Review iFi Audio Go Blu: een bedrade paradox

Quintijn Bulterman | 28 april 2022 | iFi

SAMENVATTING

Een samensmelting van headfi, techniek en functionaliteit. iFi Audio heeft zorgvuldig gekeken naar optimale prestatie, in een zo klein mogelijk formaat. Voor wie meerdere koptelefoons en in-ears in bezit heeft, is dit een kleine prijs voor een stukje vrijheid.

PLUSPUNTEN

  • Krachtige aansturing voor headfi
  • Vrijheid van bewegen met de telefoon
  • Auto-gain
  • Zeer compact formaat

MINPUNTEN

  • Niet voor iedereen

Het is een eindeloos gevecht. Onderweg wil je genieten van je beste headfi apparatuur, maar die kabels zitten altijd in de weg. Zeker als je ook nog een externe DAC aan je telefoon hebt hangen. Het geheel maakt een aardige unit, niet heel handig voor onderweg. Daar heeft iFi Audio nu iets op bedacht: de iFi Audio Go Blu, een handige portable DAC die je door het geringe formaat en gewicht eenvoudig meeneemt om je bekabelde premium hoofdtelefoon eenvoudig via de single-ended 3.5mm of de 4.4mm balanced Pentaconn connector aan te sluiten en deze nu ook met smartphone zonder hoofdtelefoonaansluiting via Bluetooth HD aan te sturen.

Nou ja, iets op bedacht; het concept bestond vermoedelijk al. Maar iFi heeft het in een eigen vorm in de markt gezet: een Bluetooth DAC/hoofdtelefoonversterker dus. Het duurde ook even voordat het concept bij ons binnen kwam. Geef het even een minuutje of twee... Het idee is vrij eenvoudig: vanuit een compact formaat je eigen headfi toch semi-draadloos kunnen gebruiken. Dus je gebruikt je eigen in-ears of koptelefoon, maar deze zit niet bedraad aan je telefoon. Waardoor je de telefoon vrij kan gebruiken. Stiekem is dat best geniaal.

iFi Audio Go Blu

De iFi Audio Go Blu weegt 26 gram en past makkelijk in de palm van je hand. Er zitten twee aansluitingen op; single-ended 3.5mm en de 4.4mm balanced Pentaconn. Voor de Bluetooth verbinding is er ondersteuning voor 5.1 aptX, aptX LL, aptX Adaptive, aptX HD, LDAC, AAC, SBC en HWA/LHDC. Dat vertaalt zich in de praktijk in een resolutie van 24 bit/96 kHz. Nu dachten we wel: “Allemaal leuk hoor, maar de accu kan toch nooit lang meegaan?” Dat is enigszins afhankelijk van wat je gebruikt. Een koptelefoon zoals de Sendy Aiva met een 4.4 Pentaconn aansluiting en grotere drivers zal bijvoorbeeld meer kracht vragen dan een Kinera Nanna.

In de praktijk van deze review haalden we gemiddeld tussen de 7,5 en 8,5 uur met de accu.

Op de Go Blu vind je een usb-c aansluiting, led lampjes een prachtig vormgegeven volume knop, een power knop en een pairing/Xbass knop. Het doet ons denken aan de KISS methode; Keep It Simple, Stupid. Een feature die wel in de iFi Go Blu zit, maar die je niet ziet is de ingebouwde auto-gain. Een feature die we ook zagen op de iFi hip dac2. Hiermee past de Go Blu zich automatisch aan op het type in-ear of koptelefoon dat je gebruikt. 

Vrijheid van kabels

Dankzij de iFi Audio Go Blu hebben we hi-res kwaliteit met onze eigen favoriete in-ear monitors, maar dan via Bluetooth. Dat gaan we natuurlijk testen in de praktijk. Gepaard met de Kinera Nanna gaan we aan de slag. Het eerste dat ons opvalt is de eenvoud en het gemak. Een bluetooth erbinding is zo gemaakt en je kan direct luisteren. We pakken de HIFI.NL playlist er nog eens bij. Daar zit voor iedereen wel iets tussen. We worden getrakteerd op heerlijke muziek; AC/DC, Florence & The Machine en Peter Gabriel. Zonder enige moeite stuurt de iFi Audio Go Blu de Kinera Nanna iem’s aan. De treinrit van een uurtje vliegt dan ook voorbij.

Tijdens het luisteren kunnen we zonder enige beperking de telefoon gebruiken. Iets wat met een bedrade dac toch vaak een hindernis kan zijn. Snel een foto maken, bijvoorbeeld? Dat kun je wel vergeten als je behalve de telefoon ook de kabels, DAC en verloopstukken uit je zak moet graaien. Dat is hier wel anders; ondanks dat we bedraad luisteren, hebben we wel de vrijheid met de telefoon zoals we die gewend zijn met een Bluetooth in-ear of koptelefoon. En qua muzikale performance dan? Laat je niet misleiden door het formaat. Binnenin vinden we een scheiding tussen Bluetooth, DAC en het versterkercircuit.

Dat circuit is een twin-mono Direct Drive S-Balanced versterker. Dat zal velen niet zoveel zeggen, maar in de praktijk moet het voor een beduidend beter geluidsbeeld zorgen. Nu zullen wij niet van de daken gaan roepen dat het een significant beter geluid voortbrengt dan al het andere in deze prijsklasse. Maar dat het erg goed klinkt, dat kunnen we niet ontkennen. Het laag zit er strak in en is er ruimte om een gedegen stereobeeld neer te zetten.

Het is met name ook het stukje vrijheid om te kunnen kiezen welke koptelefoon of iem we willen gebruiken. Die vrijheid en draadloze aansturing kost je 200 euro. Dat zal voor de gemiddelde eigenaar van een simpele koptelefoon of in-ear veel te hoog gegrepen zijn. Maar de gemiddelde headfi liefhebber heeft meerdere juwelen liggen en kan 200 euro een hele andere investering zijn.

Eindoordeel

Het komt niet vaak voor dat we techniek, headfi en functionaliteit zo goed samen zien komen tot een product dat zoveel te bieden heeft als de iFi Audio Go Blu. Zo kwamen we er tijdens de review achter dat je de Go Blu thuis ook als bedrade DAC bij de pc kan inzetten. Daar merkten we wel op dat er dan iets meer definitie in het geluid zit. Is dat dan erg? Absoluut niet. Het stukje vrijheid dat je krijgt met een bluetooth verbinding is een letterlijke verademing. Uiteraard zijn wij ons er van bewust dat het een product is dat met name gericht is op de groep headfi. Mensen die meer dan één koptelefoon of set in-ears hebben liggen en hier graag ook in de breedste zin van willen genieten. En vanuit dat perspectief, die gerichte user case, hebben we niets dan lof voor een product zoals de iFi Audio Go Blu.

Conclusie

Wat een simpel product lijkt, is eigenlijk een samensmelting van headfi, techniek en functionaliteit. iFi Audio heeft zorgvuldig gekeken naar optimale prestatie, in een zo klein mogelijk formaat. We begrijpen heel goed dat het product niet voor iedereen is weggelegd en dat de prijs kan afschrikken. Maar voor de mensen die luisteren naar meerdere koptelefoons en in-ears, is dit een kleine prijs voor een stukje vrijheid.

iFi Audio Go Blu
199 euro | networkmediasystems.eu
Beoordeling 4.5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE