Lyngdorf lanceert zijn eerste custom-install luidsprekers

Het Deense audiobedrijf Lyngdorf Audio heeft zijn Discrete- en LS-productlijnen van luidsprekers onthuld. Het gaat in totaal om zeven modellen die netjes in een muur kunnen worden weggewerkt. Lyngdorf heeft ook een bijpassende subwoofer gebouwd genaamd BW-20 Boundary Woofer. De prijzen voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.

Lyngdorf Audio custom install luidsprekers: Discrete- en LS-productlijnen

Het in Denemarken gevestigde Lyngdorf Audio is ooit begonnen als bouwer van digitale tweekanaals versterkers. Het bedrijf oogstte daarmee het nodige succes en breidde het portfolio uit met meerkanaals audioverwerking voor surroundgeluid, o.a. met de MP-40- en MP-60 AV-processors. Vervolgens stortte Lyngdorf zich op de ontwikkeling van luidsprekertechnologie in de vorm van de MH-3, MH-2 en FR-1 luidsprekers.

Net als veel concurrenten is Lyngdorf nu ook in de installatiemarkt gestapt. We spreken dan over inbouw- en opbouwluidsprekers die in of op muren en plafonds kunnen worden verwerkt. Er is ook een bijpassende subwoofer ontwikkeld. Lyngdorf heeft de luidsprekers verdeeld over twee productlijnen.

De Discrete-productlijn bestaat uit de D-500 en D-500 Center full range, tweeweg luidsprekers plus de kleinere makkelijk te plaatsen D-5 en plafondinbouw D-5 IC-modellen. De productlijn van LS-1000-luidsprekers is verkrijgbaar in afzonderlijke configuraties voor linker-, rechter- en middenkanalen en deze zijn ontworpen voor grotere thuisbioscopen waar meerdere zitrijen een gecoördineerde, coherente audiopresentatie vereisen. De BW-20 is een nieuwe passieve Boundary Woofer die volgens de fabrikant een frequentiebereik heeft van 19 Hz tot 500 Hz..

Lyngdorf Audio: Discrete D-500 en D-500 middenluidsprekers

Om een gedefinieerd geluid te leveren, ongeacht de omgeving of installatieomstandigheden, worden de D-500 en D-500 Center geleverd met hun eigen luidsprekerbehuizingen, waardoor variatie in het geluidsprofiel wordt weggenomen die wordt veroorzaakt door inconsistenties in de aftermarket-kopkast of gesloten wandholtes.

De twee luidsprekers hebben een volledig bereikontwerp met twee passieve woofers van 175 millimeter, een driver voor de middentonen van 175 millimeter met een spreekspoel van 38 millimeter en geventileerde magneet, plus een zachte dome-tweeter van 28 millimeter. Beide modellen kunnen tot 50 Hz reiken, dus een subwoofer is niet altijd nodig in kleinere thuisbioscoopopstellingen en een muurbevestigingsmechanisme met montagepoten zorgt voor een ongecompliceerde installatie in de muur. De D-500 heeft een gesloten samengestelde kast terwijl de Center-versie een gesloten MDF-behuizing heeft.

Lyngdorf Audio: Discrete D-5 en D-5 IC-luidsprekers

De kleinere D-5 is ook een tweewegluidspreker en heeft vergelijkbare drivers (25 millimeter zachte dome-tweeter en 180 millimeter middentoner) als de grotere D-500, maar verliest de twee passieve woofers met een evenredig lagere respons van ongeveer 80 Hz. De verkleining van het formaat betekent echter dat de veelzijdigheid van de D-5 is vergroot, zodat hij nog steeds kan worden gebruikt in de front LCR-array of als surround-luidspreker, en natuurlijk zal het toevoegen van een subwoofer de lage tonen ondersteunen.

Voor degenen die op zoek zijn naar de volledige meeslepende audio-ervaring, is de D-5 IC ontworpen om op hoogte in het plafond of aan de muur te worden gemonteerd en heeft hij een schuine, verstelbare tweeter om het geluid naar het luistergebied te stralen.

Alle leden van de Discreet-reeks zijn afgewerkt in matzwart en worden geleverd met een wit magnetisch rooster.

Lyngdorf Audio: LS-1000-luidsprekers

Voor grotere thuisbioscoopomgevingen heeft Lyngdorf de LS-1000-luidsprekermodule geïntroduceerd met vier middentoners van 115 millimeter met lichte aluminium conussen, spreekspoelen van 25 millimeter en krachtige geventileerde magneten, en aangevuld met acht zachte dome-tweeters van 25 millimeter. Voor het leveren van consistente, effectieve en meeslepende audio aan het publiek in grotere auditoria, raadt Lyngdorf vier modules aan die in een verticale array zijn gestapeld om een lijnbron van 16 midrange-drivers en 32 tweeters te creëren.

Er zijn drie verschillende LS-1000-modellen, t.w. de LS-1000 Left en LS-1000 Right die geluid naar het luistergebied stralen en de LS-1000 Center met in het midden gemonteerde tweeters die leiden tot een bredere geluidsspreiding.

Een lijnbronconfiguratie biedt een groot voordeel in vergelijking met een puntbron. Vergeleken met puntbronnen minimaliseert de verticale lijnbronarray het effect van vloer- en plafondreflecties door de verticale geluidsverspreiding te beperken. De LS-1000 behoudt ook zijn geluidsenergie door de kamer, zodat het waargenomen volumeniveau op elke stoel in het theater zeer uniform is.

Met een stijve modulaire constructie om mechanische resonantie te minimaliseren, is het kastontwerp slank en zeer ondiep, waardoor het zeer eenvoudig te installeren is achter akoestisch transparante schermen en dat is vooral handig voor het centerkanaal. De gestapelde modules worden aangesloten via geïntegreerde contactpinnen, zodat er geen externe luidsprekerkabels tussen de modules nodig zijn.

De vier modules hebben een gecombineerde impedantie van 4 Ohm en een IEC-vermogen van 300 Watt, waardoor ze gemakkelijk te combineren zijn met versterkers, en het frequentiebereik strekt zich uit van 100 Hz tot 20 kHz, waardoor verschillende woofers of subwoofers de LS-1000 kunnen aanvullen.

Lyngdorf Audio: Boundary Woofer BW-20

De passief werkende BW-20, bestaande uit twee krachtige 12-inch woofers met grote geventileerde magneten, dubbele spiders en aluminium conussen, is een woofer met hoge bandbreedte die loopt van 19 Hz tot 500 Hz aankan. Dit maakt integratie met voorluidsprekers van elk formaat en met cross-over filtertype mogelijk, en vermijdt elke geluidsprestatiekloof, zelfs als de voorluidsprekers lage tonen niet goed zouden kunnen weergeven.

Het andere interessante element van de BW-20 is gekoppeld aan de Boundary Woofer-nomenclatuur. De BW-20 is ontworpen om in de hoek van de kamer of zeer dicht bij muurgrenzen te worden geplaatst om de beste basweergave te bereiken. Een begrenzingswoofer voorkomt dat gereflecteerde lage tonen weerkaatsen tegen de achterwand en zijwanden. De kamerakoestiekwerkt zogezegd mee i.p.v. tegen, aldus Lyngdorf Audio. Als zodanig is de BW-20 zo ontworpen dat de drivers naar de muren of de kamer kunnen worden gericht of aan de muur kunnen worden gemonteerd zonder dat dit invloed heeft op het geluid.

Lyngdorf Audio: prijzen en leveringsinformatie

Naar verluidt zal de levering gaan beginnen in de loop van het eerste kwartaal van 2022 met een eerste openbare vertoning op de ISE in Barcelona van 1 - 4 februari 2022. We hebben nog geen prijsinformatie voor de Benelux vernomen maar – louter ter indicatie – op een Engelstalige website zagen wij dat de nieuwe luidsprekers tussen 1.600 en 3.600 euro gaan kosten.

MERK

EDITORS' CHOICE