NIEUWS

Teenage Engineering's PO-80 Record Factory snijdt en speelt vinyl af

Het Zweedse Teenage Engineering heeft een draaitafel uitgebracht waarmee de gebruiker vinylplaten kan afspelen én snijden. Het schattig gekleurde apparaat heeft de naam PO-80 Record Factory gekregen en is voorzien van twee armen, de ene om te snijden en de andere om te spelen. Teenage Engineering levert vijf blanco platen mee.

Teenage Engineering's PO-80 Record Factory

Het snijden van vinylplaten is een lastig en kostbaar proces. Teenage Engineering legt de drempel om zelf platen te snijden met de PO-80 Record Factory heel erg laag. Sluit een audioapparaat aan op de 3,5 millimeter jackplug aansluiting en het produceren van een vinylplaat kan beginnen. De voeding komt via USB binnen.

Leuk toch? Ja, maar je moet er ook weer niet te veel van verwachten. De PO-80 Record Factory kost maar 149 euro en voor dat bedrag kan geen hoge kwaliteit worden geleverd. Zo kan uitsluitend muziek in mono op plaat worden gezet. Met 33 toeren per minuut kan ongeveer vier minuten geluid per kant worden opgenomen. Dat is drie minuten als voor 45 toeren per minuut wordt gekozen. De blanco platen hebben een diameter van vijf inch en het bedrijf kan extra platen leveren. Tien blanco platen kosten 20 euro. Dat is toch te overzien?

Teenage Engineering heeft het niet allemaal zelf bedacht. De Japanse ontwerper Yuri Suzuki verkende het idee aanvankelijk met een platensnijmachine genaamd Easy Record Maker die hij samen met tijdschriftuitgever Gakken bouwde. Suzuki is een vriend van Teenage Engineering en heeft samen met het bedrijf de nieuwe versie ontwikkeld. De PO-80 heeft twee armen. De ene arm lijkt tangentiaal te werken en snijdt de muziek in de blanco plaat. De andere arm is conventioneel en speelt de opgelegde platen af. Indien versleten kan de snijkop voor 15 euro worden vervangen.

Hoe zou de geluidskwaliteit zijn? Wie deze vraag stelt hoort niet tot de doelgroep. Vermoedelijk is de geluidskwaliteit verschrikkelijk, maar wat geeft dat? Bovendien kunnen alleen kort muziekstukken worden gesneden. Het is bovenal een heel grappig product. Op een hele zichtbare en toegankelijke wijze toont de PO-80 Record Factory hoe een vinylplaat tot stand kan komen.

Meer weten? Kijk dan op de website van Teenage Engineering.


EDITORS' CHOICE