NIEUWS

Nederlandse regering koopt Dyson Zone Headphone voor buren van Tata Steel

Onlangs hebben wij geschreven over de lancering van de Dyson Zone Headphone. De Dyson Zone Headphone is een hoofdtelefoon die de drager voorziet van schone gefilterde lucht en goed hifigeluid met Actve Noise Cancelling (ANC). In eerste instantie dachten we dat het ging om een vroege 1-april grap, maar het product gaat echt op de markt komen, zo staat ook op de website van Dyson. De eerste klant is de Nederlandse regering die de omwonenden van de staalfabriek van Tata Steel bij Wijk aan Zee gaat voorzien van een exemplaar van de Dyson Zone Headphone. Volgens premier Rutte hebben de inwoners van Wijk aan Zee na het opzetten van de Dyson Zone Headphone geen reden en geen recht meer om te klagen.

Dyson Zone Headphone: schone ademlucht en schoon hifigeluid

De Engelse fabrikant Dyson is ooit begonnen als bouwer van zakloze stofzuigers maar maakt nu ook allerlei producten om vieze lucht om te zetten in schone lucht. Daar is een grote markt voor. Immers terwijl de stedelijke bevolking in de wereld blijft groeien, schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat wereldwijd 9 op de 10 mensen lucht inademt die de door de WHO gestelde limiet voor verontreinigende stoffen overschrijdt. Dit gegeven heeft fabrikant Dyson aan het denken gezet en na zes jaar ontwikkeling en naar eigen zeggen enige honderden prototypes is de Dyson Zone Headphone rijp voor productie. De hoofdtelefoon produceert schone lucht die de drager in kan ademen, terwijl de drager tegelijkertijd ongestoord kan luisteren naar een rozengeur-en-maneschijn muziekje. Dit vinden wij absoluut fantastisch.

Wij hebben contact opgenomen met Dyson om navraag te doen naar de werking van de Dyson Zone Headphone. Wij hebben gesproken met dhr. S.T. Oryteller, leider van de afdeling R&D. Oryteller bevestigde dat de hoofdtelefoon de drager gezuiverde lucht aanbiedt. De luchtkwaliteit is in sommige industriële gebieden absoluut niet te harden en Dyson wil graag de wereld verbeteren. Oryteller kon ons ook vertellen dat diverse regeringen belangstelling hebben getoond voor aanschaf van de Dyson Zone Headphone. De Nederlandse regering zou de eerste klant zijn en heeft volgens Dyson 5.000 exemplaren besteld.

Dyson Zone Headphone: Nederlandse regering is eerste klant

Dat vonden wij interessante informatie en wij hebben het Ministerie van Algemene Zaken gebeld en even kort gesproken met premier Rutte. Rutte toonde zich verrast dat wij wisten dat de Nederlandse regering 5.000 exemplaren van de Dyson Zone Headphone heeft besteld. Deze informatie zal immers pas later vandaag op een persconferentie bekend worden gemaakt. Wij vroegen Rutte voor welke doelgroep de Dyson Zone Headphone is gekocht. Volgens Rutte is de eerste doelgroep alle inwoners van Nederland die binnen een straal van vijf à tien kilometer rond het fabriekscomplex van Tata Steel in de omgeving van IJmuiden wonen.

“Wij vinden de protesten van de inwoners van Wijk aan Zee zeer onplezierig. Het leidt heel erg af van het belangrijke werk dat wij als kabinet moeten doen. Maar wij begrijpen dat wij iets moeten doen om deze protesten te elimineren. Wij hebben ook de nodige langebaan-onderzoeken gestart, maar iedereen weet dat het zorgvuldig uitvoeren van langebaan-onderzoeken veel tijd kost. Zorgvuldigheid voor alles. Om intussen de kans op het krijgen van gezondheidsproblemen ten gevolge van het inademen van vieze lucht iets te verkleinen, reiken wij alle inwoners van Wijk aan Zee en omgeving een Dyson Zone Headphone uit. De drager kan dan veilig in de buurt van Tata Steel ademhalen. Ik ben verheugd te kunnen vertellen dat de Dyson Zone Headphone met korting kan worden aangeschaft. Als de koper de Dyson Zone Headphone opzet, accepteert hij daarmee ook meteen de gebruikersvoorwaarden,” aldus de verklaring van premier Rutte.

De Dyson Zone is dus niet gratis en wat houden die gebruikersvoorwaarden in? Rutte voegt toe: “nee, de Dyson Zone Headphone is niet gratis. Dat past niet in de begroting. De hoogte van de korting moet nog worden vastgesteld. Wellicht moeten we wat geld weghalen bij controlerende en handhavende instanties zoals het RIVM. We zouden de Dyson Zone Headphone ook gratis ter beschikking kunnen stellen maar dan zullen het RIVM en andere instanties opgeheven moeten worden. Het geld zal immers ergens vandaan moeten komen. In de gebruikersvoorwaarden staat dat de drager zich niet meer negatief zal uitlaten over de luchtkwaliteit in zijn omgeving. Daar is door het dragen van de Dyson Zone Headphone immers geen reden meer toe. De fabrikant is nog aan het kijken naar een handhavingsmodel m.b.t. de gebruikersvoorwaarden. Ik kan daar nog geen bijzonderheden over geven.”

Dyson Zone Headphone: toevoeging van APC na firmware-update

Wij hebben nogmaals contact opgenomen met Dyson om navraag te doen naar het handhavingsmodel. Oryteller verklaarde dat de Dyson Zone Headphone al is voorzien van Active Noise Cancelling, maar door de latere uitrol van een firmware-update zal APC worden toegevoegd. APC staat voor Active Protest Cancelling. Door het mondstuk van de Dyson Zone Headphone is het al moeilijk voor de drager om te praten. Als de drager toch zou praten, zal spraakherkenningsoftware het gepraat analyseren en zal APC indien nodig worden geactiveerd.

Momenteel werkt Dyson aan de verfijning van de algoritmes en de respons die APC indien geactiveerd zal geven, zo vertelde Oryteller ons enthousiast. Regeringen kunnen straks diverse vormen van APC in de Dyson Zone Headphone laten zetten. Volgens Oryteller heeft de Nederlandse regering voor de eenvoudigste vorm gekozen. Als de APC-software een protest t.a.v. vieze lucht herkent, wordt het mondstuk van de Dyson Zone Headphone zachtjes tegen de mond van de gebruiker gedrukt om hem of haar het praten te belemmeren.

In de Chinese versie van de Dyson Zone Headphone wordt het mondstuk wat langer en harder tegen de mond van de drager gedrukt en klinkt in de oorschelpen de boodschap dat de drager loyaal moet zijn aan zijn land. De APC-software zal daar ook anders worden afgesteld en op veel meer soorten protest reageren. In de Russische versie zal APC worden geactiveerd als de drager de woorden “Oekraïne” en “land” in dezelfde zin gebruikt. Oekraïne is immers geen land volgens de Russische regering. “Oekraïne” en “ Russische provincie” mogen wel in één zin worden gebruikt.

Dyson Zone Headphone: toekomstige verbeteringen

De algoritmes en de werking van de APC-software kunnen altijd later zonder dat de gebruiker dat weet worden verbeterd, zo vertelt Oryteller ons glunderend. Dat staat volkomen helder in de gebruikersvoorwaarden die de gebruiker heeft geaccepteerd.

De R&D-afdeling van Dyson zit intussen niet stil en heeft al een eerste ontwerp gemaakt voor de hardware van de tweede versie van de Dyson Zone Headphone. De gebruiker krijgt dan niet alleen schone lucht maar geparfumeerde lucht waarvan de samenstelling met een app kan worden geregeld. Rozengeur is in elk geval één van de opties of de zilte lucht van zeewater. Of eventueel spruitjeslucht of de landelijke lucht van koeienmest. Wat te denken van een citrusboomgaard, wierook of vers gebakken brood? Of een bedwelmend gas, eventueel van een afstand of door APC te activeren? De mogelijkheden zijn eindeloos en de app zal ontwikkelaars de mogelijkheid bieden om eindeloos te experimenteren, net zoals de makers van parfum doen.

Dyson Zone Headphone: aanvulling door een VR-bril voor een meeslepende ervaring

Hoe denkt de Nederlandse regering over het gebruik van APC-software? Premier Rutte deelde ons mede geen actieve herinnering te hebben aan ons eerdere gesprek. Later erkende hij dat hij het woord “handhavingsmodel” mogelijk wel had gebruikt. De APC-software is sowieso nog in ontwikkeling en de Raad Van State moet nog advies uitbrengen. Als de protesten van dragers van de Dyson Zone Headphone in de buurt van vervuilende fabriekscomplexen niet ophouden, overweegt de regering ook roze brillen te gaan uitdelen, herstel, met korting te gaan verkopen.

Premier Rutte: “nee, niet letterlijk roze brillen. Die zijn heel ouderwets. De Dyson Zone Headphone kan worden aangevuld met een VR-bril. De software van de VR-bril zorgt ervoor dat de drager van de VR-bril de fabriek niet meer ziet, terwijl de Dyson Zone Headphone ervoor zorgt dat de drager de fabriek niet meer ruikt en hoort. De fabriek die naast het huis van de drager van deze spullen staat, is dan simpelweg weggepoetst uit de belevingswereld van de gebruiker. De gebruiker denkt dan dat hij in een gaaf land woont. Al deze maatregelen zijn veel goedkoper dan het aanpakken van luchtvervuiling. En softwareontwikkeling is een continu leer- en ontwikkelproject. In de volgende versie zijn alle eventuele problemen opgelost. "De volgende versie is altijd beter" zeggen softwaremakers altijd en wij willen onze burgers een meeslepende levenservaring bieden.”

Als laatste wilde premier Rutte er nog aan toevoegen dat het massaal dragen door de burgers van de Dyson Zone Headphone in de omgeving van Tata Steel zal dienen als proefproject, waarbij de regering zorgvuldig zal kijken naar de voor- en nadelen en de kosten. Als de proef slaagt, zullen de inwoners van Rotterdam, Amsterdam en de gemeenten die rond luchthaven Schiphol liggen ook de mogelijkheid krijgen hun leven te verrijken met een Dyson Zone Headphone in combinatie met een moderne VR-bril.

Dyson Zone Headphone: prijs en leveringsinformatie

Helaas laat de eerste levering van de Dyson Zone Headphone nog even op zich wachten. We zullen nog tot het eind van dit jaar moeten wachten. We weten nog niet hoe duur de Dyson Zone Headphone zal zijn en welke functies hij zal hebben.


EDITORS' CHOICE