NIEUWS

Dyson onthult octrooi voor luchtzuiverende hoofdtelefoon


Sinan Kökbugur | 06 februari 2020 | Fotografie Fabrikant

De Engelse stofzuigerfabrikant Dyson heeft een octrooi onthuld voor een hoofdtelefoon die de lucht om de gebruiker heen zou moeten zuiveren. De marketing van het gadget aan consumenten in Chinese steden met veel smog zou een belangrijke motor voor het project kunnen zijn. Veel verder dan de tekentafel en een octrooiaanvraag is het product nog niet gekomen. En het is ook niet duidelijk of de hoofdtelefoon überhaupt wel muziek zal kunnen gaan weergeven, want geluidskwaliteit wordt wel een uitdaging met een ventilator op beide oren die 12.000 toeren per minuut draait.

Dyson hoofdtelefoon: voor luchtzuivering, muziekweergave of allebei?

Sommige dingen tarten de verbeelding of grenzen ten minste aan het ongelofelijke. Op de website van persbureau Bloomberg lazen wij dat de Engelse high-end stofzuigerfabrikant Dyson een octrooi heeft verkregen op een hele bijzondere hoofdtelefoon, t.w. een hoofdtelefoon die de gebruiker voorziet van zuivere lucht. Echt waar. De plannen van Dyson voor een luchtzuiveringsinstallatie die als hoofdtelefoon zou kunnen fungeren, zijn gepubliceerd door het Britse octrooibureau, in een tijd waarin gezichtsmaskers onmisbare accessoires zijn geworden om de verspreiding van een dodelijk virus in Azië te bestrijden.

Het product, ontwikkeld door de ingenieurs van Dyson Ltd., bevat een filter in de hoofdtelefoon, met een vorm van een mondstuk dat gefilterde lucht aan de gebruiker levert. Het octrooi merkt op dat “luchtvervuiling een toenemend probleem is en dat verschillende luchtverontreinigende stoffen schadelijke effecten op de menselijke gezondheid hebben of vermoed hebben.”

De plannen van Dyson voor een 'draagbare luchtzuiveringsinstallatie' werden voor het  eerst gerapporteerd door Bloomberg  in 2018. “We creëren voortdurend disruptieve oplossingen voor problemen, wat betekent dat we veel patenten indienen”, zei een woordvoerder van Dyson in een e-mail. “Als en wanneer een product klaar is, zullen we het graag doornemen, maar tot die tijd geven we geen commentaar op onze patenten,” zo is te lezen op de website van Bloomberg.

En hoe zou de hoofdtelefoon van Dyson dan moeten werken?

Dit is hoe het octrooi van Dyson zegt dat het zal werken: beide oorschelpen bevatten een motor en een waaierachtige propeller van 35-40 millimeter, die draaien met een toerental van 12.000 rpm om ongeveer 1,4 liter lucht per seconde in de hoofdtelefoon te zuigen via een filter dat deeltjes – stof? bacteriën? dit is niet nader gespecificeerd – niet laat doordringen. De gefilterde lucht stroomt vervolgens langs elke kant van het mondstuk, in het midden samen, waar een geperforeerde luchtopening ongeveer 2,4 liter schone zuurstof per seconde in de richting van de mond van de drager spuit. Er is echter geen verwijzing naar een batterij of enige afbeelding waar deze zou kunnen passen.

Het best bekend om zijn stofzuigers en handdrogers, heeft Dyson zijn populaire lijn van vloerstaande luchtreinigers uitgebreid. Elke mogelijkheid om te groeien op de markt voor koptelefoons zou een sprong voor Dyson betekenen, in vergelijking met AirPods en Beats van  Apple Inc. en geavanceerde gadgets zoals Bose en Sennheiser.

Gaat de Dyson hoofdtelefoon überhaupt muziek weergeven? Het octrooi is er niet erg duidelijk over, maar sluit het in elk geval niet uit. Wellicht kunnen de luchtaanzuigers uitgeschakeld worden of op een laag toerental worden gezet als de gebruiker muziek wil luisteren. Wellicht gaat de Dyson hoofdtelefoon helemaal geen muziek weergeven, als hij al ooit op de markt zou komen. Of zou misschien noise-cancelling het geluid van de ventilatoren moeten elimineren? Hoe zou het zijn om naast iemand in de trein te zitten die een Dyson hoofdtelefoon draagt die op vol vermogen lucht zuivert?

Ons dunkt dat Dyson nog een lange weg heeft te gaan, zelfs als de hoofdtelefoon geen muziek gaat weergeven. Het bedrijf dient overigens een groot aantal octrooien in voor producten die vaak niet in productie komen. In 2009 diende het bedrijf bijvoorbeeld een aanvraag in voor een hydraulische sapcentrifuge die nog niet als eindproduct is verschijnen en tot nu toe zijn dit jaar patenten gepubliceerd voor een elektrische tandenborstel en autoruitonderdelen.

Bron: Bloomberg

EDITORS' CHOICE