NIEUWS

De Dyson Zone is een hoofdtelefoon en luchtreiniger die vieze lucht en ruis blokkeert

De Dyson Zone lijkt een vroege 1-april grap maar is waarschijnlijk een serieus product. Is het ook een goed product? Dat weten we nog niet. De Engelse fabrikant Dyson claimt de eerste hoofdtelefoon te hebben gebouwd die de drager voorziet van zowel schone lucht als een schoon hifigeluid. Met name het eerste is geen overbodige luxe in sommige steden. Het tweede is mooi meegenomen en de combinatie van schone lucht en een schoon geluid in één apparaat klinkt als muziek in de oren. Lopen we straks allemaal rond met zo’n apparaat op ons hoofd? Geen idee. Eind van dit jaar zal de Dyson Zone op de markt komen voor een thans nog onbekende prijs.

Dyson Zone: revolutie op de hoofdtelefoonmarkt?

“De Dyson Zone is Dyson’s eerste draagbare luchtreiniger die stadsvervuiling, zoals gas, allergenen en fijnstof opvangt en ongewenste ruis tegenhoudt met geavanceerde ruisonderdrukking en hifi audio,” zo luidt de aanhef van Dyson’s persbericht. Als we niet eerder hadden geschreven over het door Dyson ter zake gedeponeerde octrooi, hadden we dit bericht weggezet als vroege 1-april grap, maar waarschijnlijk is toch sprake van een serieus product, even ongeacht of dit product ook goed werkt en doet wat de fabrikant belooft. We weten dit overigens niet absoluut zeker en houden een slag om de arm. Misschien blijkt later toch sprake te zijn van een vroege 1-april grap.

Terwijl de stedelijke bevolking in de wereld blijft groeien, schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat wereldwijd 9 op de 10 mensen lucht inademt die de WHO gestelde limiet voor verontreinigende stoffen overschrijdt. Waar de NO2-vervuiling in steden tijdens de COVID19-pandemie afnam, zijn de niveaus in veel wereldsteden snel weer terug bij waar ze waren. Op sommige plekken hebben ze zelfs de pre-pandemische niveaus inmiddels overschreden. Naar schatting worden meer dan 100 miljoen mensen, ongeveer 20% van de Europese bevolking, blootgesteld aan langdurig lawaai dat boven de WHO-richtlijnen ligt. Kennelijk zag fabrikant Dyson daar een kans.

Dyson Zone: oorzaak aanpakken of gevolg bestrijden?

Of Dyson een goed product heeft ontwikkeld, moeten we nog mee gaan maken en over de beloofde geluidskwaliteit in combinatie met een compressor in ieder oorschelp vallen ook nog wel de nodige vragen te stellen. Hoe zou de accuduur zijn als de compressoren op het hoogste toerental draaien? En als je de compressoren niet kunt horen, voel je ze mogelijk wel trillen.

Mogelijk doet de Dyson Zone wat de fabrikant belooft. Maar ergens bekruipt ons ook een ongemakkelijk gevoel. Waarom is de luchtkwaliteit op sommige plaatsen op aarde zo slecht dat kennelijk dit soort oplossingen bedacht moeten worden? Het zou toch beter zijn als we als mensheid wat minder troep de lucht in zouden blazen zodat we met een gewone ANC-hoofdtelefoon kunnen rondlopen. We zouden de oorzaak moeten aanpakken en niet het gevolg bestrijden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Laat Dyson daarom voorlopig zijn gang maar gaan en het gevolg bestrijden. Dat doet Dyson immers ook met zijn stationaire luchtreinigers.

Dyson Zone: zes jaar ontwikkeling en 500 prototypes

De Dyson Zone luchtreinigende hoofdtelefoon komt voort uit meer dan dertig jaar expertise van Dyson in luchtstroom-, filtratie- en motortechnologieën en diepgaande kennis van de binnen- en buitenluchtkwaliteit. Hoe werkt de Dyson Zone dan precies? Dyson geeft de volgende uitleg.

“De compressoren in elke oorschelp zuigen lucht door de dubbellaagse filters en projecteren twee stromen gereinigde lucht naar de neus en mond van de drager via het contactloze vizier. De vorm van het vizier zorgt ervoor dat de gezuiverde luchtstroom dicht bij de neus en mond wordt gehouden en zo min mogelijk wordt verdund door externe zijwind. De Dyson Zone levert rijke, meeslepende audio en houdt ongewenst stadslawaai buiten dankzij geavanceerde actieve ruisonderdrukking (ANC – Active Noice Cancellation). Het heeft een neutrale frequentierespons, om muziek of audio natuurgetrouw na te bootsen zoals de maker het bedoeld heeft,” aldus Dyson in zijn persverklaring.

Het ontwikkelen van een contactloos vizier was een must voor Dyson engineers, om ongemak en irritatie te voorkomen die vaak kunnen ontstaan door volledig contact alternatieven. Het contactloze vizier was daarom een cruciaal element van het ontwerp. De Dyson engineers gingen voor de Dyson Zone verder dan de bestaande testmethoden. Ze gebruikten een ademhalingsoefenpop die is uitgerust met mechanische longen en detectieapparatuur van medische kwaliteit, die vervuiling 'inademt' en menselijke ademhalingspatronen nabootst in een gecontroleerde ruimte. Vervolgens werd het vervuilingniveau in de neus en keel gemeten om de filtratie-efficiëntie te bepalen van die deeltjes die anders in de kunstlong van de pop terecht zouden komen. De compressoren in de oorschelpen zuigen lucht door de dubbellaagse filters. Het negatief geladen elektrostatische filtermedium vangt ultrafijne deeltjes zoals allergenen en deeltjes uit bronnen zoals remstof en industriële verbranding. Een met kalium verrijkte koolstoflaag vangt verontreinigende stoffen uit stadsgas zoals NO2 en SO2 op.

Dyson Zone: een wetenschappelijke benadering

Voor deze eerste stap in de wereld van audio kozen Dyson engineers voor een wetenschappelijke benadering in plaats van de meer algemene 'gouden luisteraar' benadering zoals vele anderen volgens Dyson doen. Dyson’s team van audio- en akoestiekingenieurs ontwikkelden uitstekende audio op basis van statistieken, ondersteund door uitgebreide luisterproeven. Het resultaat: pure, rijke audio en geavanceerde ruisonderdrukking. Ondanks de beperkte ruimte die inherent is aan een draagbaar apparaat, hebben de engineers van Dyson een hoogwaardig neodymium elektro-akoestisch systeem ontwikkeld in elke oorschelp. Een brede frequentierespons, nauwkeurige links-rechts balans en vervorming die aanzienlijk lager is dan wat door het menselijk oor kan worden gedetecteerd, bieden een getrouwe reproductie zoals de muzikanten of makers het bedoeld hebben.

Voorts heeft Dyson een geavanceerd ruisonderdrukkingssysteem ontwikkeld. Samen met zijn unieke reeks microfoons, de passieve demping van het apparaat en ANC vermindert het ongewenst omgevingsgeluid en motorgeluiden om thuis, op het werk en onderweg geavanceerde ruisonderdrukking te bieden. Grote, gebogen oorkussens vormen zich rond het oor van de luisteraar, met een schuimdichtheid en klemkracht van de hoofdband die speciaal zijn ontworpen voor zowel comfort als optimale ruisonderdrukking.

Dyson Zone: "het moet ook lekker zitten"

Elk hoofd is uniek. Voor Dyson's eerste draagbare technologie moesten de engineers van Dyson op een nieuwe manier over comfort nadenken. Gedetailleerd onderzoek naar de hoofd- en gezichtsgeometrie betekende dat engineers konden meten hoe de Dyson Zone op verschillende hoofden zouden zitten en presteren. Ze onderzochten onder andere de klemkracht van de hoofdband, de geometrie en materialen van het vizier en de verstelbaarheid van het apparaat.

Geïnspireerd door de vorm en het ontwerp van een paardenzadel, is de Dyson Zone ontworpen om het gewicht over de zijkanten van het hoofd te verdelen in plaats van op de bovenkant. Een zadel buigt meestal over de ruggengraat van het paard en verdeelt de belasting gelijk aan de linker- en rechterkant.

De ontwikkeling van de oorkussens is om drie redenen belangrijk: comfort, stabiliteit op het hoofd en passieve demping. Schuim is een voor de hand liggende keuze voor oorkussens. Dyson engineers hebben goed gekeken naar de samenstelling van verschillende soorten schuim om het meest geschikte materiaal te kiezen op basis van dichtheid, mate van compressie en terugvering - die allemaal de manier veranderen waarop druk zich vertaalt naar het hoofd. Bij het kiezen van het optimale schuim voor de oor- en hoofdbandkussens was het belangrijk om een balans te vinden tussen het comfort dat het biedt, de stabiliteit wanneer het naar het oor wordt gevormd, maar vooral het akoestische voordeel dat het biedt. Het kussen is doelbewust platter dan conventionele oorkussens voor zowel demping als comfort, en de kussens zijn schuin geplaatst in lijn met de hoek van het oor op het hoofd voor optimaal comfort.

Dyson Zone: een wereldwijde inspanning

De Dyson Zone is ontwikkeld door teams in het Verenigd Koninkrijk, Singapore, Maleisië en China. De ontwikkeling en integratie van de app was een cruciaal project om te zorgen voor intelligente en zinvolle trackingfuncties voor lucht- en geluidshinder. Verder staan robuustheid en duurzaamheid centraal. Zoals met alle Dyson machines, is de Dyson Zone tot het uiterste getest in temperatuurgecontroleerde kamers. Verder heeft de Dyson Zone valtests en materiaal- en stofslijtagetests moeten ondergaan ter controle van de robuustheid van knoppen en nog veel meer. Natuurlijk is de Dyson Zone net als andere Dyson machines zowel in warmere klimaten met een hogere luchtvochtigheid als in koelere klimaten getest.

Dyson Zone luchtreinigende hoofdtelefoon: technische kenmerken 

  • Radicaal nieuw formaat voor het geven van schone lucht en hifi audio onderweg
  • Electrostatische filtratie vangt 99% van de vervuilde deeltjes zo klein als 0.1 micron op, zoals stof, pollen en bacteriën
  • Met kalium verrijkt koolstoffilter vangt stadsgassen zoals NO2, SO2 en O3 op
  • Contactloos vizier waardoor twee stromen gereinigde lucht naar neus en mond worden geleid, speciaal ontworpen voor gebruik buitenshuis
  • De kleinste motoren van Dyson tot nu toe, zitten in elke oorschelp en vormen het kloppende hart van de Dyson Zone luchtreinigende hoofdtelefoon
  • Geavanceerd ANC en een hoogpresterend neodymium elektro-akoestisch systeem leveren rijke, meeslepende audio die het geluid repliceert zoals de artiest of maker het bedoeld heeft
  • 15 studenten van het Dyson Institute of Engineering and Technology werkten aan het Dyson Zone project van uiteenlopende disciplines zoals akoestische ontwikkeling, elektronica en luchtstroomsystemen
  • Drie ANC modi: isolatie, gesprek en transparantie. 1. Isolatiemodus: hoogste niveau van actieve ruisonderdrukking om een rijke, meeslepende audio-ervaring te bieden, bijvoorbeeld wanneer je je op een taak moet concentreren; 2. Gespreksmodus: deze wordt geactiveerd wanneer je het vizier naar beneden draait – automatisch schakelt de luchtreiniging uit om batterijvermogen te sparen en het gesprek te versterken; 3. Transparantiemodus: ontworpen om je bewust te maken van je omgeving, door geluiden zoals sirenes van nooddiensten of informatieve aankondigingen te versterken
  • Vier luchtreinigingsstanden: laag, gemiddeld, hoog en Auto. Omdat verschillende inspanningsniveaus verschillende ademhalingspatronen vereisen, wordt de Dyson Zone geïnformeerd door ingebouwde versnellingsmeters en schakelt in de automatische modus automatisch tussen hoge, gemiddelde en lage zuiveringssnelheden indien nodig.
  • Vier draagmodi: 1. Gecombineerde luchtreiniging, audio afspelen en ANC – vizier blijft bevestigd; 2. De hoofdtelefoon kan alleen voor audio worden gebruikt – vizier blijft bevestigd; 3. Voor situaties die gezichtsbedekking vereisen, zoals een mondkapje, zorgt het gezichtsbedekkende kapje voor een afgedekte oplossing – deze wordt meegeleverd in de doos; 4. Voor regio’s of situaties die FFP2-conforme gezichtsbedekkingen vereisen - voldoet het FFP2 hulpstuk voor gezichtbedekking aan de vereiste filtratienorm. Dit hulpstuk zal worden meegeleverd.

Dyson Zone: prijs en leveringsinformatie

De Dyson Zone wordt wereldwijd uitgerold vanaf het najaar van 2022. De timing zal per regio verschillen. De volledige productspecificaties en verdere details over beschikbaarheid in de Benelux zullen in de komende maanden worden aangekondigd.


EDITORS' CHOICE