NIEUWSTeac

Teac UD-701: streamer, DA-converter en voorversterker, getoond op iEar Audio Show

Sinan Kökbugur | 15 november 2021 | Fotografie Fabrikant | Teac

Teac heeft zijn nieuwste streamer tevens DA-converter tevens voorversterker aan het puliek getoond op de iEar Audio Show van afgelopen zaterdag 13 november. De UD-701 is een compact apparaat dat verkrijgbaar is in een zwarte en zilverkleurige uitvoering.

Teac UD-701: streamer, DA-converter en voorversterker

De nieuwe UD-701 is het vlaggenschip van Teac in de compacte productlijn van audiocomponenten. De UD-701 is een streamer en tevens voorversterker met analoge en digitale ingangen. Samen met eindversterker AP-701 was de UD-701 te zien op de iEar Audio Show van afgelopen zaterdag in Tilburg.

Teac heeft naar eigen zeggen de DA-converter van dit vlaggenschip van compacte voorversterkers opnieuw ontworpen. In plaats van een generieke DAC-chip te gebruiken, hebben de ontwerpers een nieuw ontwikkelde discrete Delta Sigma DAC in de UD-701 opgenomen die bestaat uit discrete schakelingen die FPGA gebruiken waarin Teac’s eigen originele algoritmen zijn verwerkt. Analoge signalen worden uitgevoerd met een hoge geluidskwaliteit. DSD-signalen worden verzonden zoals ze zijn, terwijl PCM-signalen worden verzonden nadat ze door een Delta sigma modulator zijn gegaan en zijn omgezet in 1-bit-signalen. Met de Teac Delta Sigma DAC is weergave van 22,5 MHz DSD en 384 kHz/32-bit PCM mogelijk.

Teac UD-701: dual mono gebalanceerde circuits

De UD-701 is volledig dual mono opgebouwd, van het stroomcircuit met onafhankelijke linker en rechter ringkerntransformatoren tot het D/A-convertergedeelte en de analoge uitgangstrap. De volledig gebalanceerde signaalcircuits van zowel de linker als de rechter analoge uitgangssignalen van na DA-conversie door de laatste eindtrap draagt in hoge mate bij aan het verbeteren van de S/R- ruisverhouding en het vergroten van het dynamisch bereik. Dit brengt signalen in een zuiverdere staat over zonder het gevoel van lucht te verliezen dat audiobronnen met een hoge resolutie hebben.

Aan boord van de UD-701 bevonden zich maar liefst vier ringkerntransformatoren. Naast de twee ringkerntransformatoren voor de onafhankelijke linker en rechter analoge signalen, worden ook aparte ringkerntransformatoren gebruikt voo zowel de netwerkmodule als de digitale besturingssecties. In het bijzonder wordt stabiele elektriciteit aan de netwerkmodule geleverd, die geavanceerde verwerking vereist, door de voeding voor het netwerkmodulegedeelte te versterken met lineair vermogen.

Teac UD-701: voorversterker met analoge en digitale ingangen

De gebruiker heeft de beschikking over twee analoge lijningangen (1 x XLR, 1 x cinch) en vijf digitale ingangen (2x optisch, 2x cinch en 1 x USB).

Teac eigen volumeregeling genaam Teac-QVCS (Quad Volume Control System) is een volumeregeling voor versterkers met variabele versterking en vier onafhankelijke circuits voor links, rechts, positief en negatief (L+, L?, R+ en R?). Door dit in de audiosignaalroute te plaatsen, wordt deze zo kort mogelijk gemaakt, waardoor de degradatie van audiosignalen wordt voorkomen die worden veroorzaakt door deze door signaallijnen te trekken. Omdat het volume bovendien in uiterst fijne intervallen van 0,5 dB kan worden aangepast, kan de gebruiker het ideale volume bereiken voor het audiosysteem of de hoofdtelefoon die u gebruikt.

Teac UD-701: hoofdtelefoonversterker

Op het front van de UD-701 zijn twee hoofdtelefoonaansluitingen geplaatst, t.w. een vierpins gebalanceerde aansluiting en een 6,35 millimeter jackplugaansluiting. Een gebalanceerd aangesloten hoofdtelefoon wordt ook gebalanceerd aangedreven en een ongebalanceerde hoofdtelefoon heeft twee parallelgeschakelde versterkers per kanaal. waardoor de UD-701 een sterkere aandrijving kan leveren dan gewone single-end hoofdtelefoonversterkers. Hierdoor kan het potentieel van vele soorten hoofdtelefoons, waaronder 600? hoofdtelefoons met hoge impedantie, worden gerealiseerd.

Teac UD-701: MQA, streamingdiensten, bluetooth en upsampling

De UD-701 kan MQA vertalen en biedt ook bluetooth-connectiviteit met ondersteuning van hi-res codecs. En hij is Roon Ready, althans na installatie van nieuwe firmware die nog uit moet komen.

De gebruiker heeft natuurlijk ook toegang tot streamingdiensten Spotify Connect, Tidal (na een toekomstige firmware update), Qobuz en TuneIn (internetradio)

De functie van upsampling maakt gebruik van RDOT-NEO (Refined Digital Output Technology NEO) om PCM digitale audiosignalen soepel te versterken en hun bemonsteringsfrequenties 2, 4 of 8 keer op te hogen (maximaal 384 kHz). RDOT, dat een analoge interpolatiemethode toepast met behulp van vloeiendheidslogica, is een technologie die is ontwikkeld om reproductie en weergave mogelijk te maken van frequenties hoger dan 20 kHz die verloren gaan door 44,1 kHz/48 kHz digitale signalen. Op basis van de gelezen informatie worden analoge gegevens gegenereerd tussen de golfvormmonsters, wat ook resulteert in gegevens boven 20 kHz, aldus Teac.

Teac UD-701: muziek via USB geregeld m.b.v. Bulk Pet USB

Bulk Pet USB-overdrachtstechnologie zorgt voor stabiele gegevensoverdracht. Bij het verzenden van grote hoeveelheden digitale gegevens via een USB-kabel van audiobronnen met een hoge resolutie, ontstaan volgens Teac grote inconsistenties in de verwerkingsbelasting van zowel de verzendende computer als de ontvangende USB DAC, en kunnen audio-uitval en andere problemen optreden. Met behulp van de Bulk Pet USB-overdrachtstechnologie wordt echter dezelfde hoeveelheid gegevens met een constante snelheid verzonden, waardoor de verwerkingsbelasting van beide kanten wordt afgevlakt en een stabiele gegevensoverdracht wordt gerealiseerd. Aangezien veranderingen in de belasting van de computer ook de audiokwaliteit kunnen beïnvloeden, kunt u kiezen uit vier vooraf ingestelde transmissiemodi om de gewenste audiokwaliteit te kiezen.

Teac UD-701: behuizing gemaakt om invloed van trillingen te voorkomen

Een zwevende constructie wordt gebruikt om transformatoren, die gemakkelijk trillingen kunnen veroorzaken, geïsoleerd te houden van het bodempaneel. De lengtes van alle zijvinnen, die voor warmteafvoer zijn, zijn ook aangepast om trillingen te voorkomen.

Naast het gebruik van het minimale aantal bevestigingsschroeven voor printplaten, worden originele pin-point voetjes van Teac gebruikt die een nieuw mechanisme gebruiken om spel te bieden waar ze contact maken met het bodempaneel om trillingen die de geluidskwaliteit beïnvloeden grondig te onderdrukken.

Teac UD-701: software HR Audio Player en HR Streamer meegeleverd

Teac levert software mee om gemakkelijk 22,5 MHz DSD en 384 kHz/32-bit PCM af te spelen vanaf Windows- en Macintosh-computers. Door simpelweg de software te starten en de UD-701N te selecteren die is aangesloten via een USB-kabel, kunnen digitale audiogegevens op betrouwbare wijze worden verzonden onder optimale omstandigheden.

Aangezien deze software is ontworpen voor gebruik met dit model, hoeft de gebruiker zich volgens Teac geen zorgen te maken over de problemen die vaak optreden met USB-audio-instellingen.

De UD-701 is ook voorbereid voor gebruik van Teac HR Streamer, een netwerkbeheer-app van eigen ontwerp, die Open Home ondersteunt. HR Stremer biedt de mogelijkheid om bibliotheken te maken door illustraties en muziektaggegevens te laden van muziekbestanden die al op de NAS zijn opgeslagen. Afspeellijsten maken ou makkelijk moeten zijn, ongeacht of de muziek afkomstig is van een streamingdienst of een NAS op het eigen netwerk of een USB-opslagapparaat. Teac HR Streamer kan worden gebruikt op iOS- en Android-apparaten.

Teac UD-701: prijs en leveringsinformatie

De adviesprijs van de UD-701 is net geen 3.700 euro.


EDITORS' CHOICE