NIEUWS

Muziektips, hybride buizenversterkers en het genot van vinyl

Max Delissen | 31 december 2021

Onze hoofdredacteur deed in december het verzoek om met een top 5-lijstje muzikale tips, de opvallende trend(s) of de persoonlijk meest bijgebleven audiobeleving van 2021 te komen. Of met een combinatie van alle drie. Bij dezen de bijdrage van Max Delissen!

Muziektips 2021 (in willekeurige volgorde)

1) Pino Palladino / Blake Mills - Notes With Attachments

2) Neil Cowley - Hall Of Mirrors

3) Dans Dans - Zink

4) Trees Speak - Posthuman

5) Darkside - Spiral

Spotlight: PrimaLuna EVO300 Hybrid Integrated

Voor mij is dat toch de PrimaLuna EVO300 Hybrid Integrated, hoewel dat verhaal eigenlijk eind 2020 al begon. De mogelijkheid om samen met collega en goede vriend René van Es een dubbelrecensie te schrijven over dit nieuwe, in zijn uitvoering unieke en zéér goed klinkende Nederlandse versterkerontwerp en zo mee aan de basis te staan van de wereldwijde introductie was voor mij een geweldige ervaring.

Ik daag iedereen met een PrimaLuna buizen-voorversterker en een solid-state eindversterker van een ander merk uit om deze EVO 300 Hybrid ernaast te zetten en met een open mind te luisteren. Maar wees vervolgens wel bereid om de komende jaren wat minder uitbundig op vakantie te gaan. | Lees de gehele review hier

Trends 2021/2022

Wat me in 2021 opviel was de sterke stijging van het aantal zeer betaalbare Chinese da-converters die alleen direct bij de fabrikant of bij één wereldwijde distributeur te koop zijn, en die hun marketing via forums en social media voeren. Hiermee worden vakrecensenten deels buitenspel gezet, want zij zullen zo’n apparaat moeten aanschaffen om erover te kunnen schrijven, en dat is niet alleen duur, het tast mijns inziens ook in zekere mate de onafhankelijkheid aan. Dat vind ik een zorgwekkende trend die naar verwachting in 2022 alleen maar verder zal groeien. Het ‘let’s cut out the middle man’ concept lijkt gunstig voor de consument, maar aan de kwaliteit en vooral de onafhankelijkheid van ‘consumer reviews’ op forums en social-media groepen mág getwijfeld worden. 

Lees ook de review van de exclusieve Naim Solstice, de eerste draaitafel van Naim Audio

Een positieve trend voor 2021/2022 is dat steeds meer jongeren een platenspeler en elpees kopen om er ook daadwerkelijk naar te luisteren. Laten we hopen dat dat voortzet!


EDITORS' CHOICE