NIEUWS

Ikea werkt samen met Swedish House Mafia en lanceert 'onbeperkte' platenspeler

Woonwarengigant Ikea heeft de productlijn Obegränsad aangekondigd. Het meest opmerkelijke lid van de Obegränsad-productlijn is een plug-and-play draaitafel die samen met muziekgroep Swedish House Mafia is ontwikkeld. Een bijpassende stoel en een bureau zijn ook onderdeel van de Obegränsad-productlijn. In de loop van komend najaar zullen de nieuwe producten van Ikea op de markt komen.

Ikea Obegränsad

Ikea heeft gisteren de eerste drie producten onthuld uit Obegränsad op het Ikea Festival als onderdeel van de Milan Design Week. De Zweedse woongigant werkt samen met de eveneens Zweedse muziekgroep Swedish House Mafia voor een nieuwe collectie meubels en elektronica genaamd Obegränsad. Obegränsad betekent zoiets als “onbeperkt”. Het ligt in de lijn der verwachting dat de productlijn later uitgebreid zal worden.

Het meest opvallende product is Ikea’s allereerste draaitafel die is gebouwd om eenvoudig en toegankelijk te zijn met plug-and-play-functionaliteit. Het ontwerp is strak en relatief fors, in tegenstelling tot slanke moderne platenspelers. Productontwerper Friso Wiersma verklaart: “we wilden iets heel gewaagds, en we wilden dat de platenspeler een zeer fysieke manifestatie zou zijn van muziek.”

Er zijn verder nog weinig technische details onthuld. De Obegränsad heeft in elk geval een phono-versterker aan boord. Voeding zou binnen moeten gaan komen via een USB-kabel. Ikea heeft niet verteld van welk merk het geplaatste element is, maar het zou gaan om element van goede kwaliteit van een bekend merk (we menen het logo van Audio-Technica op de foto te herkennen). De nieuwe Obegränsad-platenspeler kan ook muzieksignaal via bluetooth naar de Eneby-luidsprekers van Ikea zenden.

Ikea heeft overigens eerder (d.w.z. in 2020) geprobeerd om een draaitafel te produceren als onderdeel van de Frekvens-productlijn, maar na de aankondiging is het nooit tot een daadwerkelijke lancering gekomen. De Obegränsad-platenspeler zou mechanisch veel eenvoudiger zijn dan de eerdere platenspeler die uiteindelijk dus nooit in productie is gekomen.

De Obegränsad-productlijn omvat ook een verstelbare fauteuil en een bureau met een luidsprekerstands en een uitrekbare plank onder het bureaublad.

De platenspeler en meubelserie Obegränsad van Ikea en Swedish House Mafia worden dit najaar gelanceerd. Prijsinformatie is nog niet bekend gemaakt.


EDITORS' CHOICE