HI-VISITVeddan

Introductie Veddan Atom luidsprekersysteem (verslag)

Veddan begint een bekende naam te worden, toch in ieder geval voor lezers van HIFI.NL. We waren inmiddels meermaals welkom bij het audiobedrijf in de Achterhoek – onder meer voor een nadere kennismaking met de Veddan Origin, na de allereerste presentatie in een theater , waren aanwezig bij de introductie van die speaker bij Listening Matters in Den Haag, en nodigden het team uit voor een bijdrage aan het Dutch Audio Event. Medio december was het hoofdkwartier in Doetinchem het podium voor de onthulling van de Veddan Atom, waarbij Harro Tillema deze keer de honneurs voor HIFI.NL waarnam, daags voordat ook het persbericht op de mat viel. Voor wie dat laatste gemist heeft, bij dezen zijn verslag!

Veddan in Doetinchem

Op woensdag 15 december bracht HIFI.NL weer een bezoek aan het in Doetinchem gevestigde Veddan. We zijn hier in een beperkte setting uitgenodigd om ditmaal de officiële introductie van het nieuwe actieve Veddan Atom luidsprekersysteem bij te wonen. Omdat we altijd enthousiast zijn over unieke en nieuwe ontwikkelingen op audiogebied, nemen we deze uitnodiging graag aan.

Alvorens de nieuwe Atom officieel voor de aanwezigen wordt onthuld, eten we na de laagdrempelige ontvangst eerst traditioneel een stukje gebak om de geboorte van dit nieuwe muziektalent te vieren. Na de gezellige kennismaking krijgen we eerst een uitgebreide rondleiding door het bedrijf. We maken kennis met een ruim opgezette productiehal. Deze deels gerobotiseerde productieomgeving is voorzien van CNC-machines waarmee het bedrijf, onder meer, alle aluminium onderdelen van haar Veddan luidsprekers vervaardigd.

De unieke magnetostatische mid-hoog segmenten worden ook door Veddan zelf vervaardigd. De body, waar de vellen op worden gespannen en de op kracht geselecteerde neodymium magneten een permanente plek innemen, wordt bij Veddan met behulp van industriële 3D-printers met de hoogste precisie vervaardigd.

Volgens Veddan maakt 3D-printtechniek het mogelijk om deze complexe body vorm te vervaardigen. Een vorm en interne structuur die met de traditionele spuitgiettechnieken onmogelijk zou zijn. De kwaliteit en de resolutie waarmee deze objecten zijn geprint is werkelijk subliem.     

Wat wij niet wisten is dat het moederbedrijf waaronder Veddan valt een ingenieursbedrijf is dat onder andere deze industriële 3D-printers vervaardigt (de zwarte kasten rechts, red.). Printers in verschillende grootte die de hele wereld over worden verscheept en ook bij Veddan zelf worden toegepast in de eigen ontwikkel- en productieomgeving.

De 3D-geprinte magnetostatische Ultra Fast Membrane modules worden aan beide zijden van de body voorzien van een ultradun membraan. Deze werkt volgens een push-pull principe werken waarmee beide vellen elkaar niet negatief kunnen beïnvloeden. Veddan past per luidspreker drie van deze UFM-modules toe waarmee er een semi-omnidirectionele afstraling wordt bereikt. Dit is een niet alledaagse manier van geluidsweergave en volgens de methode van Veddan is dit niet eerder toegepast. Gepatenteerd? Nou en of.

How to split an atom

Terwijl we door de productiehal worden geleid wordt ons de ‘subwoofer’ van de Atom getoond. Deze wordt, net als bij de grotere Origin, trillingvrij onder de mid-hoog unit gemonteerd en afgefilterd op 150Hz. Feitelijk kunnen we met de Veddan Atom spreken van een ‘halve’ Origin. De onderzijde van de originele Origin is komen te vervallen en de gehele Origin is in mini uitvoering in de top ondergebracht. 

De kamer, of misschien kunnen we beter spreken van een ketel, waarin op de boven en onderzijde kleine 7-inch laagdrivers zijn gehuisvest is geheel uit staal vervaardigd en is intern voorzien van dempingsmateriaal.

Deze sub werkt ook volgens een push-pull principe en kan met dergelijke kleine, lichte woofers toch een flinke druk opbouwen. Veddan heeft heel bewust voor deze kleine drivers gekozen vanwege het lichte gewicht en de hogere snelheid waarmee deze Atom volgens de fabrikant een beter gedefinieerde laagweergave laat horen dan met grotere laagdrivers.

Nadat we in de ‘kraamruimte’ van Veddan eerste kennis hebben gemaakt met de interne organen van de Atom, begeven we ons naar de stijlvol ingerichte luisterruimte. Tijdens het officiële moment van onthulling krijgen we een goed beeld van de nieuwe Veddan Atom en kunnen deze nieuwe telg als geslaagde aanvulling op de luidsprekerlijn betitelen. Deze Atom maakt op ons de indruk van een soort van Mini-Origin. Nou ja, met een diameter van 25,5 en een hoogte van 69 centimeter (zonder voet) is dit niet écht mini. Deze nieuwe aanwinst uit de ‘skunk works’ van Veddan heeft wel een hoge schattigheidsfactor, zonder hierbij de traditionele look & feel van de originele Veddan Origin te hebben verloren.

Eerste luisterindrukken

Al tijdens de eerste paar nummers wordt het duidelijk dat Veddan een bijzondere prestatie heeft verricht. Deze Atom heeft een mooie muzikale klankbalans met een krachtig laag. Hierbij levert de Atom dankzij DSP een indrukwekkende frequentieresponse van 28Hz tot 24kHz (+/- 3dB).

De midrange heeft dankzij de dunne membranen een uitstekende definitie en laat muziek met een mooie openheid horen. Van hardheid of scherpte is absoluut geen sprake. We beluisteren een heerlijk vloeiende topend waarmee we ook bij langdurige luistersessies niet snel luistermoe zullen worden.

Het karakter van de ultralichte magnetostatische drivers komt hier heel goed naar voren. Veddan heeft veel tijd besteed om deze Atom goed op klank te brengen. Wij ervaren een uitstekende klankbalans waarbij instrumenten op realistische grootte worden weergegeven. Dankzij de snelheid van de mid-hoog UFM-modules blijven de belangrijke transiënts behouden waarmee een hoge mate van realisme in klank wordt bereikt. Veddan geeft aan dat dit proces ook bij de klant thuis wordt herhaald om de karakteristiek van de speakers perfect af te stemmen op de ruimte bij de klant.

Wanneer we de verschillen met een traditioneel actief luidsprekersysteem en de Veddan Atom zouden beschrijven beluisteren we de grootste verschillen op het gebied van imaging. De geluidsdiepte die deze Veddans laten horen is, zeker voor de prijsklasse, beslist goed te noemen. De soundstage is zeer breed. Muziek wordt over de gehele breedte op een ruimtelijke manier neergezet. Waar we bij sommige referentietracks gewend zijn dat een stem of instrument relatief smal in het centrum van het geluidsveld wordt neergezet, projecteert de Veddan dit dankzij het omnidirectionele gedrag wat breder in de ruimte.

Zeker bij de weergave van live albums geeft dit een unieke, meer 'live'-beleving. Dat heeft voornamelijk te maken met het rondstralende karakter van de mid-hoog sectie. Door het semi-omnidirectionele afstraalgedrag wordt, afhankelijk van ruimte en de mate van indraaien, een breder en meer ruimtelijke weergave verkregen. Dirk, een van onze Belgische concullega’s, benoemde dit heel treffend als het ‘Veddan karakter’. Wij verwachten dat deze luidsprekers het best tot hun recht zullen komen wanneer deze voldoende ‘ademruimte' hebben naar zij- en achterwand en onderling bovendien wat verder uit elkaar worden geplaatst.

Wanneer we de vraag stellen waarom ze deze kleinere variant hebben ontwikkeld geeft de fabrikant aan dat de Origin een zodanig prijskaartje heeft dat deze niet door iedere muziekliefhebber is op te brengen. Door het omvangrijke formaat van de Origin is dit speakersysteem bovendien minder geschikt voor kleinere huiskamers. Met deze factoren in gedachte heeft Veddan de Atom ontwikkeld, waarbij ze getracht hebben de unieke eigenschappen van de ‘grote’ Origin niet uit het oog te verliezen. Daarbij stond Veddan logischerwijs voor lastige keuzes, maar hebben ze na vele maanden van research, development en oneindig veel luistersessies een eindresultaat neergezet waar het bedrijf trots op mag zijn.

Prestaties en gebruiksgemak

Maak je over de grootte en het muziekvermogen geen zorgen. De luidsprekers hebben nog steeds een respectabel formaat en de ingebouwde versterkers van dit actieve systeem leveren een vermogen van meer dan 1050 Watt per kanaal. De luidsprekers zijn analoog aan te sturen met een traditionele (voor)voorversterker, hifi-streamer, via WiSA (24bit/96kHz lossless) en direct via de smartphone. Eigenlijk kan deze Atom met elke manier van aansturing overweg en biedt zo dezelfde functionaliteit als haar imposante broer.

De Veddan Atom kan solo en in een stereopaar worden aangestuurd. De muziekweergave bij een enkel exemplaar geeft volgens de fabrikant een vergelijkbare beleving als twee exemplaren, maar is vooral geschikt voor omgevingen waar activiteiten plaatsvinden. Hiermee is het een perfecte oplossing voor diegenen die vooral waarde hechten aan een goede geluidskwaliteit tijdens de dagelijkse taken thuis of op kantoor, zonder hier heel actief voor te gaan zitten.

Onze gedachte

Veddan heeft met deze nieuwe Atom een flexibel inzetbaar luidsprekersysteem ontwikkeld dat beter geschikt is voor een grotere groep muziekliefhebbers die het er voorover hebben om een paar euro meer uit te geven voor een set onderscheidende luidsprekers, maar hiervoor niet in een stratosferische prijsklasse terecht willen komen. De look, feel en muziekbeleving is 100 procent Veddan en neemt hiermee een unieke plek in het huidige hifi-landschap in.

Wij vinden deze Atom eigenlijk fijner klinken dan de Origin en vinden de Atom op vele vlakken mooier in balans. Door de compactere bouwwijze is deze ook voor het thuisfront acceptabel en heeft bovendien een aantrekkelijker prijskaartje. Hiermee is deze nieuwe Atom voor de meeste thuissituaties een heel mooi compromis zonder echte compromissen. Veddan geeft dan ook aan dat de Atom in veel situaties eigenlijk de grootste concurrent is van de Origin. En dan heb je als fabrikant je huiswerk gewoon goed gedaan.

De Veddan Atom is leverbaar met optionele luidsprekerstandaard voorzien van kabel doorvoer en is standaard leverbaar in het zwart en wit. Wilt u de speakers in dezelfde kleur laten afwerken als uw Dodge Challenger Hellcat of TRX? Eén telefoontje met de juiste kleurcode is voldoende voor een matched pair in uw garage. 

Veddan Atom
9.995 euro per stuk / 19.990 euro per set 
www.veddan.com

Bent u benieuwd naar de Veddan Atom of wilt u wellicht ook eens luisteren naar het Origin topmodel? Neem dan contact op met Veddan in Doetinchem voor een van de dealers bij u in de buurt. Wilt u de luidsprekers bij Veddan zelf samen met uw partner beluisteren? Meldt u dan aan via deze link. 

MERK

EDITORS' CHOICE