De Pro-Ject Audio Vinyl NRS Box S3 onderdrukt gekraak en ruis van vinylplaten

Pro-Ject Audio heeft een handig apparaatje uitgebracht genaamd Vinyl NRS Box S3. “NRS” staat voor Noise Reduction System en wat het nieuwe apparaat doet is het muzieksignaal van een platenspeler geheel of grotendeels ontdoen van storend gekraak en ruis. Dat kan handig zijn bij het afspelen van oude en versleten platen.

Pro-Ject Audio Vinyl NRS Box S3: veeg het muzieksignaal van je platenspeler schoon

In essentie veegt de nieuwe Vinyl NRS Box S3 van het Oostenrijkse Pro-Ject Audio het muzieksignaal van een platenspeler schoon, of grotendeels schoon. Dat gebeurt wel met digitale hulpmiddelen dus het is de vraag of de die-hard vinylliefhebber dat zal accepteren. Waarom overigens niet dezelfde opname vanaf een digitaal medium zoals een CD of streaming-platform afspelen? Ten eerste kan de die-hard vinylliefhebber dat als vloeken in de kerk ervaren, maar ten tweede, en belangrijker, soms zijn oude analoge opnamen niet digitaal beschikbaar en zijn ook geen nieuwe persingen voorhanden. In dat geval kan iemand vrijwillig voor de digitale bezem kiezen die de Vinyl NRS Box S3 levert. En gebruik is natuurlijk geheel vrijwillig.

“Het lichte geruis en getik maken deel uit van de vinylervaring, maar op een gegeven moment, op een te hoog niveau, is het niet leuk meer en blijft je favoriete plaat misschien wel voor de rest van zijn lange levensduur op de plank. We kennen deze problemen en willen die platen terug op uw platenspeler brengen. De oplossing is er nu en heet Vinyl NRS Box S3,” aldus de verklaring van Pro-Ject Audio over de Vinyl NRS Box S3.

Pro-Ject Audio Vinyl NRS Box S3: werking

Sluit de uitgang van de phono-voorversterker aan op de Vinyl NRS Box S3. Het muzieksignaal van de platenspeler wordt gedigitaliseerd met een bitdiepte van 24 bits en een bemonsteringsfrequentie van 96 kHz. Als het ingangsignaal te hoog is, geeft de indicatie-LED de oversturing aan. Je kunt dan de -6 dB schakelaar activeren om de versterkingsfactor te verlagen. De echte magie vindt plaats in het digitale domein.

Pro-Ject Audio Vinyl NRS Box S3: De-Crackling

Het signaal wordt gefilterd om de verwerking zelf niet te verstoren. Hoogfrequente componenten worden gebruikt als een marker voor knetteren. Het speciale algoritme kan deze pieken nu detecteren. De gevoeligheid stel je eenvoudig in met de potmeter aan de voorzijde. De LED geeft je direct feedback over het proces. Geknetter kan volgens de fabrikant tot 8 dB worden verminderd, hetgeen een grote verbetering kan zijn voor de luisterervaring. Als je de De-Crackling-functie niet wilt gebruiken, draai je de potmeter gewoon helemaal naar links en het algoritme is in bypass.

Pro-Ject Audio Vinyl NRS Box S3: Vinyl Noise Reduction System (VNRS)

Het signaal wordt eerst gescheiden in twee frequentiebanden en vervolgens naar twee expanders gevoerd, die de S/R-verhouding verhogen. Bij deze techniek zijn volgens e fabrikant geen ruismodulaties hoorbaar. Op deze wijze kan de ruis met 8 dB worden verminderd.

Pro-Ject Audio Vinyl NRS Box S3: aansluiten en instellen

De Vinyl NRS Box S3 wordt aangesloten tussen de phono-versterker en de voorversterker of geïntegreerde versterker. Ingeschakeld is de Vinyl NRS Box S3 direct actief. Uitgeschakeld stapt de Vinyl NRS Box S3 volledig uit het signaalpad.

Er zijn twee De-Crackling-intensiteitsalgoritmen beschikbaar: de basisversie verwerkt het signaal heel licht, de geavanceerde is sterker met zwaardere verwerking. De fabrikant adviseert om eerst de basisinstelling te proberen en de intensiteit aan te passen met de centrale draaiknop. Door op de knop „Intensiteit“ te drukken, wordt de meer geavanceerde modus ingeschakeld. De LED geeft aan of getik en ruis verminderd zijn, hetgeen overigens ook hoorbaar zou moeten zijn. Wie tevreden is met de instelling De-Crackling, maar nog te veel ruis waarneemt, kan nu de functie Vinyl Noise Reduction activeren door op de VNRS-knop te drukken. De-Cracking is instelbaar. VNRS is dat niet.

Pro-Ject Audio Vinyl NRS Box S3: prijs en leveringsinformatie

We hebben nog geen prijs en leveringsinformatie voor de Benelux vernomen. Louter ter indicatie, op een Engelstalige website zagen wij een prijs van 289 Britse ponden genoteerd staan. Een koper in de Benelux moet natuurlijk rekening houden met wisselkoersschommelingen, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.

MERK

EDITORS' CHOICE