NIEUWSTeac

Teac toont compacte eindversterker AP-701 op iEar Audio Show

Sinan Kökbugur | 14 november 2021 | Fotografie Fabrikant | Teac

Het Japanse Teac was op zaterdag 13 november aanwezig op de iEar Audio Show. Het bedrijf heeft daar de nieuwe compacte eindversterker AP-701 aan het publiek getoond. De dual mono opgebouwde AP-701 kan 170 Watt levering bij een luidsprekerimpedantie van acht Ohm.

Teac AP-701: compacte krachtige tweekanaals eindversterker

Op de iEar Audio Show van zaterdag 13 november was weer een heleboel moois te zien, o.a. de nieuwe compacte krachtige eindversterker van het Japanse Teac. De nieuwe Teac AP-701 is een volledig dual mono-ontwerp, inclusief de voeding. Met twee ringkerntransformatoren en twee Ncore-modules (klasse D) heeft het extravagante circuit een complete dual mono-structuur van input tot output. Het resultaat is een uitstekende kanaalscheiding die zorgt voor een groter geluidsbeeld en meer driedimensionaal geluid.

De AP-701 van Teac is een relatief klein kastje maar de nieuwe tweekanaals eindversterker kan 170 Watt per kanaal aan acht Ohm leveren en 260 Watt per kanaal aan vier Ohm. Hypex Ncore eindversterkermodules realiseren zowel een hoog rendement als een hoge geluidskwaliteit. Deze twee versterkermodules, die speciaal zijn afgestemd en ontworpen voor Teac, sturen de luidsprekers aan zonder de originele muzikale expressie te verliezen, van delicaat pianissimo tot krachtig fortissimo, aldus de fabrikant. De ingangstrappen zijn gebalanceerd uitgevoerd. Op het front zijn twee gekoppelde VU-meters geplaatst die een indicatie geven van het uitgangsvermogen met vier dimmerniveaus en twee gevoeligheidsinstellingen.

Teac AP-701: trillingcontrole van de behuizing door flexibele structuur

Een zwevende constructie houdt de transformatoren, die gemakkelijk trillingen kunnen veroorzaken, los van het bodempaneel. De vorm van de zijpaneelvinnen, die voor warmteafvoer zorgen, zijn aangepast om trillingen te elimineren.De voor-, zij- en achterpanelen zijn vastgezet met drie millimeter dik plaatstaal als primair materiaal. Vervolgens worden verbindingen gebruikt die voor ophanging zorgen op de kruispunten van de voor-, zij-, achter- en bovenpanelen. Deze behuizing met een flexibele structuur regelt volgens opgave van de fabrikant de trillingen van het hele apparaat om een open en levendige geluidsweergave mogelijk te maken.

Om trillingen die de audiokwaliteit aantasten grondig te onderdrukken, zijn de originele Teac pin-point voetjes, die een nieuw mechanisme gebruiken, met de juiste speling aan het bodempaneel bevestigd, terwijl een aantal schroeven waarmee de printplaten aan het chassis worden bevestigd, tot een minimum wordt beperkt.

Teac AP-701: effectieve passieve koeling

Ondanks de hoge output van deze eindversterker, is een ventilatorvrij ontwerp gerealiseerd met printplaatplaatsing berekend op luchtstroom en nauwkeurige lay-out van luchtinlaten en -uitlaten. De warmteverspreiding wordt vergroot door de versterkermodules rechtstreeks op het onderpaneel te bevestigen. Samen met de vinstructuur van de zijpanelen houdt dit de interne warmte betrouwbaar onder controle.

Teac AP-701: prijs en leveringsinformatie

De klant kan kiezen uit een zilverkleurige en zwarte uitvoering. De adviesprijs is net geen 3.200 euro.


EDITORS' CHOICE