NIEUWSQobuz

Streamingdienst Qobuz ondersteunt ruimtelijke audiotracks volgens THX

Streamingdiensten hebben de afgelopen jaren geleidelijk hun geluidskwaliteit verbeterd. Afscheid van het mp3 formaat en een meer verliesvrije weergave zijn langzamerhand de norm geworden. Qobuz heeft aangekondigd dat nu ook meerkanaals audio volgens het THX formaat aangeboden gaat worden. Uiteraard moet de artiest zijn muziek dan wel in het meerkanaals formaat hebben opgenomen.

Ruimtelijke audio, d.w.z. meerkanaals audio, via streamingdiensten is er in verschillende vormen. Dolby Atmos  is te vinden in Apple Music en Tidal. Qobuz biedt al langere tijd hoge kwaliteit streaming aan dan de meeste concurrenten en heeft nu aangekondigd dat nieuwe muziek beschikbaar zal komen met ruimtelijke audio-ondersteuning van THX.

Met deze nieuwe 24-bits tracks kan de luisteraar een meeslepende 360-graden soundstage horen via elke hoofdtelefoon. Door de Qobuz-standaard van 24-bit Hi-Res audiohelderheid te combineren met THX Spatial Audio for Music-technologie krijgt de luisteraar het gevoel in een ruimte te zijn met de artiesten zelf. Er is geen extra hardware nodig. Hoe een tweekanaals hoofdtelefoon meerdere kanalen kan weergeven wordt overigens niet precies uitgelegd.

Enkele van de nummers die nu kunnen worden beluisterd zijn 'Whenever You're Ready' (oorspronkelijk uitgevoerd door The Zombies) uitgevoerd door Dinosaur Jr., 'Double Dare' door Circuit des Yeux (oorspronkelijk uitgevoerd door Bauhaus), en 'Calling Vic Juris ' van Anat Cohen. Deze tracks zijn allemaal opgenomen en gemasterd met de ruimtelijke audio-ervaring in gedachten.

MERK

EDITORS' CHOICE