REVIEWArgon

Review Argon Audio Fenris A5 op Solidsteel SS-5: grotere klank dan het formaat doet vermoeden

SAMENVATTING

Omdat de Fenris A5 is voorzien van een optische ingang en een HDMI-ARC ingang kan zowel een oude als nieuwe televisie op de luidsprekers worden aangesloten. Via Bluetooth kan de gebruiker muzieksignaal aanleveren, of via de AUX-ingang (cinch). Dan is er ook nog de draaitafelingang die een losse phono-versterker overbodig maakt. Argon Audio heeft met de Fenris-luidsprekers zijn best gedaan om veel functies te combineren met een goede klank en een lage prijs. De klank is boven verwachting voor het prijsniveau. De laagweergave van de Fenris A5 is heel goed voor het kleine formaat. De Fenris A5 is in staat om een klein tot middelgroot feestje te bouwen.

PLUSPUNTEN

  • Laagweergave boven verwachting voor het kleine formaat
  • Geen resolutiekampioen, maar prima klank voor de prijs
  • Makkelijk in gebruik
  • Veel functies en aansluitingen

MINPUNTEN

  • Op kort afstand is ruis waarneembaar als geen muziek speelt
  • Verbindingskabel tussen luidsprekers met 3 meter aan de korte kant

De Deense luidsprekerfabrikant Argon Audio heeft onlangs een nieuwe productlijn van actieve basreflex luidsprekers genaamd Fenris gelanceerd, die bestaat uit de twee monitormodellen Fenris A4 en Fenris A5 en de vloerstaande Fenris A55. Recent hebben wij een recensie over de vloerstaande Fenris A55 gepubliceerd. Wij waren onder de indruk van de prijs/prestatieverhouding van de Fenris A55. Thans is het de beurt aan monitormodel Fenris A5 die we hebben geplaatst op stands van Solidsteel type SS-5. Hoeveel bouwkwaliteit, geluidskwaliteit, functies en bedieningsgemak krijgt de bezitter van de Argon Audio Fenris A5 voor de vraagprijs van 499 euro? Dat gaan we onderzoeken.

Argon Audio: bouwer van betaalbare hificomponenten, luidsprekers en hoofdtelefoons

Wie onze recensie over de Fenris A55 heeft gelezen weet het al en daarom herhalen we alleen even de kern: het in Denemarken gevestigde Argon Audio is zijn bestaan begonnen als huismerk van winkelketen Hifi Klubben. Producten worden veelal ontwikkeld in Denemarken en geproduceerd in het Verre Oosten.

In 2019 is Argon Audio als zelfstandig bedrijf verder gegaan. Dat neemt niet weg dat Hifi Klubben nog steeds producten van Argon Audio verkoopt en marktinformatie met het bedrijf uitwisselt. Argon Audio heeft in 2019 ook zijn logo vernieuwd.

Argon Audio: portfolio

Argon Audio maakt veel verschillende producten. We zijn het portfolio van Argon Audio in onze eerdere recensie over de Fenris A55 al even langsgelopen. Het Deense bedrijf maakt passieve en actieve luidsprekers, zowel vloerstaande modellen als monitormodellen. De passieve tweeweg monitorluidspreker Alto 5 MkII is met 158 euro per paar het goedkoopste model. Het duurste model is de 849 euro per set kostende vloerstaande actieve Forte A55 en dit is meteen het duurste product van Argon Audio.

Luidsprekers vormen het grootste deel van het portfolio van Argon Audio, maar het bedrijf verkoopt ook tafelradio’s, draaitafels en draadloze hoofdtelefoons, alsmede een reeks aan accessoires. Het portfolio van Argon Audio is dus heel breed en tegelijkertijd heel betaalbaar. Alle producten van het bedrijf hebben een prijs die uit maximaal drie cijfers voor de komma bestaat.

De Fenris A55 hebben wij al over de vloer gehad. We waren onder de indruk van de prestaties voor de vraagprijs van 649 euro. Nee, de Fenris A55 is geen perfecte luidspreker maar de perfecte luidspreker die slechts 649 euro per paar kost, inclusief ingebouwde versterkers, moet nog worden uitgevonden. De Fenris A5 is net als de Fenris A55 een tweeweg model, maar de Fenris A5 is een monitormodel. En de dubbele woofer heeft plaatsgemaakt voor een enkele woofer. Geeft de Fenris A5 net zoveel muziekplezier als de veel grotere Fenris A55? Is het afzien met de weergave van lage tonen? We gaan het onderzoeken. We kijken even naar de techniek, die overigens grotendeels hetzelfde is als die van de Fenris A55 en daarna gaan we muziek luisteren. Oh, de Fenris A5 wisselt voor 499 euro van eigenaar.

Argon Audio Fenris A5: actief tweeweg master/slave luidsprekersysteem

De drie leden van de Fenris-productlijn hebben veel gemeenschappelijke kenmerken. Het zijn alledrie master/slave systemen die als set worden verkocht. Dit betekent dat de ene luidspreker, t.w. het linkerkanaal, alle elektronica een boord heeft, dus ook de versterkers voor de rechterluidspreker. De rechterluidspreker is passief en heeft alleen drivers aan boord. Verder heeft de rechterluidspreker geen gewone luidsprekeraansluiting, maar een speciale aansluiting voor verbinding met de linkerluidspreker.

Argon levert een kabel mee met een lengte van drie meter om linker- en rechterluidspreker met elkaar te verbinden. We hebben het in de recensie van de Fenris A55 al opgemerkt: drie meter is wat ons betreft aan de korte kant voor vloerstaande luidsprekers want die willen we graag drie à vier meter uit elkaar kunnen plaatsen en er gaat ook nog lengte verloren omdat een kabel tegen een plint gelegd moet kunnen worden. Voor een monitormodel ligt het een beetje aan de opstelling. Als de monitorluidsprekers bijvoorbeeld aan weerszijden van een televisie op een buffetkast worden geplaatst zal drie meter ruim voldoende zijn. Wij zetten de Fenris A5 op vloerstaande stands en dan is drie meter weer aan de korte kant want door de hoogte van de stands gaat weer wat kabellengte verloren. We zouden graag een kabel van ten minste vier meter meegeleverd zien. Argon Audio kan optioneel ook een kabel van zes meter (19 euro) en een kabel van tien meter (29 euro) leveren. Zes meter en tien meter zullen in veel gevallen te lang zijn, zeker voor monitorluidsprekers, maar het ligt dus net aan de door de gebruiker gekozen opstelling.

Argon Audio Fenris A55 (en A4 en A5): bronnen, aansluitingen en functies

Het functiepakket en de aansluitingen op de achterzijde van de linkerluidspreker is voor alledrie modellen gelijk. De Fenris-luidsprekers hebben een HDMI-aansluiting met ondersteuning van ARC, voorts een optische aansluiting en een cinch-lijningang. De bezitter van een draaitafel met mm-element kan zijn draaitafel rechtstreeks op de phono-ingang aansluiten zonder tussenkomst van een losse phono-versterker. Wie de laagweergave te dun vindt, kan de geplaatste Pre-out gebruiken voor aansluiting van een subwoofer (die verkoopt Argon Audio ook). De USB-aansluiting is alleen geschikt als voedingsaansluiting en kan dus geen muzieksignaal ontvangen of USB-geheugen lezen.

Muzieksignaal kan ook draadloos via Bluetooth 5.0 worden aangeleverd, overigens zonder ondersteuning van aptX.

Argon Audio heeft het simpel gehouden en de Fenris-luidsprekers hebben geen streaming-functies. Aansluiting op een bedraad of draadloos netwerk is niet mogelijk. Dat zien we niet als een nadeel maar als een voordeel. De gebruiker hoeft immers geen software te installeren en zal dus ook nooit software hoeven te vernieuwen. HDMI-ARC, optisch S/PDIF, analoog cinch en Bluetooth zijn breed geaccepteerde standaarden en zijn blijvertjes die geen vernieuwing nodig hebben.

Behalve de draaitafelingang, zijn alle ingangen en Bluetooth voorzien van een autosense-functie, d.w.z. de luidsprekers gaan aan bij detectie van muzieksignaal. In ons geval springt de Fenris A5 aan als we de hoes van de Samsung tablet openklappen, dus nog voordat muziek is gekozen. Dat is heel handig. De volumeknopjes op de tablet nemen de volumeregeling van de Fenris-luidsprekers over. Dat is ook heel handig.

Een handzame IR-afstandbediening wordt meegeleverd. Met de IR-afstandbediening kan het volume worden geregeld, een Bluetooth-apparaat worden gekoppeld, een bron worden gekozen en kunnen de luidsprekers standby worden gezet of worden ingeschakeld. Overigens gaan de luidsprekers vanzelf uit na een tijdje stilte. Auto-standby kan desgewenst worden uitgeschakeld.

Argon Audio Fenris A5: behuizing, versterkers en drivers

De leden van de Fenris-reeks zijn verkrijgbaar in een witte, zwarte en lichthouten uitvoering. Afneembare magnetisch te bevestigen luidsprekerfrontjes worden meegeleverd. De drivers worden geaccentueerd met een koperkleurige ring (de witte versie heeft aluminiumkleurige ringen). Argon heeft verdere versieringselementen weggelaten. De kasten zijn vermoedelijk gemaakt van MDF of spaanplaat. We weten het niet maar de afwerking is netjes voor het prijsniveau. Alle leden van de Fenris-reeks lijken geen aandacht te willen trekken. De afmetingen van de Fenris A5 zijn 17 x 28 x 22 centimeter (B x H x D) en de twee luidsprekers wegen samen ruim zeven kilogram.

De versterkers voor beide kanalen zijn in de linkerluidspreker geplaatst. De versterkers zijn voor alledrie modellen gelijk, dus monitormodel Fenris A5 heeft dezelfde door Argon zelfontwikkelde klasse D versterker aan boord als de vloerstaande Fenris A55. Deze versterker heeft vier aparte kanalen en is geoptimaliseerd om de woofers en tweeters onafhankelijk van elkaar aan te sturen. Op dit prijsniveau is één versterker die met een passief cross-over filter zowel een tweeter als woofer aanstuurt meer gebruikelijk, maar bij de Fenris-reeks hebben de drivers dus ieder hun eigen versterker. Bij de Fenris A55 was ons als opgevallen dat een aparte versterker voor elke driver een heilzaam effect heeft op de cross-over.

De woofer heeft dezelfde diameter als die van de Fenris A55, t.w. 5,25 inch (de woofer van de Fenris A4 is met een diameter van vier inch diameter wat kleiner) en krijgt maximaal 50 Watt vermogen per kanaal aangeboden en de tweeters (diameter 0,75 inch) ieder 25 Watt. In totaal is dus 75 Watt per luidspreker beschikbaar. Argon geeft een frequentiebereik op van 47 Hz tot 22 kHz (± 6 dB). Opvallend is dus dat de kleinere monitormodellen dezelfde versterkers aan boord hebben als het vloerstaande model.

Het wordt tijd om muziek te gaan luisteren.

Argon Audio Fenris A5: testomgeving, plaatsing op stands van Solidsteel type SS-5

Speciaal voor het testen van monitorluidsprekers heeft de redactie van dit medium de beschikking gekregen over een set luidsprekerstands van de Italiaanse fabrikant Solidsteel van het type SS-5. We hebben deze stands dus niet alleen voor de Argon Audio Fenris A5 in huis gehaald. We hadden natuurlijk ook stands van Argon zelf kunnen gebruiken, maar onze voorkeur ging uit naar een wat zwaarder en meer universeel model dat ook voor grotere en zwaardere luidsprekers gebruikt kan worden.

Waarom hebben we dan gekozen voor de Solidsteel SS-5? Dit model is een driepoot en kan dus per definitie niet wiebelen. Afstellen van voetjes is niet nodig. Dat kan overigens wel voor het geval de vloer scheef zou lopen of plaatselijke oneffenheden zou hebben. Solidsteel levert ook spikes mee en onderleggertjes voor de spikes om een harde ondergrond tegen mogelijke krassen of putjes te beschermen.

De stands zijn van aan elkaar gelaste roestvrijstalen buizen gemaakt en wegen 11,5 kilogram per stuk. Het zwaartepunt ligt relatief laag en de stands staan zeer stabiel. De bovenplaat meet 19 x 19 centimeter en is gemaakt van MDF. De plaat is met één dikke verzonken schroef in het midden gefixeerd aan het frame en rust op drie hardmetalen bolletjes die in een kommetje aan de bovenkant van elk van de drie poten liggen. Volgens de fabrikant levert dit een effectieve ontkoppeling op. Eventueel kan de plaat worden vervangen door een groter exemplaar. Een handige gebruiker zou zelf een bovenplaat kunnen maken.

De voetjes of spikes kunnen dus verwijderd worden. Dat biedt ook de mogelijkheid om de buizen van de stands te vullen met een anti-resonant materiaal, bijvoorbeeld zand of kleine schuimbolletjes. Dit hebben we overigens niet gedaan. Wellicht iets om later eens mee te experimenteren.

Wij hebben prijzen gezien voor de SS-5 die variëren tussen 470 en 600 euro per paar. Even rondkijken loont dus de moeite. De stands zijn dus ongeveer net zo duur als de luidsprekers die we er nu bovenop zetten. Dat is misschien niet helemaal in verhouding, maar zoals gezegd wilden wij universele stands hebben die ook voor zwaardere en duurdere luidsprekers gebruikt kunnen worden. Argon Audio heeft twee verschillende modellen luidsprekerstands van respectievelijk 89 euro en 199 euro per set en dat is prijstechnisch meer in verhouding met de prijs van de luidsprekers van Argon Audio. We vermoeden dat veel kopers de Fenris A5 op een buffetkast zullen plaatsen, bijvoorbeeld aan weerszijden van een televisie. Niet iedereen heeft stands nodig. De SS-5 van Solidsteel is in elk geval geen beperkende factor in onze testopstelling.

Ten slotte, de koper van de Solidsteel SS-5 kan kiezen uit een zwart, wit of kaal frame. De bovenplaat is zwart bij de zwarte en witte uitvoering en blauw bij de kale uitvoering.

Argon Audio geeft geen advies over plaatsing van de luidsprekers. We veronderstellen daarom dat plaatsing niet heel nauw luistert. Vanwege de baspoort aan de achterzijde zal enige afstand naar de achterliggende muur wel noodzakelijk zijn en we zetten de luidsprekers circa zestig centimeter van de muur vandaan, net zoals we met de vloerstaande Fenris A55 hebben gedaan. De luidsprekers staan ongeveer 2,5 meter uit elkaar (de kabel ligt niet op de grond). De meegeleverde verbindingskabel is immers slechts drie meter lang. Dat de kabel niet tegen de plint gelegd kan worden is voor een testopstelling niet erg.

Het leggen van een Bluetooth-verbinding tussen de (linker) Fenris A5 en een Samsung Galaxy S6 Lite tablet is met circa een halve minuut gelegd. De tablet is voorzien van een microSD-kaartje van 1 TB waar meer dan 1.200 bitperfect geripte CD-albums op staan. De luidsprekers hebben ook muzieksignaal via een optische kabel vanaf een gemodificeerde Sonos Connect ontvangen.

Argon Audio Fenris A5: laagweergave die groter is dan het formaat doet vermoeden

Een oordeel wordt altijd bewust of onbewust voorafgegaan door een verwachting. Wat we een beetje verwachten is een vergelijkbare klank als die van de vloerstaande Fenris A55, maar dan met een dunne en misschien zelfs een beetje kale weergave van lage tonen. De Fenris A55 is immers circa een factor drie hoger en heeft een kastvolume dat ook ongeveer drie keer zo groot is. En de Fenris A55 heeft twee woofers.

Al na een paar minuten moeten we vaststellen dat de klank niet is volgens onze verwachting. De klank is beter dan onze verwachting. Kort samengevat, de laagweergave is wel iets dunner dan die van de drie keer zo grote Fenris A55, maar voor een kleine monitorluidspreker als de Fenris A5 is de laagweergave heel behoorlijk. Het alleronderste fundament is dunner maar toch weet de Fenris A5 gemiddeld genomen de luisterruimte overtuigend vol te spelen.

Net als bij de Fenris A55, valt de vrijwel naadloze overgang tussen de verschillende toongebieden op. Drivers en versterkers zijn goed op elkaar afgestemd. Net als bij de Fenris A55 kunnen we geen cross-over waarnemen en dat is bij luidsprekers op dit prijsniveau nog wel eens anders. Als geen muziek speelt, horen we wel enige ruis uit de luidsprekers komen, net als bij de vloerstaande Fenris A55. Dat is overigens niet uniek voor actieve luidsprekers op dit prijsniveau. De ruis is niet waarneembaar als muziek speelt.

De Fenris A5 gaat dus ver de diepte in, ondanks het relatief kleine formaat. We kiezen nog een keer “Medicine” van het album The Day Is My Enemy van de Britse groep The Prodigy. De hoeveelheid lage tonen in de muziek is een uitdaging en heeft een zeker schopjes-in-de-maag gehalte. De Fenris A5 duikt iets minder diep dan de Fenris A55 en de schopjes zijn iets bescheidener, maar als er een dansvloer zou zijn, zou de Fenris A5 de voeten wel van de vloer krijgen. Nou ja, de dansvloer moet niet te groot zijn. Een grote dansvloer vol mensen absorbeert geluid dus dan zal de DJ zwaarder geschut in moeten zetten dan een set monitorluidsprekers. Waar het om gaat is dat de Fenris A5 niet zou misstaan op een huiskamerfeestje. Maar we horen niet alleen lage tonen. De tamelijk zware lage tonen in “Medicine” drukken de andere toongebieden niet weg. De “klarinet” zweeft boven de rest van de instrumenten en de luisteraar wordt door The Prodigy meegesleurd door een soms woest landschap. Stil blijven zitten is moeilijk.

Het album The Velvet Blues is een jazzalbum uitgegeven door luidsprekerfabrikant Dali. De klank is veel warmer dan de klank van The Prodigy. De piano op The Velvet Blues klinkt warm, rond en vol. De microfoons staan dicht op de bekkens en de hi-hat. Het koperslagwerk heeft een sprankel in de klank en we zijn verrast door het niveau van details dat de Fenris A5 kan geven. Nee, ook de Fenris A5 is net als de Fenris A55 geen resolutiekampioen. Feit is echter dat de Fenris A5, die 499 euro per set kost, een weergaveniveau haalt dat hoger ligt dan we hadden vermoed, de aanschafprijs in aanmerking genomen.

We selecteren “Pariah” van Steven Wilson's album To The Bone. Wilson's lichthese stem contrasteert mooi met de stem van gastzangeres Ninet Tayeb. De stem van Tayeb heeft een rauw randje en dat brengt de Fenris A5 goed naar voren. “Detonation”, het tiende nummer, begint rustig en breekt open bij 2:20 min. We zijn weer verrast door de kamerbrede klank. Het onderste fundament is dunner dan bij een vloerstaander maar heel goed voor een kleine monitorluidspreker. Nee, zoals al opgemerkt, de Fenris A5 is geen resolutiekampioen en we krijgen ook geen driedimensionaal plaatje, maar toch weet de Fenris A5 ons prettig en ontspannen te boeien.

We luisteren nog een keer naar Leonard Cohen’s stem in “Leaving The Table” van zijn laatste album You Want It Darker. Cohen klinkt warm en staat op de voorgrond, net als bij de Fenris A55. De begeleidende instrumenten staan in de productie wat meer naar de achtergrond. De Fenris A5 brengt de warmte goed over en we laten ons weer even meevoeren. Het onderste laag is iets dunner dan bij de Fenris A55, maar goed beschouwd komen we niets te kort als we ons laten meevoeren door Cohen zijn stem.

We hebben met de Fenris A55 naar “Making A Fire”, het openingsnummer van het album Medicine At Midnight van Foo Fighters geluisterd. Dat doen we nog een keer met de veel kleinere Fenris A5. De droge drumklappen aan het begin zijn een fractie dunner dan bij de Fenris A55 maar klinken weer punchy en meeslepend. Als na een paar maten het achtergrondkoor invalt, breekt de muziek open en krijgt de luisteraar een vette en kamerbrede klank. Dave Grohl’s stem heeft een rauw randje en dat wordt goed weergegeven door de Fenris A5. De laagweergave is beheerst en gecontroleerd. De Fenris A5 speelt ondanks zijn kleine formaat de luisterruimte met gemak vol zonder uit de bocht te vliegen.

Argon Audio Fenris A5: plaats in de markt

Gemiddeld genomen zijn we goed te spreken over de klank van de Fenris A5, zeker als we de prijs van de set en het functiepakket in aanmerking nemen. Nee, de klank is niet perfect, maar dat valt niet altijd op. De Fenris A5 is geen resolutiekampioen, maar resolutiekampioenen kosten meer dan 499 euro per set, veel meer. De cross-over is naadloos en toongebieden zijn met elkaar in balans. Vergeleken met de 150 euro duurdere vloerstaande grote broer Fenris A55 wordt een streepje van het onderste laagbereik ingeleverd, maar dat mag de pret niet drukken. Afgezien van een streepje minder laag, klinkt de Fenris A5 hetzelfde als de Fenris A55. Dat is niet verrassend wetende dat dezelfde drivers, versterkers en materiaalkeuze voor de behuizing is gebruikt.

Voor wie gewend is om naar muziek uit een soundbar te luisteren, kan een wereld opengaan door monitorluidsprekers aan weerszijden van de televisie neer te zetten die twee of nog iets meer meter uit elkaar staan. We hebben het al opgemerkt in de recensie van de Fenris A55: ja, een soundbar is makkelijk in gebruik en neemt geen vloeroppervlak in. Hoewel een soundbar acceptabel kan klinken en bijna altijd een verbetering is in vergelijking met het geluid uit de platte televisie, haalt een soundbar – ook een duurder model – nooit het kamerbrede klankbeeld van twee losse luidsprekers die meer dan twee meter uit elkaar staan, ongeacht of het actieve modellen zijn of passieve modellen met een versterker. En de luidsprekers hoeven helemaal niet duur te zijn om de soundbar te verslaan. Net zoals de Fenris A55 is Argon Audio’s Fenris A5 het levende bewijs van deze stelling. Dat de Fenris A5 een streepje laagbereik inlevert doet daar niets aan af.

Argon Audio Fenris A5: conclusie

Omdat de Fenris A5 is voorzien van een optische ingang en een HDMI-ARC ingang kan zowel een oude als nieuwe televisie op de luidsprekers worden aangesloten. Via Bluetooth kan de gebruiker muzieksignaal aanleveren, of via de AUX-ingang (cinch). Dan is er ook nog de draaitafelingang die een losse phono-versterker overbodig maakt. Argon Audio heeft met de Fenris-luidsprekers zijn best gedaan om veel functies te combineren met een goede klank en een lage prijs. De klank is boven verwachting voor het prijsniveau. De laagweergave van de Fenris A5 is heel goed voor het kleine formaat. De Fenris A5 is in staat om een klein tot middelgroot feestje te bouwen.

Argon Audio Fenris A5:  499 euro per set
Solidsteel SS-5:             469 euro per set (prijs varieert afhankelijk van winkel)


MERK

EDITORS' CHOICE