Pro-Ject Audio X8: zware draaitafel met hoge massa draaiplateau en gebalanceerde uitgang

Het in Oostenrijk gevestigde Pro-Ject Audio Systems heeft een nieuwe draaitafel genaamd X8 aangekondigd. Volgens de makers is de X8 tussen de modellen X2 en X9 gepositioneerd. De X8 heeft een gebalanceerde uitgang en wordt met of zonder Ortofon Quintet Blue mc-element geleverd. De koper kan kiezen uit een witte, zwarte of walnoothouten uitvoering.

Pro-Ject Audio X8: zwaar en gebalanceerd

De nieuwe X8 van Pro-Ject Audio heeft een zwaar uitgevoerd TPE gedempt riemaangedreven draaiplateau gemaakt uit een massief blok aluminium. Het draaiplateau weegt 5,1 kilogram en de hele draaitafel weegt 15 kilogram. Een neodymium magneet verlaagt het gewicht op het keramische lager en volgens de makers is een draaibeweging met een constante snelheid het resultaat. Een vilten mat wordt meegeleverd, maar de  mat ligt los en kan dus eenvoudig worden vervangen door een andere mat. De X8 staat op in hoogte verstelbare aluminium voeten die ook zijn gedempt met TPE.

De X8 heeft verder hetzelfde zware MDF-chassis en dezelfde 9cc EVO toonarm als de grotere modellen uit de X-productlijn.

Het meest opvallende kenmerk is de gebalanceerde uitgang van de X8. De basis van de gebalanceerde topologie is het voorgemonteerde mc-element. Om de gebalanceerde verbinding te kunnen gebruiken moet de gebruiker overigens wel een optionele 5P-naar-XLR kabel aanschaffen en de betreffende phono-versterker moet dan natuurlijk ook een gebalanceerde verbinding hebben. Het voordeel van een gebalanceerde verbinding is het mogelijke gebruik van grotere kabellengtes en een algehele lagere ruisvloer en verminderde storinggevoeligheid vergeleken met een ongebalanceerde (cinch-)verbinding.

De X8 wordt volledig in Europa gebouwd.

Pro-Ject Audio X8: prijzen en leveringsinformatie

De Pro-Ject Audio X8 wordt voor net geen 2.000 euro geleverd zonder element. Voorzien van een voorgemonteerd mc-element van Ortofon type Quintet Blue gaat de X8 voor net geen 2.300 euro over de toonbank. De koper heeft de keuze uit een zwarte en witte uitvoering in hoogglans of een walnoothouten uitvoering. Een stofkap wordt meegeleverd.


MERK

EDITORS' CHOICE