NIEUWSHiFi Rose

Hifi Rose RA 180: geen aanraakscherm maar heel veel knopjes op deze geïntegreerde versterker

Het Koreaanse Hifi Rose is bekend van zijn netwerkspelers voorzien van een aanraakscherm dat zo ongeveer de hele frontplaat in beslag neemt. Het Koreaanse audiobedrijf heeft een geïntegreerde versterker getoond zonder aanraakscherm maar met een frontplaat vol met knopjes en tandwieltjes. Er zijn zelfs twee kleine VU-meters geplaatst. Dat contrasteert mooi naast de streamers van Hifi Rose. Oh, maar onder de motorkap van de RA180 is wel allerlei nieuwe techniek geplaatst. Wij zijn nog in afwachting van prijs en leveringsinformatie m.b.t. de RA180.

Hifi Rose RA180: geknopte geïntegreerde versterker met GaN FET halfgeleiders aan boord

Het in Zuid-Korea gevestigde audiobedrijf Hifi Rose is bij de lezers van dit medium met name bekend vanwege de netwerkspelers die zonder uitzondering zijn voorzien van een groot frontdisplay. Groot is een understatement want de displays nemen zo ongeveer het hele front in beslag en verder zijn er geen of vrijwel geen knoppen op het front geplaatst.

Lees ook de volgende artikelen over de producten van Hifi Rose

Het bedrijf lijkt met de lancering van de geïntegreerde versterker RA180 volledig de andere kant op te slaan, want het front van de RA180 heeft een overdadige hoeveelheid knopjes en zelfs zichtbare tandwieltjes. Geen aanraakscherm of andere moderniteiten te bekennen. Maar schijn bedriegt een beetje, want onder de motorkap zijn o.a. GaN FET halfgeleiders en andere interessante nieuwe technische keuzes te vinden. De RA 180 contrasteert in elk geval heel sterk met de streamers van het merk.

Wat is er dan zo nieuw aan de RA180? De eindtrappen van de RA180 werken in klasse D maar het grote verschil met andere klasse D ontwerpen is het gebruik van Gallium Nitride FET halfgeleiders. De dode tijd rond het schakelpunt is een factor tien kleiner vergeleken met silicium halfgeleiders. Hiermee wordt naar eigen zeggen de limiet van klasse D verlegd en wordt een zacht en natuurlijk geluid gepresenteerd.

Verder heeft de tweekanaals RA180 vier mono versterkers aan boord. Elk kanaal heeft dus een aparte eindtrap die de lage dan wel de hoge tonen versterkt. De gebruiker kan dus meteen bi-ampen en de cross-over kan met knoppen op het front worden geregeld. Elke module kan 200 Watt aan acht Ohm leveren dus er is totaal 400 Watt per kanaal aan acht Ohm beschikbaar. De modules kunnen worden gebrugd als geen behoefte bestaat aan bi-amping. Met de Pure Direct knop kan alle toonregeling en cross-over worden omzeild.

Klasse D versterkers hebben vaak een frequentiebereik dat niet veel verder reikt dan 20 kHz. De RA180 gaat van 20 Hz tot 50 kHz. Op niveau -3 dB is dat 100 kHz en op -6 dB wordt 200 kHz aangetikt.

Aan de voeding is naar eigen zeggen de nodige aandacht besteed. Er zijn geen digitale ingangen geplaatst maar wel een instelbare draaitafelingang. De volumeregeling is gemotoriseerd en dus regelbaar met een afstandbediening.

Hifi Rose heeft nog geen officiële prijs- en leveringsinformatie gegeven en ook de technische specificaties zijn nog niet definitief bevestigd. Neemt niet weg dat de RA180 in elk geval een heel apart uiterlijk heeft en intussen nieuw techniek presenteert. We zijn benieuwd naar de eerste fysieke verschijning van de RA180 van Hifi Rose.

MERK

EDITORS' CHOICE