NIEUWSAstell&Kern

Astell & Kern neemt Kann Max DAP, HC2 Dual DAC dongle en Pathfinder IEM mee naar HEM

Audiofabrikant Astell & Kern is vanaf morgen present op de High End München en zal daar nieuwe producten aan het publiek tonen. De Kann Max is de nieuwste draagbare audiospeler. Verder zal het bedrijf een nieuwe USB-DAC genaamd HC2 en een nieuwe in-ear hoofdtelefoon genaamd Pathfinder demonstreren. Deze laatste is samen met de Amerikaanse hoofdtelefoonbouwer Campfire ontwikkeld. De nieuwe producten zullen in de loop van juni en juli op de markt komen.

Astell & Kern Kann Max: draagbare audiospeler

Onlangs heeft techgigant Apple na meer dan twintig jaar de productie van de populaire iPod beëindigd. Volgens Apple hebben draagbare muziekspelers geen toekomst meer. Het merendeel van de mensen luistert immers naar muziek met gebruik van een mobiele telefoon. Er zijn echter nog een heleboel bedrijven die wel nog iets zien in de productie van compacte draagbare muziekspelers. Mits goed uitgevoerd is de geluidskwaliteit immers gemiddeld genomen veel beter dan die van een mobiele telefoon of tablet. Astell & Kern is zo’n bedrijf en de fabrikant heeft de Kann Max aangekondigd, een hoogwaardige draagbare audiospeler die veel beter klinkt dan een smartphone. Bijkomend voordeel van een draagbare audiospeler is het feit dat de gebruiker nimmer advertenties zal zien en zijn privacy ook meer gewaarborgd ziet dan bij een apparaat van één van de grote makers van mobiele telefoons.

En dan is er nog iets. Het is niet meer vanzelfsprekend dat een telefoon of tablet is voorzien van een hoofdtelefoonaansluiting. Wie een hoogwaardige bekabelde hoofdtelefoon wil gebruiken komt automatisch uit bij een draagbare muziekspeler.

De nieuwe draagbare Kann Max kan hoge resolutie muziek afspelen en overtreft volgens de fabrikant de eerdere Kann Alpha (lees ook onze recensie over de Astell & Kern Kann Alpha). De Kann Max kan tot 15 Volt (RMS) leveren en heeft vier ES9038Q2M DAC-chips aan boord, allemaal verpakt in een kleinere, lichtere behuizing. Het resultaat is dat de Kann Max zo ongeveer alle dynamische hoofdtelefoons kan aansturen, ook de modellen met een hoge impedantie, zonder dat een aparte versterker nodig is.

Voorts heeft het apparaat meerdere hoofdtelefoonaansluitingen voor jackpluggen van 2,5 mm, 3,5 mm en 4,4 mm. Bovendien is elk van de drie hoofdtelefoonuitgangen met goud gecoat om contactruis te minimaliseren en een lange levensduur te garanderen.

Door gebruik te maken van Quad DAC's kan één DAC worden toegewezen aan elk van de vier afzonderlijke versterkerkanalen, hetgeen volgens de ontwerpers resulteert in meer sonische diepte en realisme en dit zou in combinatie met de versterkertechnologie van het merk een ultralage vervorming moeten bieden. De nieuwe DAP profiteert ook van Astell & Kern's gepatenteerde Teraton Alpha Sound Solution, waardoor stroomruis wordt verwijderd en een efficiënt stroomverbruik en versterking wordt geboden.

De Kann Max ondersteunt bestanden tot 32-bit/768 kHz PCM en native DSD512. Het volume kan automatisch worden aangepast bij muzieksignaal tot 24-bit/192 kHz, zodat eventuele volumeverschillen tussen opeenvolgende nummers worden gladgestreken.

Uiteraard kunnen ook draadloze hoofdtelefoons worden gebruikt via Bluetooth 5.0 met ondersteuning van 24-bit aptX HD- en LDAC-codecs. Bovendien is er Wifi om rechtstreeks verbinding te maken met internet en AK File Drop belooft van draadloze bestandsoverdracht een fluitje van een cent te maken.

Astell & Kern geeft een batterijcapaciteit op van dertien uur. De interne opslag is met 64 GB enigszins beperkt, maar de Kann Max kan ook voorzien worden van een microSD-kaartje met een capaciteit tot 1 TB, zodat een grote verzameling bitperfect geripte CD’s in de jaszak of handtas kan worden gestoken.

Astell & Kern x Campfire Audio Pathfinder: bekabele in-ear hoofdtelefoon

Astell & Kern heeft voor de creatie van de Pathfinder samengewerkt met de Amerikaanse hoofdtelefoonmaker Campfire Audio. De in-ear Pathfinder is voorzien van Knowles Dual-Diaphragm Balanced Armature (BA) drivers en omdat de drivers een enkele spoel hebben die twee afzonderlijke membranen aanstuurt, beweert A&K dat ze krachtiger zijn dan een gelijkwaardig model met een enkel groter membraan. Het resultaat is volgens Astell & Kern een warmer, natuurlijker middenbereik.

Voor de hogere frequenties zorgt Campfire Audio's gepatenteerde Tuned Acoustic Expansion Chamber (TAEC)-technologie, waarvan door de ontwerpers wordt gezegd dat deze de prestaties optimaliseert door het volume van de beschikbare ruimte voor de driver aan te passen en een directe doorgang van de driver naar je oor te bieden. Als gevolg zou de luisteraar vermoeidheidsvrije hoge tonen zonder sisklanken mag verwachten.

De laagweergave komt voor rekening van dubbele aangepaste 10 mm dynamische drivers. Dit is naar verluidt een geheel nieuw ontwerp van Campfire Audio, met hybride membranen in een 3D-geprinte akoestische kamer met Radial Venting. Elke driver heeft een speciaal ontworpen opening aan de voorkant, waardoor er volgens de fabrikant een groter geluidsbeeld ontstaat. Volgens de ontwerpers zorgt dit voor een snellere en krachtigere laagfrequente respons zonder onnodige druk of baszwelling.

De Astell & Kern Pathfinder wordt geleverd met drie kabels voor hoofdtelefoonaansluitingen van 2,5 mm, 3,5 mm en 4,4 mm. De fabrikant heeft ook een geheel nieuwe verzilverde koperen Litz-kabel, waar vier geleiders naast elkaar zijn gerangschikt die volgens het bedrijf de meest transparante en uitgebreide geluiden mogelijk beloven. De op maat gemaakte beryllium/koper MMCX-connectoren zijn beter bestand tegen slijtage dan gewone messing connectoren, aldus Astell & Kern.

Astell & Kern HC2: USB-DAC dongle

Ten slotte heeft Astell & Kern een nieuwe USB-DAC dongle ontwikkeld. De HC2 Dual DAC belooft om de audio van mobiele apparaten en computers te verbeteren via de USB-C-poort (of Lightning-poort via de meegeleverde adapter). Een apparaat zonder hoofdtelefoonaansluiting kan op deze wijze ook een bekabelde hoofdtelefoon van muzieksignaal voorzien. De HC2 heeft een gebalanceerde hoofdtelefoonaansluiting van 4,4 mm.

De USB DAC-dongle meet 17 mm x 50 mm x 10 mm en is voorzien van twee Cirrus Logic CS43198 MasterHiFi DAC's die hi-res-bestanden tot 32-bit/384 kHz en DSD256 kunnen vertalen naar analoog geluid. De analoge versterker is krachtig genoeg om de meeste hoofdtelefoons aan te sturen en beschikt over op maat gemaakte condensatoren.

A&K beweert dat vervorming en ruis worden verminderd door het digitale signaal te verwerken nadat het door de dubbel afgeschermde kabel is gegaan in plaats van dat de DAC in de USB-aansluiting rechtstreeks op het apparaat is aangesloten. De AK HC2 heeft het label Roon Tested en er is volumeregeling beschikbaar via de speciale Android-bedieningsapp.

Astell & Kern: prijzen en leveringsinformatie

De Kann Max (1.499 euro) en HC2 Dual DAC (199 euro) zijn vanaf medio juni verkrijgbaar. De Pathfinder ((2.199 euro) zal vanaf half juli te koop zijn. De nieuwe producten zullen te zien zijn op de High End audiobeurs in München. Astell & Kern is te vinden in Hal 1 kamer D02/E03a.


EDITORS' CHOICE