Monitor Audio lanceert Platinum Series 3G luidsprekers

De Engelse luidsprekerfabrikant Monitor Audio heeft zijn Platinum productlijn herzien en voorzien van nieuwe techniek, waaronder de MPD III High-Frequency Transducer. Monitor Audio bestaat dit jaar vijftig jaar en naar eigen zeggen heeft het bedrijf al zijn ervaring en expertise in de nieuwe Platinum Series 3G verwerkt. De levering gaat naar verwachting in december beginnen.

Monitor Audio Platinum Series 3G: vier modellen

De Monitor Audio Platinum Series 3G bestaat uit vier modellen. De Platinum 100 3G is een monitormodel, de Platinum 200 3G en Platinum 300 3G zijn vloerstaanders en de C250 3G is een centermodel. Zowel de liefhebber van tweekanaals- als meerkanaals geluid kan zijn gading vinden bij de Platinum Series 3G.

Monitor Audio Platinum Series 3G: Micro Pleated Diaphragm tweeter

Elk model in de Platinum Series 3G is voorzien van de nieuwe derde generatie Micro Pleated Diaphragm (MPD III) hoogfrequente driver. Deze tweeter, ontwikkeld door de akoestische ingenieurs van Monitor Audio bij het maken van het 'Concept 50'-prototype van het bedrijf, werd eerder dit jaar onthuld ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Monitor.

De MPD III introduceert technologie die volgens Monitor vervorming vermindert en de frequentierespons afvlakt, terwijl de geoptimaliseerde golfgeleider een sterk gecontroleerde directiviteit biedt, waardoor zowel het geluidsbeeld als de gevoeligheid worden verbeterd.

Monitor Audio Platinum Series 3G: RDT III conus

Naast de MPD III-transducer voor hoge frequenties, omvatten andere akoestische vernieuwingen de RDT III-conus die wordt gebruikt op alle Platinum Series 3G middentoners en woofers. De extreem sterke conus is opgebouwd uit drie verschillende lagen. Een Nomex honingraatkern is ingeklemd tussen een ultradunne en ultrastijve C-CAM (keramisch gecoate aluminium) laag en een dubbele laag unidirectionele koolstofvezel, die gelaagd en onder een hoek van 90 graden aan elkaar zijn gehecht voor nog meer kracht. De lichte maar sterke RDT III-conus werkt als een zuiger, en wanneer gekoppeld aan de nieuwste geoptimaliseerde en voorgevormde conus-surround en zwarte spider, kunnen de Platinum Series 3G-midden- en basdrivers de laagste vervorming leveren van alle luidsprekers in de geschiedenis van Monitor Audio, aldus de ontwerpers.

Monitor Audio Platinum Series 3G: middentoner

De speciale middentoner die wordt gebruikt in de modellen Platinum 200 3G en Platinum 300 3G-modellen is voorzien van verschillende belangrijke verbeteringen die helpen om een soepelere overgang over het frequentiebereik te creëren en een meer consistente cross-over te leveren met de MPD III-tweeter.

Door het innovatieve Dynamic Coupling Filter (DCF)-mechanisme van Monitor Audio toe te voegen, wordt de conus onder controle gehouden, terwijl er ook grotere, krachtigere Neodymium-magneten zijn, een nieuw motorsysteem, een onderhangende, aan de rand gewikkelde spreekspoel en een verbeterde vermogensafhandeling. Bovendien zijn de mid-range driverbehuizingen ontworpen om interne staande golven te verminderen.

Monitor Audio Platinum C250 3G: centerluidspreker

De geheel nieuwe middentoner voor de Platinum C250 3G maximaliseert volgens de fabrikant het vermogen van de luidspreker om de impact en precisie te bieden die nodig zijn voor films. De middentoner, die zijn techniek deels heeft afgekeken van de THX-gecertificeerde Cinergy Theater-serie van Monitor Audio, maakt gebruik van een geoptimaliseerd motorsysteem. Ondanks de diameter van slechts 2,5 inch, maakt de middentoner gebruik van een zeer grote spreekspoel om een hoog vermogen te garanderen.

Monitor Audio Platinum Series 3G: woofers

De woofers zijn voorzien van aan de rand gewikkelde onderhangende spreekspoelen met een grote diameter. Deze nieuwe spreekspoelen maken een hogere en meer lineaire uitslag van de driver mogelijk, hetgeen volgens de ontwerpers resulteert in een groter dynamisch bereik met meer controle.

Monitor Audio Platinum Series 3G: behuizing en cross-over

Andere akoestische verbeteringen zijn onder meer verfijnde cross-overs, die elliptische filters gebruiken om de tijduitlijning van de aandrijfeenheden op de cross-overfrequenties te garanderen.

Naast de technologie biedt de Platinum Series 3G een luxe uitstraling en gevoel. De geheel nieuwe kasten zijn verkrijgbaar in drie afwerkingen, t.w. Piano Ebony, Piano Black en Pure White Satin. De gebogen baffle vermindert diffractie, terwijl het er ook elegant uitziet, net als de nieuwe aluminium driverframes, die onder het oppervlak spanstangen hebben die de drivers aan de kast bevestigen. De stevige voeten completeren de ontwerpbenadering van het akoestische systeem en vormen een solide platform voor vloerstaande modellen.

Monitor Audio Platinum Series 3G: prijzen en leveringsinformatie

Alle vier modellen zullen verkrijgbaar zijn in drie afwerkingen, t.w. Piano Black, Piano Ebony en Pure Satin White. De levering gaat naar verwachting in december beginnen.

Platinum 300 3G:  14.000 euro per paar
Platinum 200 3G:  11.000 euro per paar
Platinum 100 3G:    5.500 euro per paar
Platinum C250 3G: 4.750 euro per stuk


EDITORS' CHOICE