NIEUWSBoaacoustic

Tip van de redactie: Boaacoustic hifi-bekabeling

We besteden graag tijd en aandacht aan zaken waarmee de hifi-sets van muziekliefhebbers van instap tot high-end een zo goed mogelijke beleving zullen geven. Naast de aanschaf van een budgettair passende set van apparatuur is de aanschaf van goede bekabeling een belangrijk startpunt. Met de aanschaf van analoge/digitale interlinks, luidsprekerbekabeling en niet in de laatste plaats de netwerk- en stroomkabels wordt een goede basis neergezet voor een perfect spelende set, ongeacht de prijsklasse ervan.

Aan exclusieve bekabeling geen gebrek, dus laten we vandaag weer eens kennismaken met een fabrikant die betaalbare oplossingen biedt die bovenal heel goed presteren. Deze keer is dat het Duitse Boaacoustic.

Boaacoustic aus Berlin

Boaacoustic is afkomstig van JIB-Germany Technology GmbH, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Berlijn. Boaacoustic is een nog relatief onbekende speler in Nederland, maar geniet met name in haar thuisland een prima reputatie. Een van de belangrijkste redenen daarvan is de excellente verhouding tussen prijs en de prestaties. Bovendien is de kwaliteit van de bekabeling en de duurzaamheid van de connectors van een significant hoger niveau dan in dit prijssegment gebruikelijk is.

Om de verkoopprijzen van de bekabeling betaalbaar te houden en een constante kwaliteit te leveren, laat Boaacoustic haar bekabeling op strenge specificaties en met nauwe toleranties fabriceren in één van de hierin gespecialiseerde kabelfabrieken in Azië. Niets mis mee. Het grootste deel van de kabelfabrikanten laat haar bekabeling immers in Azië vervaardigen. Waar Boaacoustic het onderscheid maakt, is dat ze niet besparen op de kwaliteit van de gebruikte materialen (99,99% zuiver koper is ook echt 99,99% zuiver koper) en de inzet van gekwalificeerd personeel. Alle bekabeling, op de Blackberry serie na, wordt in Berlijn afgemonteerd en hierbij wordt elke kabel individueel gecontroleerd alvorens deze in het Duitse warehouse belanden.

Bouwkwaliteit en pasvorm

Een van de belangrijkste onderdelen van een hifi-kabel is de connector. Afgezien van de materiaal technische eigenschappen is ook de pasvorm van de connectors van groot belang. Wanneer een connector niet 100 procent past, kan dat voor vervelende situaties zorgen. Klemt de stekker te strak, dan kan het kostbare mechanische schade veroorzaken aan het hifi-component. Stekkers mogen ook niet te los zitten waardoor deze geen goed (massa) contact maken, of erger, dat de stekkers na verloop van tijd uit de terminals of zelfs helemaal van de kabels afvallen. In deze situaties kan er schade ontstaan aan de elektronische circuits van de componenten. In het minst gunstige geval kan er door een niet goed passende interlink oscillatie in de keten ontstaan waarbij er bij sommige high-end sets in luttele tellen een kostbare tweeter uit uw premium luisprekers rookt. Betreft dit een beryllium of diamond tweeter zal dit al snel een schade zijn equivalent aan een gemiddeld netto maandinkomen.

We spelen al wat jaren met bekabeling van Boaacoustic en weten uit ervaring welke voordelen er zijn. De pasvorm is altijd perfect en vrijwel alle luidsprekerbekabeling wordt bijvoorbeeld standaard geleverd met zowel banaanstekers als met spades voor een optimale connectie. De connectors hebben zich qua duurzaamheid inmiddels bewezen en tijdens de intensieve review werkzaamheden is er nooit een Boaacoustic kabel defect geraakt. Ook hebben we duidelijke performanceverschillen tussen de instappers en de hoger geprijsde topmodellen ervaren. Boaacoustic stelt te werken volgens het goed, beter, best-principe en wij kunnen uit ervaring onderstrepen dat we uitstekende resultaten hebben behaald met de instappers en het investeren in een hoger gepositioneerde kabelserie van deze fabrikant vertaalt zich daadwerkelijk in zowel een hogere geluidskwaliteit als een verhoogde betrokkenheid met de muziek.

Slimme keuzes maken

Het zal voor zich spreken dat het niet altijd zinvol is om bij een set van 400 euro voor 4000 euro in bekabeling te investeren. Het blind kiezen voor de duurste en meest exclusieve bekabeling is dus niet de gouden tip waar u misschien wel op had gehoopt. Al vindt importeur noch vakhandel het uiteraard geen heel groot probleem wanneer u dit wel prefereert. We moeten u wel bekennen dat we juist bij de betere middenklasse hifi-apparatuur de meest opmerkelijke verschillen hebben kunnen waarnemen bij het gebruik van een stapje te hoog gepositioneerde bekabeling. Hoe dan ook is de vuistregel '10 procent van het totaalbedrag aan kabels besteden' een prima uitgangspositie, want goede bekabeling behoeft enige investering, maar laat de set vaak wel op een hoger niveau spelen. Zelfs een flinke stap hoger dan wanneer dit bedrag wordt verdisconteerd in de aanschafprijs van een hoger gepositioneerd audiocomponent en deze vervolgens met de gratis meegeleverde OEM snoertjes wordt aangesloten. Iets dat helaas nog veel te vaak gebeurt.

Om binnen elk prijssegment een goede propositie neer te kunnen leggen hebben de techneuten bij Boaacoustic naast de premium koper en zilver series de uitstekend betaalbare Blueberry kabellijn geïntroduceerd. Nadat dit concept positief door de markt is ontvangen, heeft de fabrikant ook de premium Evolution kabellijn voor de betere middenklasse en high-end hifi-sets ontwikkeld. Voor de onderkant van de markt heeft de fabrikant haar best gedaan om eveneens een kwalitatief goed product te ontwikkelen met een heel interessant prijskaartje. Dit is de Blackberry serie. Deze is behalve voor betaalbare sets ook uiterst geschikt voor home cinema toepassing en levert zodanig goede prestaties dat deze een heel eind kunnen meegroeien tijdens het upgraden van uw set.

Langetermijnervaringen

Zoals al eerder aangegeven spelen we al enkele jaren met de bekabeling van Boaacoustic. Nadat we de kantoorset bestaande uit een Naim Uniti Lite, een additionele Denon DCD960 cd-speler met Johan Ketelaar modificatie en een set Thiel CS1.5 Hi-Fi luidsprekers enkele jaren geleden van Boaacoustic Blueberry bekabeling hebben voorzien ervaren we dat de klankeigenschappen op een significant hoger niveau staan dan met gebruik van de snoertjes uit de doos. We ervaren over de gehele audioband een veel homogenere muziekweergave waarbij we nooit enige scherpte in de muziekweergave terug horen. Deze Blueberry bekabeling levert vooral een heerlijk vloeiende en ongedwongen muziekweergave.

Nadat we de Blueberry serie wisselen voor hoogwaardige bekabeling uit de Evolution Black serie ervaren we een hogere betrokkenheid bij de muziek. We hebben met deze optisch indrukwekkend uitziende bekabeling het idee naar een andere set te luisteren. De toename van sublaag, de rust, controle en ruimtelijkheid zijn met deze bekabeling van een andere orde. Aangezien deze bekabeling de enige beschikbare demoset was van de importeur hebben we deze na een paar maanden gebruik weer keurig netjes geretourneerd en recentelijk verruild voor de nieuwste Blackberry kabelserie van Boaacoustic.

Blackberry is de instapserie van Boaacoustic en ziet er optisch chique uit. Deze instapper deelt de kabeltechnologie met de hogere gepositioneerde lijnen en speelt hiermee op een hoger niveau dan dat de prijs initieel doet vermoeden. We ervaren een lichte toename in levendigheid ten opzichte van de Blueberry serie en gezien de laid-back de signatuur van de set matcht deze heel mooi met dit type kabel. Ondanks dat wij ook snel worden verleid om voor de duurste optie te kiezen (omdat het kan) moeten we in alle eerlijkheid bekennen dat deze Blackberry serie misschien wel de beste luisterervaring biedt voor de muntjes die we ervoor zouden moeten investeren.

Exoten

Ten slotte levert Boaacoustic natuurlijk nog diverse kabels uit de koper en zilver series. Deze bekabeling is gepositioneerd van instap tot een prijssegment van vijf getallen. Wij hebben deze bekabeling in de loop der jaren veelvuldig te logeren gehad en heeft ons een prima indruk gegeven van de verschillen tussen de bekabeling in de diverse prijsklassen. Zo konden we bijvoorbeeld met een paar wisselingen de perfecte interlink selecteren waarmee onze platenspeler net even een beetje meer midrange definitie kreeg, zonder het laagfundament of de detaillering in de top-end weg te nemen.

Een deel van deze bekabeling is nu vervangen door de Evolution Series en om deze reden voert de importeur de koper en zilver serie niet meer actief in haar programma. Indien u toch in deze serie geïnteresseerd bent, is deze uiteraard wel op aanvraag te leveren. Voor meer informatie kunt u contact met de importeur opnemen.

Eindoordeel

Wanneer u nog gebruik maakt van de gratis meegeleverde RCA-kabeltjes van uw audiocomponent of u wanneer op zoek bent naar die specifieke muziekbeleving met uw hoogwaardige hifi-set, dan zou de oorzaak van het gemis aan beleving wel eens gezocht kunnen worden in de gebruikte bekabeling. Wellicht heeft u ergens in een grijs verleden al eens geïnvesteerd in een set mooie interlinks en goed presterende luidsprekerkabels, maar net als bij hifi-componenten is de kwaliteit en duurzaamheid van bekabeling de laatste jaren significant toegenomen.

Maakt u nog gebruik van oudere koperen bekabeling, dan is het niet ondenkbaar dat de mantel door externe invloeden beschadigd is geraakt en dat de koperen geleiders onder invloed van zuurstof zijn gaan oxideren. Dat heeft een hoorbare invloed op de geluidskwaliteit. Het eens in de tien, vijftien jaar wisselen van bekabeling kan de muziekbeleving dan ook beslist ten goede komen. Dit hoeft met de kabels van Boaacoustic niet de hele wereld te kosten.

Wanneer u dan toch bezig bent, is het misschien slim om alle onzekerheden uit de vergelijking weg te nemen door van stopcontact in de muur tot aan de luidsprekers te investeren in een set ‘verse’ kabels uit de Blackberry, Blueberry of Evolution serie. Het is goed te weten dat juist met het slim investeren aan het begin van de keten de grootste winst zal worden behaald. Besteed dus extra zorg bij de keuze van goede stroomkabel, maar ook van een goede netwerkkabel. Hifi-bekabeling van Boaacoustic is dankzij de uitstekende verhouding tussen prijs en prestaties in elk geval een heel mooi startpunt.

Kijk voor meer informatie op boaacoustic.de, in Nederland verkrijgbaar via Highend Music.

MERK

EDITORS' CHOICE