NIEUWSArgon

Argon Audio lanceert vlaggenschip draaitafel TT-4

Het in Denemarken gevestigde Argon Audio heeft een nieuwe draaitafel gelanceerd genaamd TT-4. De nieuwe TT-4 is het nieuwe vlaggenschip van de vloot van draaitafels van de Deense audiofabrikant. De TT-4 wordt geleverd met een voorgemonteerd element van het type 2M Red van elementbouwer Ortofon. Voorts is een phono-versterker ingebouwd die eventueel omzeild kan worden. Ook een stofkap wordt meegeleverd. De koper kan uit vier uitvoeringen kiezen.

Argon Audio TT4: speelklare draaitafel

De eerste draaitafel van Argon Audio was de TT-1 en deze is in 2008 op de markt gekomen. Sinds de introductie van de TT-1 heeft de Deense fabrikant naar eigen zeggen 60 duizend draaitafels verkocht en momenteel worden circa 10.000 draaitafels per jaar verkocht. Aanvankelijk bouwde Argon Audio vooral instapdraaitafels, maar de nieuwe TT-4 is een poging om een wat duurder marktsegment aan te boren. Alles is natuurlijk relatief maar de TT-4 wisselt voor 649 euro van eigenaar en is dus wel betaalbaar te noemen.

Om de best mogelijke geluidskwaliteit te garanderen, is de retro geïnspireerde TT-4 naar eigen zeggen gebouwd als een tank met een stevige plint en voorzien van een zwaar draaiplaeau. Met de koolstofvezel toonarm en het voorgemonteerde Ortofon 2M Red element, brengt de TT-4 ook veel verfijning op tafel. Dankzij de ingebouwde phonoversterker kan de TT-4 gebruikt op de lijningang van een versterker of actieve luidspreker als geen draaitafelingang voorhanden zou zijn.

Voortbouwend op de het succesvolle model TT-3, tilt de TT-4 de wwergave naar een hoger niveau. Niet alleen het chassis en het draaiplateau zijn zwaarder uitgevoerd. Ook is de TT-4 voorzien van verbeterde ontkoppelingsvoeten. E.e.a. zou moeten resulteren in een beter geluid.

Argon Audio TT4: toonarm voorzien van Anisotrope Torsie Stabilisator (ATS)

Een toonarm moet zowel zeer licht van gewicht zijn, maar tegelijkertijd ook extreem stijf. Aangezien koolstofvezel in beide categorieën hoog scoort, is het een vrijwel perfect materiaal voor toonarmen, en daarom heeft Argon Audio voor het eerst koolstof gebruikt voor de bouw van een toonarm.

 

Argon heeft iets met de toonarm gedaan en heeft daar patent op aangevraagd. Bij het maken van de nieuwe toonarm van koolstofvezel ontdekten de ontwerpers dat er enkele vervelende interne resonanties en vervormingen van de arm waren die een negatieve invloed hadden op de prestaties van de stylus bij het volgen van de groef. Dit probleem zou zijn opgelost. In essentie is een zeer kleine, precieze opening langs de onderkant van de toonarm gemaakt. Deze snede heeft geen invloed op het gewicht of de stijfheid van de arm, maar elimineert resonanties die worden veroorzaakt door torsie (buigen/krommen), die normaal gesproken ongewenste ruis en vervorming zouden veroorzaken die helemaal naar uw luidsprekers zouden kunnen gaan. Het resultaat? “Je krijgt het helderste, zuiverste geluid dat je ooit hebt gehoord van een draaitafel in deze prijsklasse,” aldus Argon Audio.

Argon Audio TT4: technische specificaties 

 • Snelheden: 33/45 rpm (elektronisch geregeld)
 • Element: Ortofon 2M Red (Moving Magnet)
 • Draaiplateau gemaakt van aluminium
 • Gewicht draaiplateau: 1,4 kilogram
 • Chassis gemaakt van MDF
 • Ingebouwde phono-versterker (uitschakelbaar)
 • 8,8 inch toonarm in koolstofvezel/aluminium
 • ATS (Anisotrope Torsie Stabilisator)
 • Effectieve armmassa: 21,7 gram
 • Afneembare stofkap en cinch-kabel meegeleverd
 • Afmetingen (B x H x D): 42 x 14,2 x 35,5 centimeter
 • Gewicht: 7,2 kilogram

 

Argon Audio TT4: prijs en leveringinformatie

De TT-4 kan worden geleverd in de uitvoeringen zwart en wit en in walnoot fineer en mahonie fineer. De adviesprijs is 649 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE