REVIEWDynaudio

ThuisTest: Dynaudio Emit 30 (Gijs Timmer)

Rond de introductie van de nieuwe generatie Dynaudio Emit, waarvan de modellen 20 én 30 inmiddels uitgebreid door onze redactie besproken zijn, hebben we ook een aantal lezers benaderd voor een paar nieuwe afleveringen van de welbekende ThuisTest. Aan hen vroegen we om met de Emit 10 of 30 onder de loep te nemen. Vandaag delen we de eerste resultaten: Gijs ging met de Emit 30 aan de slag.

Tekst & foto's: Gijs Timmer

Introductie

Vanuit huis uit heb ik deze hobby denk ik mee gekregen. Ik ben totaal niet muzikaal, maar er stond wel altijd een stereo met radio aan op de achtergrond die dan ’s avonds vaak met het koken wat harder ging. Op de middelbare school was het... "hoeveel watt aan apparatuur heb je wel niet in je kleine kamertje bij elkaar gespaard?" En net als toen vind ik het nu nog altijd leuk om via Marktplaats dealtjes te scoren. In het verleden heb ik van Dynaudio de Excite x18 en nu de x32 in de kamer gehad .De setup waar ik de Dynaudio Emit 30 op heb beluisterd is tijdens de testperiode bovendien veranderd, waardoor ik  een nog completer beeld van de speakers heb kunnen krijgen.

Algemene indruk

De speakers zijn mat zwart aan de voorkant en hebben een walnoot vineer met matte vernis op de zij- en bovenkant. Ze zijn vrij smal, waardoor ze in combinatie met het mat zwart redelijk goed wegvallen. Er wonen nog meer mensen in huis, dus dat is wel fijn, iedereen moet zich er in kunnen vinden. De frontjes zijn bevestigd met magneetjes, naar mijn idee echt een geweldig systeem. Ze zitten er echt goed stevig op, mocht je er tegen aan stoten vallen ze er dus niet zomaar af. Toen de speakers voor het eerst aan gingen stond ik direct versteld van het strakke en zuivere geluid. Voor mij direct een verbetering op mijn Excite x32.

Dagelijks gebruik

Aan het begin moest ik even wennen aan de pootjes, vooral mijn vriendin vond het net spinnenpootjes. Ik ben altijd wel fan van het gebruik van natuurlijke materialen, het hout bevalt me goed. Verder is de speaker niet heel erg uitgesproken qua design, waardoor deze in elk interieur wel goed zal passen. Nu, aan het einde van de testperiode, vallen de pootjes me totaal niet meer op. De installatie spreekt allemaal heel erg voor zichzelf, je schroeft de pootjes er op, de spikes daar weer in. Kabeltje in de achterkant en je bent ready to go.

Doordeweeks luister ik vooral muziek en in het weekend af en toe een film via de speakers.

Audiokwaliteit

Mijn set bestaat uit een voor- eindversterker combo met losse DAC. Dat was eerst een NAD C326BEE als voorversterker, maar deze is gedurende de testperiode vervangen door een Topping Pre90. Als eindversterker gebruik ik de NAD C268. Omdat ik alles stream heb ik als bron alleen een Wiim Mini streamer met Topping D50s DAC. Hierbij gebruik ik Spotify of Tidal.

De eerste week heb ik via Spotify met de NAD voorversterker geluisterd. Dat was al erg mooi, het geluid is helder maar niet scherp en de bas voelt gecontroleerder dan ik gewend ben. De week erna met een Tidal abbonement lijkt het alsof je een upgrade van 720p naar 1080p maakt, geen wereld van verschil maar wel een stuk fijner om naar te luisteren. De laatste twee weken met de Topping voorversterker is als een upgrade naar 4K. Deze speakers groeien helemaal mee met je set.

Timbaland met The Way I Are klinkt gigantisch door de kamer, als ik het vergelijk met de x32 is het net alsof er ergens een subwoofer verstopt staat. De bass is niet opdringerig maar wel heel ‘vol’. Wanneer je naar iets totaal anders luistert als Paranoid op gelijknamige album van Black Sabbath op Tidal, wat natuurlijk een druk nummer is in vergelijking met The Way I are is het niet vermoeiend. Ik krijg juist zin om de het hele album af te luisteren.

Naast muziek heb ik ook een aantal films geluisterd via de stereo. Deze films zijn vanaf mijn laptop via bluetooth gestreamd. Normaal probeer ik dat te vermijden en alles via USB of media player af te spelen, maar ondanks de lossy audio stream van Netflix klonken de speakers ook hier hartstikke goed!

Conclusie

Na de Emit 30 een week of vier in de woonkamer te hebben gehad, is het toch erg jammer dat ze weer vertrekken. Deze speaker is ontworpen voor het startsegment, maar klinkt zeker niet zo. Als je dus een beetje in de beginfase van je audio hobby zit, of gewoonweg geen duizenden euro’s uit wil geven, hoef je niet in te boeten op kwaliteit en luisterplezier. In hogere prijsklassen is natuurlijk altijd wel iets beters te vinden, maar daar probeert deze speaker ook niet mee te concurreren. Ik zou ze dan ook zeker aan iedereen aan kunnen bevelen!

MERK

EDITORS' CHOICE