NIEUWSMission

Mission 700: ontwerp uit het verleden volledig voorzien van techniek van het heden

Sinan Kökbugur | 05 september 2022 | Fotografie Fabrikant | Mission

Het Britse luidsprekermerk Mission heeft nogmaals een klassiek model uit het verleden nieuw leven ingeblazen. Eerder was het de beurt aan het model 770, maar nu is ook het goedkopere model 700 onder handen genomen en bijgewerkt volgens de nieuwste technische inzichten. De 700 is niet alleen goedkoper maar ook kleiner waardoor plaatsing makkelijker is. De koper kan kiezen uit de uitvoeringen Walnut Pearl en Black Oak.

Mission 700: tweeweg monitor luidspreker, eventueel met bijpassende stands

Na de release van de Mission 770 in 1978 ontwikkelde de Britse luidsprekerbouwer een compacter model dat naar eigen zeggen gemakkelijker in huiskamers kon worden ondergebracht. De Mission 700, gelanceerd in 1980, nam de technische principes van de Mission 770 en plaatste ze in een kleinere kast die in grotere aantallen kon worden vervaardigd en tegen een lagere prijs kon worden verkocht, aldus Mission.

Dit voorjaar herrees Mission de 770 in een volledig opnieuw ontworpen vorm, waarbij het rijke erfgoed van het bedrijf en de 'sonische geest' van het origineel werden gevierd, terwijl moderne technieken en technologieën werden gebruikt om de prestaties van de luidspreker te verbeteren. Zes maanden later is Mission klaar om een nieuwe klassieker te leveren en dat is de nieuwe Mission 700.

De nieuwe Mission 700 lijkt natuurlijk sterk op zijn voorganger die 42 jaar geleden is uitgekomen. Volgens de fabrikant is echter zo ongeveer elk onderdeel van de nieuwe versie herzien en verbeterd, variërend van de kast tot de drivers tot het cross-overfilter. En toch, Mission zegt dat het 'volledig trouw blijft aan de geest van het origineel, in termen van technisch ethos, sonische benadering en uiterlijk'. Iedereen die bekend is met het originele ontwerp zal onmiddellijk de gelijkenis zien in de proporties van de kast, de witte frontplaat en het Mission 700-logo, die allemaal direct herkenbaar zijn, zij het verbeterd met nieuwe designaccenten zoals de witte midden-/basconus, grotere uitlopende poortrand en verborgen bevestigingen. Het zwarte of walnoothouten fineer en de gelakte afwerking van de frontplaat zijn ook verbeterd en de nieuwe luidspreker is twee keer zo zwaar als het origineel, hetgeen duidt op een zwaardere c.q. verbeterde constructie.

Peter Comeau, Mission's Director of Acoustic Design, verklaart als volgt over de populariteit van het nieuw leven inblazen van klassieke luidsprekers: “de grotere kasten en grotere aandrijfeenheden van 'klassieke' luidsprekerontwerpen geven ze een akoestisch voordeel ten opzichte van luidsprekers die de hedendaagse trend volgen van slankere kasten met kleinere voetafdrukken - je kunt de wetten van de natuurkunde niet verslaan, hoe hard je ook probeert!

Bij gebruik met moderne bronnen kunnen deze klassieke luidsprekers, in hun oorspronkelijke vorm, echter tekortschieten in termen van definitie bij de frequentie-extremen, het vermogen en het dynamisch bereik. Daarom is het van cruciaal belang dat ze grondig opnieuw worden ontworpen met behulp van moderne technieken en technologieën om hen in staat te stellen te gedijen in de moderne tijd. Als dit goed wordt gedaan, kan de combinatie van klassiek design en moderne technologie een heerlijk bevredigend muzikaal resultaat opleveren.

De nieuwe Mission 700 bouwt voort op de sonische transparantie en het gevoel van muzikaal engagement dat het origineel tot een van de meest succesvolle en dierbaar herinnerde luidsprekers van de jaren tachtig maakte, waardoor de prestaties in elk opzicht werden verbeterd. De diepte en articulatie van de bas; de moeiteloze expressie van de middentonen; de vloeiende, naadloze helderheid van de hoge tonen, dit zijn stand-mount luidsprekers die nadrukkelijk de oren aangrijpen zonder stress of spanning.”

Mission 700: omgekeerde driver geometrie

Een ander bekend kenmerk is de omgekeerde driveropstelling. Tot de originele Mission 700 in 1980 arriveerde, werden tweeweg dynamische luidsprekers steevast ontworpen met de tweeter aan de bovenkant en de middentoner/woofer. De 700 was een pionier op het gebied van een andere benadering, waarbij de tweeter onder de middentoner/woofer werd geplaatst. Deze configuratie, bekend als Inverted Driver Geometry (IDG), werd een Mission-signatuur en is tot op de dag van vandaag een hoeksteen van de luidsprekerontwerpen van het bedrijf.

IDG is ontworpen om 'time alignment' te ondersteunen door de middentoner/woofer dichter op oorhoogte te plaatsen met de tweeter eronder, de padlengtes van de akoestische centra van de twee drivers worden gelijk gemaakt zodat de geluidsgolven samenvallen op hoofdhoogte van de luisteraar.

Mission 700: middentoner/woofer met polypropyleen conus

De conus van de middentoner/woofer van de nieuwe 700 is gemaakt van polypropyleen, waarvan het gebruik in commerciële luidsprekers destijds door Mission werd ontwikkeld. Deze nieuwe conus van 165 millimeter zit echter boordevol mineralen om hem stijver te maken dan gewone polypropyleen conussen.

De gehele middentoner/woofer is volledig opnieuw ontworpen voor de nieuwe 700, waarbij het motorsysteem is geüpgraded om rekening te houden met moderne vermogensafhandeling en dynamische vereisten. Net als de duurdere, onlangs gelanceerde 770, is de driver gebouwd op een gegoten chassis met grote 'achterruiten' om vroege reflecties door de conus te verminderen. Er is speciale zorg besteed aan het combineren van een nitrilrand met lage dichtheid aan de conus, om de impedantie te evenaren en reflecties van de conusrand te verminderen. De kast en de naar voren gerichte reflexpoort zijn afgestemd op een zeer lage frequentie, bovendien is de poort sterk uitlopend bij zowel de inlaat als de uitlaat om de luchtstroom te vergemakkelijken en vervorming uit te bannen. De weergave van lage tonen pakt op onder 38 Hz.

Mission 700: tweeter met microvezel membraan

De tweeter van de nieuwe 700 bevat een lichtgewicht, gedempt 28 millimeter microvezel membraan, ondersteund door een gedempte achterkamer. Volgens Mission is deze tweeter een veel beter ontwerp dan de 19 millimeter tweeter in de originele 700.

Mission 700: cross-overfilter

Het cross-overfilter bestaat uit twee afzonderlijke printplaten, o.a. ter realisatie van zeer korte signaalpaden. Uiteraard zijn hoogwaardige componenten gebruikt. zoals supertransparante polypropyleencondensatoren en luchtkernspoelen, waarbij de eenvoud van de cross-over in de originele 700 behouden blijft en kritieke elementen zijn verbeterd

Mission 700: behuizing

De drivers en cross-over zijn ondergebracht in een kast van echt houtfineer, van 51 x 26 x 27centimeter (H x B x D) en voorzien van een dubbelwandige sandwich van MDF met hoge dichtheid en spaanplaat, verbonden door een laag sterk dempende lijm. Deze verbeterde constructie, geavanceerder dan de originele luidspreker, resulteert in een kast met paneelresonantie ver onder de hoorbaarheid.

Interne versteviging voegt kracht toe aan de frontplaat van de kast (baffle) en ondersteunt de driver in de kast, waardoor een mechanische ondersteuning wordt gecreëerd die de dynamische prestaties van de baseenheid ondersteunt. Dit wordt aangevuld met een laag akoestisch schuim en dempende vezels, strategisch geplaatst om reflecties in de kast te absorberen zonder de baskwaliteit te overdempen.

Mission 700: optionele stands

Mission heeft een paar optionele vloerstandaards ontworpen, op maat gemaakt om te passen bij de nieuwe 700. Het is een open frame ontwerp gemaakt van koolstofstaal met dempingsmateriaal in elk van de vier staanders. Volgens de ontwerpers staat de Mission 700 met deze stands op de ideale hoogte.

Mission 700: technische specificaties 

  • Type: tweeweg monitorluidspreker
  • Behuizingstype: basreflex
  • Tweeter: 28 millimeter microvezel dome
  • Middentoner/woofer: 165 millimeter mineraal geladen polypropyleen conus
  • Gevoeligheid (2,8 Volt / 1 meter): 86 dB
  • Nominale impedantie: acht Ohm
  • Aanbevolen versterkervermogen: 25 – 150 Watt
  • Frequentiebereik (+/- 3dB): 45 Hz – 20 kHz
  • Basuitbreiding (-6 dB): 38 Hz
  • Cross-overfrequentie: 3 kHz
  • Inhoud kast: 24,8 liter
  • Afmetingen (H x B x D): 510 x 260 x 270 millimeter
  • Gewicht (elke luidspreker) 12,8 kilogram
  • Afmetingen optioneel statief (H x B x D): 485 x 320 x 330 millimeter

 

Mission 700: prijs en leveringsinformatie

De Mission 700 zal in de loop van deze maand op de markt komen, naar keuze in de uitvoeringen Black Oak of Walnut Pearl. De bijpassende stands worden apart verkocht. Wie meteen stands bij de luidsprekers koopt, is voordeliger uit. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE