NIEUWSAnalogRelax

Analog Relax EX1000: element met Yakushiga cederhouten body en robijnnaaldhouder

Het in Japan gevestigde Analog Relax heeft een nieuwe draaitafelelement aangekondigd genaamd EX1000. De nieuwe EX1000 is gemaakt van unieke materialen. De behuizing is bijvoorbeeld gemaakt van zeer hard 2.000 jaar oud Yakushigi-hout, een uiterst zeldzame ceder. De EX1000 wordt op bestelling en na ontvangst van betaling gemaakt door Japanse ambachtslieden.

Analog Relax EX1000: mc-element

De Yakushigi-boom is een zeldzame boom met een zeer traag groeiproces. De boom is inheems op het kleine eiland Yakushima, gelegen in de zuidelijke regio Kyushu. Door de trage groei zijn de jaarringen slechts een millimeter dik en hebben een unieke celstructuur. Vanwege de zeldzaamheid van het materiaal zal de EX1000 in een beperkte oplage worden uitgebracht. Tegelijkertijd waarschuwde de fabrikant dat de textuur en kleur van het hout in de loop van de tijd zullen veranderen. Dat is niet vreemd voor een voorwerp dat van hout is gemaakt. De jaarringen zijn met hars geïmpregneerd. Het oppervlak is ingewreven met bijenwas.

Een ander materiaal dat in de EX1000 wordt gebruikt, is robijn, een soort korund. Deze naam is beter bekend in industriële toepassingen. Het mineraal staat op de tweede plaats in hardheid, na diamant. De naaldhouder van de EX1000 is gemaakt van machinaal bewerkt robijn. De Super Curve Line Contact is nieuw ontwikkeld toen de Analog Relax EX1 phono-cartridge werd gemaakt en is zeer goed ontvangen door klanten. Versie 2 is een verbeterde versie van deze naald. Het behoudt de voordelen van het origineel, dat een lijn heeft met alleen de voorrand van de punt van de stylus (naald) met een kromming die dicht bij die van een ronde stylus ligt, met extra ontwerp om alle informatie op de plaat op te pikken met behulp van meerdere hoeken. Het is bijzonder goed in het reproduceren van levende instrumenten en een andere geweldige functie is dat je geen vervorming van de innerlijke groef zult voelen. Volgens de makers pikt de naald niet het krassende geluid van oude originele platen op, een zorg voor veel platenfans, waardoor de luisteraar zichzelf kan onderdompelen in het geluid van de plaat. De stylus is ook beter bestand tegen slijtage, waardoor hij een langere levensduur zou moeten hebben.

De Analog Relax EX1000 is een mc-element. De spoel is gemaakt van hoogzuiver koperdraad. Het systeem maakte gebruik van het veld van een composiet neodymiummagneet waardoor een signaal met een piek-tot-piekwaarde van 0,5 mV (1 kHz) aan de uitgang worden verkregen.

De EX1000 wordt op bestelling en na ontvangst van betaling gemaakt door Japanse ambachtslieden. We weten niet wat het element in de Benelux zou gaan kosten. Op een Engelstalige website zagen wij een prijs van 16.000 dollar. Een belangstellende in de Benelux moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, mogelijke invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.

MERK

EDITORS' CHOICE