studio7: prijzen en leveringsinformatie

Jamo S7-25C: 299 euro
Jamo S7-43C: 329 euro
Jamo S7-17B: 549 euro
Jamo S7-15B: 449 euro
Jamo S7-25F: 799 euro
Jamo S7-27F: 949 euro

MERK

EDITORS' CHOICE