Draaitafels X1 B en X2 B van Pro-Ject Audio kunnen gebalanceerd worden aangesloten

Het Oostenrijkse audiobedrijf Pro-Ject Audio Systems heeft twee nieuwe draaitafels uitgebracht genaamd X1 B en X2 B. Beide draaitafels vallen op door het feit dat ze gebalanceerd kunnen worden aangesloten. Zoals gebruikelijk levert Pro-Ject de draaitafels met een voorgemonteerd element.

Pro-Ject Audio X1 B en X2 B

De nieuw X1 B en X2 B zijn lid van de X-productlijn waar ook de X8 lid van is. De X8 heeft een gebalanceerde uitgang en deze functie is nu ook beschikbaar in lager geprijsde modellen. De X1 B is de goedkoopste draaitafel van Pro-Ject met een XLR-aansluiting. Het gaat overigens om een mini- XLR-aansluiting maar met de juiste kabel of een verloopje kan de draaitafel op iedere phono-ingang worden aangesloten. De meer gebruikelijke cinch-aansluiting is overigens gebleven,

De X1 B is uitgerust met een toonarm gemaakt van aluminium en koolstof en heeft een lengte van 8,6 inch. Koolstof heeft een hoge stijfheid en aluminium geeft de toonarm zijn dempende eigenschappen, aldus de uitleg van Pro-Ject. De plaatsing en ophanging van de motor zijn herzien en het draaiplateau wordt aangedreven door een riem gemaakt van TPE. De gebruiker kan kiezen tussen 33 en 45 rondjes per minuut door op een knop te drukken. Door een andere riem te plaatsen – die wordt meegeleverd – kan de gebruiker kiezen tussen 45 en 78 toeren. Voor dit laatste toerental zal ook een ander element gemonteerd moeten worden.

De X2 B heeft een toonarm met een lengte van negen inch. Voor het overige lijken vorm en functiepakket veel op dat van de X1 B

Het chassis van beide draaitafels is gemaakt van MDF en de draaitafels worden in Europa gebouwd.

Pro-Ject Audio X1 B en X2 B: prijzen en leveringsinformatie

Zowel de X1 B als de X2 B zijn leverbaar in drie verschillende kleuren, t.w. wit, zwart en notenhout. De X1 B kost net geen 1.000 euro en wordt geleverd met een Pro-Ject S2 mm-element. De X2 B kost net geen 1.600 euro met een voorgemonteerd mc-element van Ortofon type Quintet Red.



MERK

EDITORS' CHOICE