NIEUWSGoldring

De Goldring Eroica HX high-output Moving Coil Cartridge is te zien op HEM

De Britse bouwer van draaitafelelementen Goldring heeft het model Eroica HX aangekondigd. De Eroica HX is een mc-element met een zodanig hoge uitgangspanning dat hij op een mm-ingang kan worden aangesloten. Het nieuwe element zal op de komende High End audiobeurs in München worden gedemonstreerd in de demoruimte van de Britse luidsprekerbouwer Q Acoustics. 

Goldring Eroica HX: high-output mc-element

Er bestaan grofweg genomen twee soorten draaitafelelementen. Een mm-element heeft een bewegende magneet (Moving Magnet) en bij een mc-element (Moving Coil) bewegen de spoelen, i.p.v. de magneten. Beide typen elementen hebben zo hun voor- en nadelen, en hun fans. Nadeel van een mc-element is de lagere uitgangsspanning waardoor gemiddeld genomen een hogere ruisvloer ontstaat. Een mc-element kan niet op een ingang voor mm-elementen worden aangesloten en een mm-element kan niet op een mc-ingang worden aangesloten.

Er is echter een aparte categorie mc-elementen en dat zijn de high-output mc-elementen, die een beduidend hogere uitgangspanning kunnen leveren. Daardoor kan een high-output mc-element wel op een mm-ingang worden aangesloten.

De Eroica HX van het in Groot-Brittannië gevestigde Goldring is het nieuwste mc-element van de Britse fabrikant en staat naast de Eroica LX in het heroïsche assortiment van de audiospecialist (Eroica betekent 'heldhaftig' in het Italiaans).

Dankzij een nieuwe puur ijzeren kruisarmatuur omwonden met talrijke ultrafijne geëmailleerde koperen wikkelingen, beschikt de Eroica HX over een output van 2,5 mVolt. Dit, naast de aangepaste impedantie, is voldoende om het mc-element goed te laten werken met een standaard 47 kOhm MM phono-ingang zonder afbreuk te doen aan de lage overspraak waar bewegende spoelontwerpen om worden gewaardeerd. Bovendien kan volgens de ontwerpers het kruisvormige ontwerp het linker- en rechterkanaal veel effectiever scheiden dan het alternatief met bewegende magneet (de opgegeven kanaalscheiding is beter dan 25 dB bij 1 kHz).

De stylus is voorzien van een Gyger II-diamant met een kleine speelradius van vijf micron. Goldring zegt dat het resultaat is dat het frequenties tot 50 kHz (lage frequentiebereik vermeld als 10 Hz) kan traceren zonder vervorming en dankzij de lage massa van het kruisarmatuur kan het met absolute precisie op muzikale transiënten reageren.

De behuizing is gemaakt van Pocan, een licht, stijf materiaal zonder input in het geluid en brengt het gewicht op 5,2 gram (zonder bevestigingen). De body heeft ook een standaardmaat waardoor deze kan worden gemonteerd met behulp van gemeenschappelijke bevestigingen boven of onder de armkop.

Goldring zegt dat je hem alleen maar hoeft te installeren in plaats van je mm-element, het trackinggewicht in te stellen tussen 1,5 en 2,0 g (1,75 g nom.) en te genieten van verbeterde dynamiek, een verbeterd stereobeeld en gecontroleerde vervormingsvrije hoge frequenties. Het beste van alles is dat dus geen extra apparatuur of systeemaanpassingen nodig zijn. En niet iedere versterker is voorzien van een mc-ingang

Goldring Eroica HX: prijs en leveringsinformatie

De Goldring Eroica HX is verkrijgbaar in vanaf juni en heeft een adviesprijs van 699 euro. Het nieuwe mc-element zal worden gedemonstreerd op de High End Show 2022 in München van 19 tot 22 mei in de demoruimte van de Britse luidsprekerbouwer Q Acoustrics (A 4.1, F110) samen met de Concept 50 luidsprekers van Q Acoustics.

MERK

EDITORS' CHOICE