Dan D'Agostino Momentum M400 MxV en S250 MvX: ultrasnelle transistoren en meer vermogen

Het Amerikaanse audiobedrijf Dan D'Agostino heeft zijn eindversterkers in de Momentum-productlijn herzien. Twee nieuwe toevoegingen zijn mono model Momentum M400 MxV en stereomodel Momentum S250 MvX. De kasten zijn vrijwel hetzelfde gebleven als die van de voorgangers. Alleen het ontwerp van de centrale pijlindicatoren is bijgewerkt. Niet alleen dat, bestaande modellen kunnen worden geüpgraded naar de M400 MxV Mono- en S250 MvX-versies.

Dan D'Agostino Momentum M400 MxV Mono en S250 MvX: krachtpatsers

De Momentum-productlijn was de basis voor Dan D'Agostino. De Momentum Integrated was het eerste product dat door het bedrijf werd ontworpen en geproduceerd. De ontwikkelaars hebben niet stilgezeten. De nieuwe eindversterkers zijn uitgerust met transformatoren, waarvan het wikkelschema de helft van het bezette gebied heeft bespaard. Het transformatorvermogen van de Momentum M400 MxV heeft 1.800 VA bereikt. In vergelijking met zijn voorganger is de uitgangsstroom met bijna de helft toegenomen.

Deze transformator wordt aangevuld met een condensatorbank met een totaalcapaciteit van bijna 100.000 μF. Hierdoor levert de versterker een uitgangsvermogen van 400 Watt aan acht Ohm, 800 Watt aan vier Ohm en zelfs 1.600 Watt aan twee Ohm. Voor de Momentum S250 MvX is dit 250 Watt bij acht Ohm, 500 Watt bij vier Ohm en 1.000 Watt bij twee Ohm.

De S/R-verhouding van de M400 MxV Mono is 115 dB, die van de Momentum S250 MvX 105 dB. Voorts geeft Dan D’Agostino voor zowel het mono model als het stereomodel een frequentiebereik op van 1 Hz tot 200 kHz op niveau -1 dB.

Volgens de fabrikant leverden de bipolaire transistors die de ingangstrap van de Momentum-eindversterkers van stroom voorzien tien keer meer stroom en vermogen dan eerdere modellen. Tegelijkertijd verminderden extra vermogenstransistoren in de eindtrap de belasting. Dit levert al met al een waarde van de uitgangsweerstand van 0,11 Ohm voor het mono model en 0,12 Ohm voor het stereomodel. Het ingangssignaal wordt ontvangen op gebalanceerde XLR-connectoren. De opgegeven ingangsweerstand is 1 MOhm.

De high-current transistors die worden gebruikt in de bijgewerkte Momentums worden door Dan D'Agostino beschouwd als een van de snelste die momenteel beschikbaar zijn. Ze worden zorgvuldig geselecteerd voordat ze worden geïnstalleerd. De Momentum M400 MxV gebruikt 26 van dergelijke transistoren die werken op frequenties tot 69 MHz. Elke transistor is bevestigd aan koperen venturi-koellichamen met twee roestvrijstalen bevestigingen. Volgens Dan D'Agostino zijn “thermische problemen in de Momentum M400 MxV-versterkers van weinig belang”.

Dan D'Agostino Momentum M400 MxV Mono en S250 MvX: prijzen en leveringsinformatie

Beide nieuwe Momentum eindversterkers zijn verkrijgbaar in een zilver/gouden uitvoering, terwijl een zilver/zwarte uitvoering op aanvraag verkrijgbaar is. Prijsinformatie voor de Benelux van de Dan D'Agostino Momentum M400 MxV Mono en Momentum S250 MvX eindversterkers zijn nog niet bekend.


EDITORS' CHOICE