Bowers & Wilkins 700 Series brengt studiogeluid in huis

Het Engelse luidsprekermerk Bowers & Wilkins (B&W) heeft vandaag de 700 Series onthuld. De acht luidsprekermodellen in deze nieuwe lijn bestaan uit vloerstaanders, monitormodellen en centerluidsprekers. Volgens de fabrikant wordt met de 700 Series studiogeluid naar de woonkamer gehaald. De verkoop en levering is vandaag begonnen. 

Bowers & Wilkins 700 Series

Volgens de persverklaring van B&W zijn in de nieuwe 700 Series veel van dezelfde technologie√ęn toegepast als in de 800 Series Diamond, de topmodellen van het Engelse luidsprekermerk. De 800 Series Diamond is een luidspreker waarop veel wereldberoemde opnamestudio's vertrouwen. De nieuwe 700 Series brengt met acht verschillende modellen studiogeluid in huis, t.w. drie vloerstaanders, drie monitorluidsprekers en twee centermodellen.

De slankere behuizingen van de nieuwe serie zijn een primeur voor de 700 Series. Ze hebben een gebogen voorpaneel en drivers zijn in afzonderlijke 'pods' gemonteerd, als directe visuele en technische link met de 800 Series Diamond-lijn. De nieuwe vormgeving beperkt het diffractie-effect van de behuizing. Hierdoor is een negatieve invloed van het frontpaneel op de geluidskwaliteit aanzienlijk lager, waardoor deze nieuwe lijn vanuit akoestisch opzicht nog meer in het niets lijkt op te gaan en de luisteraar zich gewoon op de muziek kan concentreren, zonder geluid van de luidsprekerbehuizing, aldus de toelichting van B&W.

De nieuwe behuizingen zijn niet alleen slanker dan voorheen, maar worden nu ook met een Mocha-afwerking aangeboden. Deze prachtige, sterk generfde houtsoort sluit perfect aan bij de herziene afmetingen en hoogwaardige detaillering van de behuizingen van de nieuwe 700 Series. Samen met de al bestaande afwerkingen Gloss Black en Satin White biedt Mocha drie goede opties voor de meeste internationale markten. Exclusief voor de Aziatische en Pacific-markten wordt nog een vierde afwerking, Rosenut, aangeboden.

Bowers & Wilkins 700 Series: verbeterde drivers, nieuwe akoestische vormen

Als belangrijke stap in de richting van nog betere geluidsprestaties heeft Bowers & Wilkins vier van de acht luidsprekermodellen in de nieuwe 700 Series met de iconische Solid Body Tweeter-on-Top-technologie uitgerust. Hierdoor is het nu met de vloerstaande luidsprekers 702 S3 en 703 S3, monitormodel 705 S3 en centerluidspreker HTM71 S3 voor het eerst mogelijk om een volledig thuisbioscoopsysteem samen te stellen met alleen 700 Series luidsprekers met Tweeter-on-Top.

In deze nieuwe lijn is het uiterlijke ontwerp van de Tweeter-on-Top grondig herzien. De nieuwe 700 Series Tweeter-on-Top behuizing wordt nog altijd uit één massief blok aluminium gemaakt, maar is nu langer uitgevoerd. Dit vermindert eventuele vervorming en maakt de geluidsweergave nog zuiverder. De verlengde vorm wordt aangevuld door verbeterde two-point decoupling die de tweeter beter vrijmaakt van de luidsprekerbehuizing. Dit zorgt voor een vrijer en opener geluidsbeeld.

En het stopt niet bij deze mechanische verbeteringen. In het Tweeter-on-Top-membraan vinden we nog altijd de Carbon Dome tweeter van B&W, met een eerste break-up-punt van 47 kHz, gekoppeld aan verbeterde spreekspoelen met ventilatie en nieuwe, verbeterde magneten. Deze veranderingen zijn ook doorgevoerd in de 707 S3, 706 S3, 704 S3 en HTM72 S3, de modellen waarbij de tweeters in het frontpaneel zijn gemonteerd, gecombineerd met een sterk verlengd tube loading systeem dat, net als bij de Tweeter-on-Top, vervormingen beperkt en voor een zuiverder geluid zorgt.

Bowers & Wilkins 700 Series: biomimetische ophanging

Alle drieweg luidsprekers van deze nieuwe lijn zijn voorzien van de revolutionaire biomimetische ophanging van B&W, die vorig jaar zijn debuut beleefde in de nieuwe 800 Series Diamond-lijn. De biomimetische ophanging vervangt de conventionele stoffen spider die is toegepast in de ophanging van vrijwel alle luidsprekers van de laatste decennia en zorgt voor een drastische vermindering van ongewenst geluid vanuit de spider op het moment dat de conus voor de middentonen actief is. In combinatie met alle andere door B&W ontwikkelde conustechnologie√ęn voor het midden, waaronder ontkoppeling voor de hele middenunit, een aluminium driverchassis met afgestemde massadempers voor minder resonantie, ophanging zonder FST-mantel en natuurlijk het beroemde Continuum conusmateriaal, levert dit een verbluffend transparant middenbereik op. Ook de modellen met drivers voor het midden en laag, t.w. de modellen de 707 S3, 706 S3, 705 S3 en HTM72 S3, hebben een upgrade gekregen in de vorm van nieuwe motorsystemen en een verbeterd chassis voor een zuiverder geluid.

Voor het laag wordt gebruikgemaakt van de nieuwste generatie van de beroemde Aerofoil Profile basconustechnologie van B&W. Deze is gebaseerd op een composiet 'sandwich' van materialen met een zorgvuldig gevormd variabel profiel, zodat het laag extra puur en met minder vervorming wordt weergegeven.

Om deze drivers tot hun recht te laten komen heeft de nieuwe 700 Series verbeterde luidsprekeraansluitingen met meer substanti√ęle contactverbindingen die beter geschikt zijn voor luidsprekerkabels met spades. Deze voeden zorgvuldig opgewaardeerde cross-overs met Mundorf condensatoren, aangevuld met meerdere bypass condensatoren en verbeterde koelribben voor een geluidsweergave met minder ruis en vervorming.

Alle modellen in deze lijn hebben vernieuwde Flowports (baspoorten) met een grotere doorsnede voor een aanzienlijk hogere doorvoer en een voller en rijker geluid. Bij de vloerstaande 702 S3 is B&W hiermee nog een stap verder gegaan door de Flowport neerwaarts, richting het ge√Įntegreerde voetstuk te richten. Hiermee wordt de configuratie van de vloerstaande 800 Series Diamond luidsprekers nog dichter benaderd. Dit levert een stevige, krachtige luidspreker op die toch bijzonder gemakkelijk in huis te integreren is.

Ten slotte zijn alle vloerstaande modellen van sterk verbeterde spikes voorzien waarmee ze stevig op de vloer staan. Bij de 704 S3 en 703 S3 zijn roestvrijstalen spikes, maat M6, bij het ge√Įntegreerde voetstuk inbegrepen; de 702 S3 is voorzien van zware spikes, maat M10. De monitormodellen in deze lijn profiteren van vergelijkbare mechanische upgrades dankzij de FS-700 S3 vloerstandaard die optisch is aangepast aan het slankere, gebogen profiel van de nieuw vormgegeven behuizing, terwijl de nieuwe, stijvere M6-spikes voor een nog betere geluidsweergave zorgen.

B&W 700 Series: prijzen en leveringsinformatie

De leden van de nieuwe B&W 700 Series zijn vanaf vandaag leverbaar. De adviesprijzen zijn als volgt.

B&W 702 S3, vloerstaande luidspreker met Tweeter-on-Top: 6.500 euro
B&W 703 S3, vloerstaande luidspreker met Tweeter-on-Top: 5.000 euro
B&W 704 S3, vloerstaande luidspreker: 3.500 euro
B&W 705 S3, monitorluidspreker met Tweeter-on-Top: 3.000 euro
B&W 706 S3, monitorluidspreker: 2.000 euro
B&W 707 S3, monitorluidspreker: 1.500 euro
B&W HTM71 S3, centerluidspreker met Tweeter-on-Top: 2.000 euro
B&W HTM72 S3, centerluidspreker: 1.200 euro
B&W FS-700 S3, vloerstandaard: 900 euro

MERK

EDITORS' CHOICE